:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> OSTERMAN WEEKEND, THE
OSTERMAN WEEKEND, THE
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2006-05-03
FILM
5 jaar na z'n, bij de critici, slecht ontvangen The Absymal Convoy keerde Peckinpah in 1983 voor de laatste maal terug met deze The Osterman Weekend. Een thriller die werd gebaseerd op het boek van Robert Rudlum en bewerkt voor het grote scherm door Alan Sharp.

Onderzoeksreporter John Tanner (Rutger Hauer) komt erachter dat z'n oude schoolvrienden Richard Tremayne, Joseph Cordone en Bernard Osterman KGB-spionnen en landverraders zijn. CIA agent Lawrence Fasset kan Tanner ervan overtuigen om hem te helpen in ruil voor een tv-interview met CIA-baas Maxwell Danforth. Tanner moet het drietal erin luizen tijdens hun jaarlijkse weekendje, een opdracht die hij aanvaardt, zij het niet van harte. Op Big Brother-achtige wijze wordt het huis voorzien van verborgen camera- en audioapparatuur en wanneer de gasten arriveren begint er al snel een zenuwslopend kat-en muisspelletje tussen Tanner en z'n gasten. Eenmaal Tanner's familie in gevaar begint te komen besluit hij de volledige operatie af te blazen, zeer tegen de zin van Fassett. Een dubbele agenda komt bovendrijven en uiteindelijk zal Tanner de ware toedracht van het weekend ontdekken en alles in het werk moeten stellen om zichzelf en z'n familie te beschermen.

The Osterman Weekend is alleszins Peckinpah's beste film niet. Aangezien de regisseur nogal slechte commentaren kreeg op z'n vorige prent bleef hij zo'n 5 jaar uit roulatie. Hierdoor werd deze The Osterman Weekend een vrij low-budget produktie die het boek van Ludlum weinig eer aandoet. Akkoord, het big brother-idee op zich was (toen al) vrij saai, waardoor Peckinpah weinig positiefs kon aanvangen met het gegeven. De achterliggende boodschap die de film wil meegeven komt tevens vrij zwak over en er is te weinig focus op het interessante gegeven van diepgaande intriges binnen de Amerikaanse regering.

Peckinpah wilde na z'n flop blijkbaar aan andere, meer commerciële, toer op. Jammer genoeg ging dit niet samen met de daarvoor perfekte film. Z'n stijl blijft herkenbaar maar wordt deze keer ondermeer gebruikt voor een hersenloze auto-achtervolging, waardoor het geheel veel van z'n draagkracht verliest. Ook de acteurs kunnen zich niet volledig tonen. Op kop Dennis Hopper en Chris Sarandon, die als het ware met hun vingers staan te draaien. Het lijkt er ook op dat ze voortijdig, en dit wegens budgettaire redenen, nogal lullig uit de film verdwijnen. Rutger Hauer levert zoals steeds een kwalitatief hoogstaande prestatie, maar lijkt ons niet echt geschikt voor een rol als deze.

BEELD EN GELUID
Terwijl Anchor Bay een verzorgde regio 1 versie op de markt bracht, inclusief een prachtig 1.85:1 anamorfisch breedbeeld, worden de nederlandstalige Peckinpah-fans zowat uitgelachen door Dutch Filmworks. Net zoals Junior Bonner moeten we het hier stellen met een allesbehalve verzorgde en verknipte 4:3. Er is weinig detail aanwezig, veel oneffenheden en massa's grain. Het contrast is om te lachen en de zwarttinten zijn eerder donkergrijs te noemen. Videokwaliteit van de bovenste plank! Het geluid is al niet veel beter. Deze film werd zonder veel moeite en met weinig zorg op dvd 'gesmeten', waardoor er hier en daar zelfs achtergrondruis te horen is. Lage tonen komen niet door, spreiding is er nauwelijks, en enkel over de dialogen kan gezegd worden dat ze verstaanbaar zijn. Maar daar blijft het dan ook bij.

EXTRA'S
Bij de Sam Peckinpah collectie-box, waar deze The Osterman Weekend deel van uitmaakt, zit een 7-pagina's tellend boekje met enkele kleurenfoto's, een paar weetjes over de 3 films in de box en een kleine bio van de regisseur. Op de disc van The Osterman Weekend zelf zijn er jammer genoeg geen extra's terug te vinden.

CONCLUSIE
Is de laatste film van Peckinpah kwalitatief al niet van een erg hoog niveau, Dutch Filmworks presteerde het bovendien om een belabberde versie ervan in de Peckinpah boxset te stoppen. Gelukkig heeft deze box zelf een fraaie vormgeving en kreeg hij een aangenaam prijskaartje mee, waardoor je naast deze film ineens kan beschikken over Junior Bonner en Straw Dogs. De fan gaat echter best shoppen op het internet.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Sam Peckinpah
Met: Rutger Hauer, John Hurt, Craig T. Nelson, Chris Sarandon, Dennis Hopper

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
3/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1983

Leeftijd:
16

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664031285


Beeldformaat:
1.33:1 pan & scan PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij