:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIMPSONS, THE - SEIZOEN 7
SIMPSONS, THE - SEIZOEN 7
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2006-05-02
SERIE
Jebus zij geprezen!

Homer Jay Simpson (Dan Castellaneta) heeft eigelijk geen redenen om gelukkig te zijn in het leven. Zijn vrouw Marge (Julie Kavner) begint voortdurend te zeuren als hij in zijn bloot gat in de tuin in het kinderbadje zich lazarus zit te zuipen. Als dat al niet meer mag! Hij zit vast in een job zonder toekomstperspectieven, waarbij hij voor de rijke tycoon Charles Montgomery Burns (Harry Shearer) een hele dag lang onder het mom van veiligheidsinspecties op een hoop wijzertjes en lichtjes zit te staren. Je zou voor minder tijdens de werkuren in slaap vallen. Ook zijn kinderen bieden hem geen troost: zijn zoon Bart (Nancy Cartwright) is een crimineel in de dop, die het treiteren van zijn medemens heeft verheven tot een nieuwe kunstvorm. Zijn oudste dochter Lisa (Yeardley Smith) is een ziekelijk politiek correct wicht, een strebertje dat enorm veel aandacht nodig heeft en die uiteraard in het "warme nestje" van de casa Simpson niet krijgt. En wanneer zijn vrouw hem er tot overmaat van ramp op wijst dat ze drie kinderen hebben, waarop Homey gevat repliceert dat de hond niet meetelt als kind, blijkt er nog een baby, Maggie, rond te kruipen, die alleen maar communiceert door middel van tuttergeluiden, maar een verdomd goed eigen willetje heeft. De enige die Homer nog naar waarde weet te schatten is Moe Szyslak (Hank Azaria), eigenaar van een louche bar waarin allemaal verlopen types, waaronder het gros van Homer's werkcollega's, hun problemen trachten te verdrinken in een plas bier. En ook Moe biedt maar een luisterend oor zo lang er geconsumeerd wordt; zoniet gaat de deur van de bar onvermijdelijk dicht.



Maar er is één reden waarom Homer Jay Simpson dit zich allemaal niet aantrekt: hij is oliedom. God heeft in zijn onfeilbaarheid zich toch misrekend op de dag dat hij de hersens uitdeelde, en voor Homey bleef er nog wat samenschraapsel uit de bodem uit de doos over, vakkundig aan elkaar gespiest met een kleurpotlood. En het valt gelukkig niet zo op dat Homer niet van de verstandigsten is, want Springfield is niet bepaald het epicentrum van Amerika's brains, op de geeky Comic Book Guy en de bizarre geleerde professor Frink na. We vinden er onder meer een hypocriete predikant (Reverend Timothy Lovejoy), een compleet corrupte en onbekwame politiecommissaris (Clancy Wiggum), een bible thumper (Ned Flanders), een verdoken homoseksuele personeelschef (Waylon Smithers), een - illegale - Indische inhalige uitbater van een nachtwinkel (Apu Nahasapeemapetilon - zeg dat maar eens tien keer snel na elkaar), een schooldirecteur met een Viëtnamtrauma (Seymour Skinner) en een joodse televisiepresentator van jeugdprogramma's (Krusty the Klown) bij wie alle zonden van Israël in één persoon vervat zitten, gaande van het publiekelijk aflikken van zijn nicotinepleisters over het demonstreren van gevaarlijke, best niet na te doene spelletjes tot het blootstellen van de jeugd aan compleet immorele cartoons, waarin een muis en een kat (Itchy en Scratchy) elkaar voortdurend doodmartelen. En dat zooitje ongeregeld wordt bestuurd door een burgemeester met een ongelofelijk groot libidoprobleem (Joe Quimby. Vote Quimby!).

Toch verwaardigen enkele van de groten der aarde in het algemeen, en de showbusiness in het bijzonder, zich maar wat graag om tijdelijk in Springfield te verblijven, zij het onder eigen naam, zoals Paul en Linda McCartney, Mickey Rooney, de nog steeds (zoals overigens bijna iedereen) van moord verdachte Tito Puente, de Smashing Pumpkins, en zelfs voormalig president Bush meent er tevergeefs de plek gevonden te hebben om zijn rustige ouwe dag te slijten. Anderen verkiezen dan weer de relatieve anonimiteit, en figureren als tijdelijke inwoner van het stadje. Zo horen we Glenn Close aan het werk als Homers lang vermist gewaande moeder, lijkt de stem van clochard annex miljonair Chester Lampwick verdacht veel op die van Kirk Douglas, doet Kelsey Grammer alias Sideshow Bob nog maar eens een poging om uit de gevangenis te breken, en kruipt Donald Sutherland in de huid van een museum-suppoost die koste wat het kost de reputatie van Springfield-stichter Jebediah Springfield (of was het nu toch piraat Hans Sprungfeld?) hoog te houden.



Ook het inmiddels tien jaar oude - wat gaat de tijd toch snel - zevende seizoen bevat weer enkele hoogtepunten uit de Simpsons-geschiedenis. Voor de jaarlijkse Treehouse Of Horror-aflevering werd voor het segmentje Homer^3 een beroep gedaan op de computerkunstenaars van Pacific Data Images, die maar wat graag uitpakten met wat toen state-of-the-art CGI was om Homer een bizarre trip te laten maken naar de derde dimensie. We zien in Mother Simpson Homers lang vermist gewaande moeder Mona opduiken, tot jolijt én ergernis tegelijk van Grampa, die haar eerst verrot scheldt voor de smerigste teef aller tijden, en onmiddelijk daarop aansluitend vraagt of hij dan nu met haar mag seksen. Mr. Burns herrijst uit de doden (Who Shot Mr. Burns? Part Two), dringt zich op als bowlingmaatje van Homer en zijn vrienden (Team Homer), moet toezien hoe Homer een clausule in zijn contract inroept waarin staat dat hij niet meer moet gaan werken als hij te dik is (King-Size Homer) en laat diezelfde Homer ("Simpson eh? I'll remember that name!") inspringen voor zijn getrouwe assistent Waylon Smithers, die overspannen is en dringend op vakantie moet. Bart gaat op schattenjacht met zijn grootvader (in de aflevering met de onmogelijke titel Raging Abe Simpsons And His Grumbling Grandson In The Curse Of The Flying Hellfish), wordt betrapt op winkeldiefstal (Marge, Be Not Proud), geeft Krusty's zwarte rekeningen aan bij de belastingen (Bart The Fink) en rijdt met een vervalst rijbewijs naar de wereldtentoonstelling in Tennessee (Bart On The Road).



Naar goeie gewoonte wordt er ook dit seizoen weer danig de draak gestoken met populaire cultuur, en moet vooral de filmwereld het ontgelden. De Batman-verfilmingen worden over de hekel gehaald in Radioactive Man, waarin de perikelen rond de verfilming van de avonturen van deze superheld wel érg grote gelijkenissen vertonen, er wordt schaamteloos gestolen uit Pulp Fiction in 22 Short Films About Springfield, de Nightmare On Elm Street-films in Treehouse Of Horror, en de Disney-studio's worden ongenadig te kakken gezet in The Day The Violence Died. To name but a few. Een andere memorabele aflevering is The Simpsons 138th Episode Spectacular, een "clip show" - een compilatie van eerder getoonde fragmenten - maar ditmaal vanuit een zeer aparte invalshoek bekeken, met verwijderde scènes uit een tijdperk waarin we dat middels ons vertrouwde dvd-medium nog niet kenden, alsook fragmenten uit de Tracey Ullman Show-periode, en - eindelijk - een compilatie van onbeschaamd naakt!



Dit zevende seizoen van The Simpsons is echter het eerste waar we niet de maximale score aan toekennen. De reden hiervoor is de aflevering Lisa The Vegetarian; in deze aflevering bekeert Lisa zich zoals de naam doet vermoeden definitief tot het vegetarisme; vanaf seizoen 7 is het immers zo dat er in de opzet van The Simpsons afgestapt wordt van het rubberband reality-principe waarbij elke aflevering weer precies in dezelfde premissen eindigt als deze begonnen is. Er beginnen meer rode draden door de afleveringen te lopen waarin bepaalde aspecten van een personage definitief worden veranderd. Zo zagen we onder meer de echtscheiding van de ouders van Milhouse Van Houten (seizoen 8), Apu die trouwt (seizoen 9) en vader wordt van een achtling (seizoen 11), Homer die een nier afstaat aan zijn vader (seizoen 10), Lisa die zich bekeert tot het boeddhisme (seizoen 13) en Patty die zich out als lesbiënne (seizoen 16). Af en toe maken de scenaristen met een dergelijke plotwending een uitschuiver van jewelste, waarvan het feit dat Seymour Skinner al die jaren een bedrieger blijkt geweest te zijn (seizoen 9) wel de belachelijkste van allemaal was. Maar goed, terug naar seizoen 7. Dat Lisa zich meer en meer als een politiek correct ettertje begint te gedragen, was misschien niet de slechtste plotwending aller tijden, want Lisa is misschien wel het meest flexibele karakter uit de Simpsons-stal waarmee de makers iets meer variatie hebben dan het eeuwige idiote gedrag van Homer. En de eerste twee acts van Lisa The Vegetarian zijn dan nog eens klassiekers ook, met als hoogtepunt de plechtige belofte van Mr. Burns om een miljoen te doneren aan het weeshuis zodra de varkens kunnen vliegen.



Wat echter de aflevering compleet om zeep helpt is de schaamteloze manier waarop Paul McCartney out of the blue in de derde act de reeks misbruikt om een potje ongegeneerde propaganda te mogen komen maken voor zijn extremistische vorm van vleesonthouding - en niet te vergeten zijn productlijn van vegetarische snacks. Hiermee werd een ergerlijke trend gezet om gaststemmen niet langer te casten in functie van het scenario, maar in functie van product placement voor hun eigen winkel. Michael Jackson in seizoen 3 casten als mentaal gestoorde patiënt die dénkt dat hij Michael Jackson is was briljant, Dustin Hoffman onder het pseudoniem Sam Etic (!) als interimaris van Lisa in seizoen 2 casten geniaal; en ook wanneer Hollywoodsterren zichzelf mogen spelen in The Simpsons mogen ze vooral niet te beroerd zijn om zich in hun blootje te laten zetten, zoals bijvoorbeeld Kim Basinger en Alec Guiness, Ernest Borgnine, Mel Gibson, Tom Jones, U2, Mark Hamill, Elton John en bij herhaling Ron Howard lieten doen. Per slot van rekening is The Simpsons pure satire. De zelfverheerlijking van McCartney en de manier waarop hij eigenlijk in het scenario inbreekt, is onwaardig. Een ander notoir voorbeeld waar dit is gebeurd is, is de aflevering New Kids On The Blecch uit seizoen 12, waarin de voornamelijk uit gebakken lucht bestaande boysband New Kids On The Block schaamteloos reclame mag komen maken voor zichzelf. Als Matt Groening in seizoen 6 al problemen had met de The Critic crossover-aflevering A Star Is Burns, en om die reden zijn naam van de credits liet halen, verbaast het ons toch een beetje dat hij aan een dergelijke uitverkoop zijn naam wél wil linken. Attach the Stone of Shame!

AFLEVERINGEN
De volgende vijfentwintig afleveringen zijn gebundeld op dit zevende seizoen:

129. Who Shot Mr. Burns? Part Two
Mr. Burns heeft de aanslag op zijn leven overleefd, maar ligt in coma. Eerste verdachte is Smithers, die prompt gearresteerd wordt, maar achteraf een waterdicht alibi blijkt te hebben. Ook de andere verdachten hebben een voor een een alibi. Chief Wiggum laat Mr. Burns' kostuum onderzoeken op DNA-sporen, en de computer berekent dat de dader een Simpson moet geweest zijn! Bovendien wordt het moordwapen gevonden in Homers auto. Homer wordt vogelvrij verklaard...

130. Radioactive Man
De populaire strip Radioactive Man wordt verfilmd, met in de hoofdrol Rainier Wolfcastle, alias McBain. Bovendien gaan de opnamen door in Springfield, en zijn de makers op zoek naar iemand om Fallout Boy te spelen, het hulpje van Radioactive Man. Bart wil de rol dolgraag, maar hij blijkt een beetje te klein te zijn. De tweede keuze valt op Milhouse. Bart steunt toch zijn vriend, maar voor Milhouse blijkt het leven van een filmster geen rozegeur en maneschijn. Gaststem: Mickey Rooney.

131. Home Sweet Home-Diddily-Dum-Doodily
Omdat bij het nemen van de klasfoto blijkt dat Bart luizen heeft, stuurt Skinner de welzijnsinspectie op de Simpsons af, net op het ogenblik dat het huis er zeer rommelig uitziet. De kinderen worden aan de voogdij van de ouders onttrokken, totdat Marge en Homer een cursus ouderschap zijn gaan volgen. Ondertussen worden de kinderen toevertrouwd aan de familie Flanders, en Ned merkt tot zijn afgrijzen dat Bart en Lisa nooit zijn gedoopt geweest!

132. Bart Sells His Soul
Bart haalt weer een apestreek uit in de kerk: hij vervangt de hymnes door rock-muziek. Milhouse verraadt hem echter, omdat Reverend Lovejoy heeft gezegd dat anders zijn ziel in de hel zal branden. Bart gelooft niet in een ziel, en verkoopt de zijne aan Milhouse voor vijf dollar. Maar dan gebeuren er allerlei vreemde zaken, die Bart wijt aan het feit dat hij geen ziel meer heeft. Hij wil zijn ziel terugkopen van Milhouse, maar die heeft die al doorverkocht. Intussen probeert Moe zijn slonzig cafe om te vormen tot een familie-restaurant.

133. Lisa The Vegetarian
De familie Simpson maakt een uitstapje naar Storytown Village, een sprookjesland. Lisa ziet daar een alleraardigst lammetje. Wanneer er later thuis lam op het menu staat, krijgt Lisa die plots niet meer door de keel. Lisa besluit om vegetarier te worden. En ze kon er geen slechter moment voor uitkiezen, want Homer, in zijn eeuwige jaloezie op Ned Flanders, wil net voor de wijk de grootste barbecue aller tijden organiseren. Lisa besluit een en ander te saboteren. Gaststemmen: Paul en Linda McCartney.

134. Treehouse Of Horror VI
Dit jaar twee horror- en een SF-verhaal:
  • Attack Of The 50 Feet Eyesores: Homer steelt een gigantische donut van een reclamebord, maar de Lard Lad komt tot leven tijdens een onweer, en het ding wil zijn donut terug!
  • Nightmare On Evergreen Terrace: Na een ongelukje met een gasbrander zweert: Na een ongelukje met een gasbrander zweert Groundskeeper Willy op zijn sterfbed om in hun dromen alle kinderen van de school komen lastig te vallen. Eerste slachtoffer is Martin Prince...
  • Homer^3: Homer vlucht in een driedimensionale wereld, om alweer een misselijkmakend bezoekje van Patty en Selma te mijden.



135. King-Size Homer
Homer is de verplichte gymnastiek op het werk beu, en hij gaat op zoek naar een of andere manier om alleen nog maar thuis te moeten werken. Hij ontdekt dat hij wordt beschouwd als gehandicapt, wanneer hij meer dan 150 kilo weegt. Hij gaat aan het vreten, en bereikt al snel zijn 'ideaal gewicht', dankzij Dr. Nick Riviera. Vanaf nu moet hij thuis per computer werken. Maar dik zijn heeft zo zijn nadelen: Homer mag niet meer in de bioscoop binnen, wordt door iedereen uitgelachen, en krijgt bovendien gezondheidsproblemen...

136. Mother Simpson
Om werk te kunnen verzuimen, doet Homer alsof hij tijdens zijn werk verongelukt. Iedereen trapt erin, zelfs de administratieve diensten, die prompt de nutsvoorzieningen komen afsluiten, en Patty en Selma, die al een grafzerk hebben besteld. Wanneer Homer op de burgerlijke stand de vergissing gaat corrigeren, merkt hij in zijn dossier dat zijn moeder nog in leven moet zijn. En toeval of niet, Granma Simpson is net in Springfield, voor de zogezegde begrafenis van haar zoon. Maar het FBI zit haar op de hielen... Gaststem: Glenn Close.

137. Sideshow Bob's Last Gleaming
De Simpsons bezoeken een air-show, waar toevallig enkele gevangenen als straf papiertjes moeten rapen. Een van hen is Sideshow Bob. Door Chief Wiggums onoplettendheid kan Bob de benen nemen, en op de basis steelt hij een atoombom. Hij dreigt ermee om Springfield op te blazen, als de ganse bevolking binnen de twee uur niet voorgoed het TV-kijken opgeeft. Bart en Lisa weten zijn plan te verijdelen, maar dan steelt hij een vliegtuig en wil als kamikaze-piloot zijn aloude vijand Krusty vernietigen.

138. The Simpsons 138th Episode Spectacular
Troy McClure presenteert een half uur durende Simpsons special, waarin hij o.a. enkele oude filmpjes uit de Tracey Ullman-show toont, enkele stukjes die de kijkers nooit te zien kregen, zoals enkele alternatieve eindes van de aflevering Who Shot Mr. Burns Part Two, het definitieve antwoord op de vraag of Smithers nu al dan niet een homo is, en... hard-core porno!

139. Marge, Be Not Proud
Bart wil graag voor zijn Kerstmis een Mortal Kombat-achtig videospelletje, Bonestorm, hebben, maar hij krijgt het niet omdat het veel te duur en te gewelddadig is. Dan gaat hij maar, in navolging van Nelson en Jimbo, winkeldiefje spelen in het koopcentrum, maar hij wordt betrapt door een winkeldetective, die zweert om Bart te pakken te krijgen als hij nog een voet in het winkelcentrum waagt te zetten. Bart slaagt erin om zijn misdaad voor zijn ouders te verzwijgen, totdat Marge uitgerekend in het winkelcentrum voor Kerstmis een familiefoto wil laten maken. En deze keer heeft Bart de winkeldief Marge tot in het diepst van haar ziel gekwetst.

140. Team Homer
Nadat Mr. Burns een ontsmettingsmiddel heeft geinhaleerd, weet Homer hem ervan te overtuigen om zijn bowling-team te sponsoren, dat bestaat uit hemzelf, Moe, Apu en Otto. Op het cruciale moment in de competitie, wanneer de Pin Pals uitkomen tegen de Holy Rollers, de absolute kampioenen, eist Burns echter zijn plaats in het team op, en iemand moet eruit om plaats te maken, in casu is de ongelukkige Otto. Intussen heeft Bart flink wat rel op school geschopt met een controversieel 'down with homework' T-shirt, en Skinner voert daarom schooluniformen in!

141. Two Bad Neighbours
Tijdens een rommelmarkt in de wijk waar de Simpsons wonen, blijkt het huis aan de overkant van de straat verkocht te zijn... aan George en Barbara Bush. Bush wil een rustig leventje om zijn memoires te kunnen schrijven, maar hij krijgt uiteraard alle aandacht van de buurtbewoners, tot grote ergernis van een stikjaloerse Homer. Wanneer Bart per ongeluk de memoires vernielt, geeft Bush hem een pak voor zijn broek. Homer neemt het niet dat Bush zich de vrijheid heeft veroorloofd om zijn zoon nog maar aan te raken, en wanneer hij weigert om zijn excuses hiervoor te maken, maakt Homer het leven van zijn nieuwe buurman tot een hel, en omgekeerd.



142. Scenes From The Class Struggle In Springfield
Grampa vernielt de TV, en de familie gaat er een nieuwe kopen. Terwijl Homer en Bart op zoek gaan naar een kloon van een bekend merk, ontdekken Lisa en Marge een winkel waar merkkleding tegen spotprijzen wordt verkocht. Plots krijgt ze overal meer aanzien, nadat ze zo'n stuk merkkleding heeft gekocht. Evelyn, een oude schoolvriendin van haar, wil haar en haar familie introduceren in de 'betere kringen'. Ze worden uitgenodigd op de Country Club, en Homer leert er golf spelen. Maar de week daarop krijgt Marge kritiek op het feit dat ze hetzelfde pakje aanheeft.

143. Bart The Fink
Een oudtante van de Simpsons is gestorven, en om de erfenis te kunnen krijgen, moeten de Simpsons een nacht in een spookhuis doorbrengen... voor $100 dollar elk! Marge dringt erop aan dat de kinderen hun deel op een spaarrekening zetten. Bart schrijft een cheque van $0,25 uit voor Krusty, om diens handtekening te hebben, maar Krusty blijkt een rekening te hebben op de Kaaiman-eilanden... vergeven van het zwart geld! Krusty wordt gearresteerd voor belastingontduiking. Bart voelt zich schuldig. Omdat Krusty zijn ganse leven zal moeten afbetalen, pleegt de vrolijke clown zelfmoord.

144. Lisa The Iconoclast
Ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van Springfield, moeten de kinderen in de klas van Ms. Hoover een opstel over Jebediah Springfield schrijven. Lisa vindt een document waarin blijkt dat deze zogenaamde 'held' in feite een moordlustige piraat was. Niemand wil haar geloven, en ze krijgt dan ook een F voor haar opstel! Intussen heeft Homer gesolliciteerd voor de rol van stadsomroeper tijdens het grote volksfeest. Gaststem: Donald Sutherland.

145. Homer The Smithers
Waylon Smithers is dringend aan vakantie toe, en omdat zijn vervanger niet in de gunst van Mr. Burns zou komen te staan tijdens zijn afwezigheid, kiest hij voor Homer. Die is echter niet opgewassen tegen de grillen van Mr. Burns, en valt hem aan, onder druk van de stress. Burns probeert in paniek Smithers te bereiken op zijn vakantiebestemming, een homo-bar nota bene! Wanneer Smithers eindelijk terugkomt, heeft Homers hardhandige aanpak ervoor gezorgd dat Mr. Burns niet langer afhankelijk is van andere mensen, en Smithers wordt ontslagen.

146. The Day The Violence Died
Omwille van hun 75-jarig bestaan, wordt er een Itchy en Scratchy-special uitgezonden. Tijdens de feestparade wordt Roger Meyers jr., hoofd van het Itchy en Scratchy-imperium bekogeld met tomaten door een landloper, Chester J. Lampwick. Chester vertelt Bart dat hij in feite Itchy heeft bedacht, en dat Roger Meyers sr. zijn concept heeft gestolen. Bart wil dat recht geschiedt, en is er zo indirect de oorzaak van dat Itchy en Scratchy van het scherm worden gebannen.

147. A Fish Called Selma
Troy McClure rijdt een hoop geparkeerde auto's in de prak, en moet zijn rijbewijs inleveren. Om het terug te krijgen, moet hij zijn ogen laten testen bij het rij-examencentrum, waar Selma verliefd wordt op hem. Na een avondje uit eten kussen ze, en 's anderendaags staat hun kus in het lang en het breed uitgesmeerd in de sensatiepers. Troy vraagt haar ten huwelijk, en plots staat hij terug in het midden van de persbelangstelling, waar hij al een tijdje uit was.

148. Bart On The Road
De kinderen op Springfield Elementary moeten als opgave een dag meegaan naar het werk van hun ouders, een truc van Skinner om de vakantie wat te rekken. Lisa gaat met Homer mee, maar omdat Marges huishouden voor de school niet als werk telt, moet Bart dan maar een dagje de baan op met Patty en Selma. Daar ziet Bart de kans om een vals rijbewijs te maken, Met het bewijs kan Bart doen alsof hij meerderjarig is: bier kopen, naar KNT-films gaan, en met het geld dat Martin Prince heeft gewonnen op de aandelenmarkt gaan Bart, Martin, Milhouse en Nelson naar Tennessee in een huurauto.



149. 22 Short Films About Springfield
Bloemlezing uit het leven van verscheidene inwoners van Springfield: het uitgaansleven van Apu, Smithers' allergische reacties op een bijensteek, Dr. Nick Riviera die voor de orde van geneesheren moet verschijnen, en Directeur Skinner die een lunch maakt voor Inspecteur Chalmers.

150. Raging Abe Simpson And His Grumbling Grandson In: 'The Curse Of The Flying Hellfish'
Op grootouderdag komt Grampa met Bart mee naar school. Terug in het tehuis krijgt hij een brief waarin staat dat een van zijn acht medestrijders in de Tweede Wereldoorlog is overleden. Samen hadden ze tijdens de oorlog een schat ontdekt, en beloofd dat de langstlevende onder hen die zou krijgen. Nu zijn er nog twee van hen over: Grampa en Mr. Burns. Samen met Bart gaat Grampa op schattenjacht.

151. Much Apu About Nothing
Een losgelopen beer zet Springfield op stelten. Homer protesteert mee tegen loslopende dieren, en al vlug gaat het protest over op de te hoge belastingen en de illegale immigranten. Er wordt een wetsontwerp ingediend dat illegale immigranten naar huis wil sturen. Mensen zoals Uter en Groundskeeper Willie zijn hevig tegen, ten ten huize Simpson is Homer hevig voor, Marge tegen. In zijn wanhoop spreekt Apu Fat Tony aan voor een illegaal paspoort.

152. Homerpalooza
Na het veroorzaken van een busongeluk (raad eens door wie?) organiseren de ouders van de leerlingen in Springfield Elementary een car-pool systeem. Tijdens de autoritten geraakt Homer in discussie met de jongere generatie over wat goede muziek is. Homer slaagt er echter in om tickets te bemachtigen voor het Hullabalooza-festival, waar hij binnen de kortste keren zelf gaat optreden met een act waarin hij kanonskogels opvangt met zijn dikke buik. Een en ander blijkt echter niet gezond te zijn...

153. Summer Of 4 Feet 2
De grote vakantie nadert, en Lisa's onpopulariteit wordt duidelijk wanneer niemand haar jaarboek wil signeren, en Bart het signeren gewoon niet kan bijhouden. Ned Flanders moet tijdens de zomer in de jury van een rechtzaak zitten, en daarom leent hij zijn vakantie-woning uit aan de Simpsons. Op de vakantiebestemming leert Lisa echter enkele nieuwe mensen kennen. Bart wordt jaloers op haar, alhoewel zijn beste vriend Milhouse mee op vakantie mocht met hem.

BEELD EN GELUID
Zoals iedereen intussen wel weet, wordt op deze seizoensboxen de geluidstrack herwerkt tot een volwaardige Dolby Digital 5.1, die misschien wel iets ruimtelijker klinkt dan de originele stereotrack, waar voor de rest weinig over op te merken is. Het beeld blijft nog steeds na al die seizoenen een zorgenkindje; de vreemde afleveringen-indelinge 6-7-7-5 is daar wellicht niet vreemd aan. De discs met zeven afleveringen bevatten merkelijk méér compressie-artefacts dan de andere afleveringen, waardoor afleveringen als Scenes From The Class Struggle In Springfield duidelijk verminderen in beeldkwaliteit. De kleuren lekken soms buiten de lijntjes uit. Alhoewel: er zijn grote lokale verschillen merkbaar. Afleveringen als Radioactive Man en Much Apu About Nothing zijn opmerkelijk scherper dan de andere afleveringen. We zullen het eens te meer maar op de omzetting van NTSC naar PAL steken, maar een beetje meer kwaliteitscontrole op het beeld kan zeker geen kwaad. De ondertiteling is al fel verbeterd, zo zijn nu quasi alle gezongen stukken ondertiteld. Onder meer bij het nummer Señor Burns uit Who Shot Mr. Burns? Part Two is dit euvel verholpen ten opzichte van de versie die we op Springfield Murder Mysteries terugvonden. De laatste fout is echter nog niet weg uit de ondertiteling, zo wordt in Bart On The Road Milhouse één keer als Milton ondertiteld (terwijl de grap uit de aflevering net impliceert dat Martin Prince Milton zou genoemd moeten worden.



EXTRA'S
Vooreerst willen we toch nog eens deze prachtige menuschermen vol verborgen animaties aanprijzen, die weer netjes op die van de vorige seizoenen lijken. Rode draad doorheen dit seizoen zijn de Simpsons die een première van een film bijwonen; bij de scène-selecties zit Mr. Burns op de regisseursstoel, bij de extra's vinden we de generische gepukkelde tiener terug die popcorn en dergelijke verkoopt, en de afleveringen-menu's lijken op een red carpet event met enkele van de hoofdrolspelers uit de diverse aangeboden afleveringen. Fox brengt deze dvd-set zowel in een standaard-versie uit als in een collector's-hoofd; na Homer's hoofd in seizoen 6 is het ditmaal de beurt aan Marge. Bij de dvd's zit er nog een mooi boekje met beschrijvingen van alle afleveringen, vormgegeven als een exemplaar van de Daily Vanity, dé roddelgazet uit Springfield bij uitstek. Tussen de regels door zien we dat de krant bovendien vergeven is van de nep-reclame, onder meer voor een scenaristencursus van Dr. Colossus en acteerlessen van Moe.



Audiocommentaren
Naar goede gewoonte zijn ook hier weer alle 25 afleveringen voorzien van een commentaartrack; we geven onmiddellijk toe dat alleen écht verstokte Simpsons-fans na 150 afleveringen deze nog allemaal systematisch beluisteren, maar met name Matt Groening blijft hier nogal op hameren. Groening en zijn co-regisseurs zijn een rijke bron aan informatie aangaande de achtergrond van de show, gags die al zijn gepasseerd voor je met je ogen kan knipperen en referenties die je anders zou gemist hebben. Het feit dat de afleveringen op dit seizoen intussen tien jaar oud zijn, en de commentaartracks daarentegen recent opgenomen werden, laat ook een zekere mate van reflectie toe, waarin de makers overlopen welke grappen intussen tot Simpsons-klassieke momenten zijn verworden, en welke spijtig genoeg in de vangrails terecht zijn gekomen. Enkele opmerkelijke verschijningen op deze tracks naast de gebruikelijke roedel animatoren en scenaristen zijn Yeardley Smith, die blijkbaar erg begaan is met haar karakter Lisa, en dan vooral met de veranderingen die zich dit seizoen voltrekken in haar leven; verder Jeff Goldblum die een eerder bescheiden bijrol vervult in A Fish Called Selma; en nog een opmerkelijke gast is David X. Cohen, samen met Matt Groening het brein achter Futurama, die ook zoals velen initieel het vak heeft geleerd in de tekenstallen van The Simpsons.

Verwijderde scènes
Ditmaal zijn 18 van de 25 afleveringen voorzien van één of meer verwijderde of alternatieve scènes, die wederom ofwel via seamless branching in de aflevering worden ingevoegd, óf allemaal op rij te bekijken zijn op disc 4 als één 19 minuten durende sequentie. Op disc 4 kan je ook opteren voor aangepast commentaar van onder meer Bill Oakley, Josh Weinstein en David Mirkin.

Introductie door Matt Groening (2 min.)
Disc 1: Waarom Matt Groening blijft promotie maken voor het seizoen dat je net gekocht hebt, zal altijd wel een onopgeloste vraag blijven, maar we leren tenminste dat zijn favoriete lijn tekst uit dit seizoen "My eyes! Dhe goggles do not wheurk!" uit Radioactive Man is.

Documentaire "Homer In The Third Dimension" (6 min.)
Deze korte documentaire bevat een woordje uitleg over het 3D-segment uit de Treehouse Of Horror VI-aflevering. Bill Oakley, Josh Weinstein, David Silverman, David Mirik, David X. Cohen en Tim Johnson geven wat randinformatie over de bijdrage van Pacific Data Images, die daarna hun kennis verder hebben toegepast in de productie van films als Antz en Shrek.

Documentaire "Paul & Linda's Lentil Soup" (1 min.)
Het recept van Paul McCartney's vegetarische soep, zoals die achterstevoren op de aftiteling van Lisa The Vegetarian terug te vinden is, wordt ditmaal in de juiste richting afgespeeld.



Art & Animation
Enkele afleveringen krijgen ook nog eens een selectie aan storyboards en animatics mee, waarbij je kan switchen met de multi angle-toets. De geselecteerde afleveringfragmenten zijn:
* de laatste act van Home Sweet Home-Diddily-Dum-Doodily (7 min.)
* de laatste act van Raging Abe Simpson And His Grumbling Grandson In: 'The Curse Of The Flying Hellfish' (7 min.)
Volgens de icoontjes in het boekje zou er ook nog animatiewerk te vinden moeten zijn bij de aflevering Summer Of 4 Foot 2, maar we hebben daar niets van teruggevonden.

A Bit From The Animators
Dan krijgen we nog twee kleine documentaires waarin animatoren Wes Archer enMark Kirkland samen met Matt Groening een specifiek commentaar leveren voor twee stukjes animatie. De stukjes zijn afkomstig uit The Day The Violence Died (14 min.) en uit Summer Of 4 Feet 2 (10 min.). De artiesten zetten regelmatig het beeld stil, en krabbelen op de animatie met een soort van virtuele markeerstift om bepaalde details te tonen. De beeldkwaliteit hiervan is niet echt optimaal te noemen: er zit bijvoorbeeld redelijk wat pixelisatie in de fragmenten.

Special Language Feature
Ook stilaan klassiek aan het worden is het voorzien van één aflevering van audiosporen in verschillende talen. Dit seizoen is geopteerd voor 22 Short Films About Springfield omdat daar een nogal gevarieerde cast aan nevenfiguren in voorkomt. Dé kans om uw Italiaans, Japans, Duits of Portugees bij te spijkeren.

Gallerij met schetsen (1 min.)
Op disc 4 is er nog een galerij met wat conceptuele schetsen terug te vinden. De beperkte speelduur maakt deze feature minder interessant dan die lijkt.



CONCLUSIE
The Simpsons seizoen 7 is zeker niet het beste seizoen uit de familiekronieken van de gele familie, maar toch nog altijd stukken beter dan de doorsnee prut die televisiezenders heden ten dage uitbraken.


cover



Studio: Fox

Regie: Matt Groening, James L. Brooks, Sam Simon
Met: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Pamela Hayden, Russi Taylor, Tress MacNellie, Marcia Wallace, Doris Grau, Phil Hartman

Film:
9,5/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1995-96

Leeftijd:
AL

Speelduur:
571 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626022350


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Grieks
Extra's:
• Inleiding door Matt Groening,
• Geanimeerde menu's,
• Audiocommentaar voor alle afleveringen (25),
• 2 Animation Showcases,
• Verwijderde scènes,
• Documentaire "Homer In The Third Dimension",
• Documentaire "Paul; & Linda's Lentil Soup",
• 2 documentaires "A Bit From The Animators",
• 1 Multi Language-featurette,
• 1 reeks originele schetsen

Andere recente releases van deze maatschappij