:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AMERICAN PIE 4 - BAND CAMP
AMERICAN PIE 4 - BAND CAMP
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2006-05-12
FILM
Na enkele schunnige streken stuurt directeur Sherman ("The Sherminator" uit de vorige films, ook nu gespeeld door Chris Owen) 'groot lawijt' Matt Stifler (Tad Hilgenbrink), de jongere broer van Steve Stifler, op muziekkamp. Matt neemt aanvankelijk een weigerachtig houding aan, maar dan krijgt hij het briljante idee om al de ondeugende fratsen van de bandkneusjes op verborgen camera vast te leggen en daarna te monteren tot een seksfilm. Stiflers plan lijkt te lukken, maar wanneer hij plots verliefd wordt op de knappe Elyse (Arielle Kebbel) dreigt dit al zijn plannen grondig in de war te sturen. Gelukkig is er nog de vader van Jim (Eugene Levy) om Matt op het rechte pad te krijgen...

Na het succes van de derde "Pie"-film keek er niemand raar op toen er een American Pie 4 werd aangekondigd. Wel zijn er wenkbrauwen gefronst omdat de nieuwe aflevering volledig zouden fixeren op de avonturen van het jongere broertje van Steve Stifler, Matt. Al snel rezen er vragen als 'zou de formule werken zonder de originele cast?'. Universal had blijkbaar ook twijfels, want Eugene Levy en Chris Owen uit de originele trilogie zijn nog gauw gecast.

Voor de hoofdrol als de jonge Stifler trok men debutant Tad Hilgenbrink aan en vanaf de eerste minuten dat je die jongeman aan het werk ziet, weet je al waar het naartoe gaat! Hilgenbrink doet zijn uiterste best om de karakters uit de originele films te imiteren of ernaar te verwijzen ("One time at Band Camp..."). Hetzelfde geldt trouwens voor de rest van de cast. Dat heeft tot gevolg dat American Pie: Band Camp overduidelijk als een 'direct-to-video'-sequel overkomt en de overdrijvingen van Hilgenbrink doen er uiteraard ook geen goed aan! Gelukkig neemt dat in de tweede helft af, wat ongeloofwaardig overkomt met betrekking tot het Stifler-personage, maar feit is wel dat er dan tenminste enkele keren kan worden gelachen.

De cast bevat met Arielle Kebbel en Crystle Lightning enkele leuke nieuwe gezichten en "Pie"-oudgedienden kunnen hun beproefd recept bovenhalen. Levy moet wel oppassen, want het begint er stilaan op te lijken dat hij gewoon ALLES aanvaardt! Onze eindconclusie: ondanks een handvol lachwekkende momenten is de koe nu echt uitgemolken!

Pittig detail: Er is in Amerika een unrated version te koop met meer bloot en vettigere grappen. Spijtig genoeg vond Universal het niet nodig om die hier uit te brengen en moeten we het doen met de té brave R-rated versie. Een gemiste kans!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.78:1-beeld bevat wat filmgrain, maar scherpte en contrast zijn beide bevredigend. De kleuren ogen warm en natuurlijk. Dit is een recente productie dus zoals te verwachten vormen vuiltjes en beschadigingen geen probleem. Dramatische compressiefouten hebben we niet bemerkt. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt prima met goed verstaanbare en heldere dialogen. De typische rockdeuntjes komen goed tot hun recht. Er is bovendien een Engelse DTS 5.1-track toegevoegd, maar het verschil is marginaal.

EXTRA'S
Er blijkt nog redelijk wat bonusmateriaal aanwezig te zijn! We starten met wat bloopers en enkele korte weggeknipte scènes. Daarna his er de featurette Band Camp's Dirty Diary (17 min.) waarin hoofdrolspelers Tad Hilgenbrink en Arielle Kebbel de kijker rondleiden op de set van de film. Vervolgens is er Band Camp's Dirty Secrets (6 min.) waarin twee blonde stoten ons de set tonen en een kwartier geheime "Rovercam"-beelden. Ten slotte is er nog een nieuwe videoclip van 'Baby Got Back'.

CONCLUSIE
Dit is de vierde en hopelijk laatste episode in de succesvolle onderbroekenlolfranchise American Pie. Ondanks een paar lachsalvo’s en enkele nieuwe frisse gezichten, is het geheel naïef, plat en geforceerd. Beeld en geluid zijn prima en bovendien voegde Universal wat bijpassend bonusmateriaal toe. Enkel voor de diehard "Pie"-fans!


cover
Studio: Universal

Regie: Steve Rash
Met: Tad Hilgenbrink, Arielle Kebbel, Eugene Levy, Jason Earles, Chris Owen, Crystle Lightning

Film:
4/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
AL

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Hongaars Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Bloopers
• Deleted scenes
• Band Camp's Dirty Diary
• Band Camp's Dirty Secrets
• Geheime "Rovercam" beelden
• Videoclip 'Baby Got Back

Andere recente releases van deze maatschappij