:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CREDO - JOHN PAUL II
CREDO - JOHN PAUL II
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2006-05-08
DOCUMENTAIRE
Ter nagedachtenis van Johannes Paulus II brengt Warner Music Devision een dvd op de markt met hoogtepunten uit het pontificaat van de kerkvorst, ondersteund met muziek van Andrea Bocelli. De film/documentaire begint in 1978 bij de verkiezing van de Poolse kardinaal tot paus en eindigt met zijn begrafenismis in Rome op 4 april 2005. Een jaar na het overlijden van de charismatische Karol Wojtila vat deze 60 minutendurende dvd zijn pausschap mooi samen en het moet gezegd, het is een indrukwekkende film geworden. Nooit eerder heeft een paus een dergelijke openbare rol gespeeld met de steun van de internationale media, nooit eerder was de politieke invloed van het hoofd van de Katholieke Kerk groter dan tijdens zijn ambtstermijn. Credo of in het Nederlands Ik Geloof is een gebalde en tot de verbeelding sprekende montage van 27 jaar pausdom.

Credo begint met de uitvaartstoet van Johannes Paulus II en zijn overbrenging naar de Sint-Pieter waar zijn lichaam wordt opgebaard zodat de gelovigen afscheid kunnen nemen van de man die een kwarteeuw hun geloof heeft gestuurd en richting gegeven. Twee à drie miljoen pelgrims zaken in april 2005 naar Rome af om zijn stoffelijk overschot een laatste groet te brengen, onder wie een grote delegatie Polen, want is zijn positie aan het hoofd van de Kerk niet van doorslaggevend belang geweest voor de politieke evolutie in hun land in de jaren’80? Lech Walesa en Solidarnosc, het zegt u misschien weinig, maar de steun van de Poolse paus aan de vakbondsleider en zijn vakbond op de scheepswerven van Gdansk in het begin van de jaren '80 luidde het begin in van de grootste en meest onverwachte omwenteling die Europa nog net voor het einde van het tweede millennium mee zou maken: het einde van de Koude Oorlog, de Val van de Berlijnse Muur en de ineenstorting van de Sovjetunie. Zonder Paus Johannes Paulus zou de wereld er vandaag wellicht helemaal anders uitzien en was een begrip als 'globalisering' nog niet tot onze woordenschat doorgedrongen.

Vrijzinnigen en andersdenkers horen het niet graag zeggen, maar de man die in het laatste kwart van de vorige eeuw de scepter zwaaide in het Vaticaan bleek uiteindelijk over een doorzicht, een overtuiging en een volharding te beschikken waar de rafelige politieke wereld en de verschillende politieke filosofieën van die tijd weinig verhaal tegen hadden. Niemand kon vermoeden dat de kleine en stille aartsbisschop van Polen - die in eigen kring veel respect genoot, maar bij het grote publiek weinig bekend was – in staat was om wereldleiders van hun troon te stoten, regimes te vernietigen en politieke revoluties op gang te brengen in Oost-Europa, van de kleine Baltische staten in het noorden tot de Islamitische Sovjetrepublieken in het zuidoosten van ons continent. Een jaar na zijn dood is het mogelijk om met meer afstand zijn pontificaat in kaart te brengen en Warner Music doet dat in deze film met als leidraad de ceremonie bij zijn overlijden en een overzicht van de grote gebeurtenissen waarbij hij betrokken was.

Toen Johannes Paulus vijf jaar op Petrus' troon zat riep hij een Heilig Jaar uit en de film/documentaire toont beelden van de eindceremonie, met het sluiten van de enorme toegangspoorten van de Sint-Pieter die alleen tijdens heilige jaren worden gebruikt; er is het bijna historische beeld van zijn homilie in de geboortekerk in Nazareth met kerstmis 2000 in aanwezigheid van Yasser Arafat en zijn gebed aan de Klaagmuur de dag nadien in aanwezigheid van Joodse prominenten, een teken dat algemeen geldt als de verzoening met de Joden en de definitieve afsluiting van 2000 jaar christelijke agitatie tegen de zgn.


cover
Studio: Warner Music Vision

Regie: Alberto Michelini
Met: John Paul II, George Bush sr., George Bush jr., Zuster Theresa, Helmuth Kohl, Lech Walesa, Joseph Ratzinger, Andrea Bocelli, Orkest en Koor van de Sta. Cecilia National Academy, Myung-Whun Chung

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
0

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
AL

Speelduur:
63 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
0825646336722


Beeldformaat:
1.33.1 PAL

Geluid:
Engels / Italiaans Dolby Digital 2.0

Ondertitels:
Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Pools
Extra's:
• From The Roman Triptych
• The Nativity
• Andrea Bocelli Live in Tor Vergata 2000