:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RIDE THE HIGH COUNTRY
RIDE THE HIGH COUNTRY
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-05-03
FILM
Steve Judd (Joel McCrea) mag dan al een gezegende leeftijd bereikt hebben, toch wordt hij op basis van zijn reputatie ingehuurd om het transport van goud uit een afgelegen mijnwerkers dorp naar de bank in de stad Hornitos te beschermen. Het laatste restje scepsis rond zijn leeftijd en geschiktheid voor de job weet hij te overwinnen door ervoor te zorgen dat hij over twee assistenten kan beschikken. De ene, Gil Westrum (Randolph Scott), is een oude vriend. De andere is Gil's jonge rechterhand, Heck Longtree (Ron Starr). Wat Steve echter niet beseft is dat Gil door de jaren heen nogal veranderd is en dat zijn bedoelingen verre van nobel zijn. De opdracht van het drietal wordt er ook niet makkelijker op als ze Elsa Knudsen (Mariette Hartley) kruisen tijdens hun tocht. De jonge vrouw wil hen kost wat kost vergezellen naar het mijnstadje om er te trouwen met één van de mijnwerkers.

Ride The High Country is één van de minder bekende doch beste films van enfant terrible Sam Peckinpah. Het is een nostalgisch pareltje dat ondanks het quasi ontbreken van actie scènes (lees: shootouts en bloedvergieten) van de eerste tot de laatste minuut weet te boeien. Kijkers die zich verwachten aan een western als The Wild Bunch zullen van een wel zeer kale reis thuiskomen. Zowel Joel McCrea als Randolph Scott (bizar genoeg was dit zijn laatste film) zijn uitstekend op dreef en wat ons betreft perfect gecast. Grappig genoeg waren de twee acteurs volgens bepaalde bronnen aanvankelijk omgekeerd gecast. Toen beiden echter niet tevreden waren over hun rollen en ze hier onafhankelijk van elkaar melding van maakten tijdens de begindagen van de productie werd besloten om de rollen om te draaien. Op visueel vlak heeft Ride The High Country heel wat te bieden met de prachtige fotografie en epische landschappen. Net zoals bij zovele van Peckinpah's latere films zijn de centrale thema's opnieuw vriendschap en verraad. In zijn relaties met de studiobonzen zal Peckinpah zich wellicht zelf ook vaak verraden gevoeld hebben. Diverse keren verloor hij de final cut over zijn films, steeds hing een dreigend ontslag hem boven het hoofd. Ook met deze Ride The High Country raakte Peckinpah in de problemen. MGM directeur Joseph Vogel vond Ride The High Country de slechtste film die hij ooit gezien had en hij ontsloeg de regisseur. Peckinpah kon toch deels zijn gram halen toen de film goeie kritieken kreeg en het goed deed aan de kassa in Europa.

BEELD EN GELUID
Voor deze release werd het beeld van Ride The High Country erg mooi opgepoetst. Grain of andere beschadigingen moeten met een loep gezocht worden. Zowel de diepte, het zwartniveau, de scherpte als het contrast zijn goed, zeker als men rekening houdt met de leeftijd van de film. De originele Engelstalige Dolby Digital 1.0 track klinkt kristalhelder met zeer duidelijke dialogen. Meer moet dat voor ons niet zijn.

EXTRA'S
We beginnen de extra's met een interessant audiocommentaar door Peckinpah experten Nick Redman, Paul Seydor, Garner Simmons en David Weddle.

A Justified Life: Sam Peckinpah And The High Country: tijdens deze featurette van 23 minuten vertelt Fern Peckinpah over haar beroemde broer. We krijgen meer info over de regisseur dan over de eigenlijke film.

Trailers voor The Wild Bunch, Pat Garett And Billy The Kid, Ride The High Country, The Ballad Of Cable Hogue, The Getaway, James Dean Collection.

CONCLUSIE
Erg leuke film op een puike dvd. Aanrader!


cover
Studio: Warner

Regie: Sam Peckinpah
Met: Randolp Scott, Joel McCrea, Ron Starr, Mariette Hartley

Film:
8/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Western

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1962

Leeftijd:
12

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931669078


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Bulgaars, Roemeens, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Featurette
• Trailers
• Audiocommentaar

Andere recente releases van deze maatschappij