:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WATERWORLD
WATERWORLD
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-08-14

FILM
Ergens in de niet zo ver verwijderde toekomst zijn de poolijskappen gesmolten, en de fractie overlevenden die de mensheid nog telt, leven op allerlei vlotten, soms in groep om zich te kunnen verdedigen in deze wettenloze en door piraten, 'Smokers' genaamd, gedomineerde maatschappij, sommigen verkiezen desondanks om alleen te reizen. Zoals de naamloze Marinier (Kevin Costner), die ondanks zijn sjofele zelfgebouwde catamaran vrij rijk schijnt te zijn; hij beschikt over grote hoeveelheden zand, het betaalmiddel bij uitstek. De Marinier draagt een geheim met zich mee: hij is een stadium verder in de menselijke evolutie gesukkeld, en beschikt over een paar kieuwen en zwemvliezen, waardoor hij gemakkelijk kan duiken naar de 'oude' wereld, waar genoeg zaken liggen om in zijn onderhoud te voorzien. Een freak als hij is echter nergens welkom, en wanneer hij in een drijvend dorp tevergeefs handel probeert te drijven, wordt het dorp ingenomen door een bende Smokers, onder leiding van de éénogige Deacon (de immer schurkachtige Dennis Hopper). De aanval van de Smokers blijkt niet zo willekeurig, want ze zijn op zoek naar een meisje, Enola (Tina Majorino), die op haar rug een kaart naar het mythische Dryland heeft getatoeëerd. Het meisje en haar pleegmoeder, Helen (Jeanne Tripplehorne) verkiezen het onaangename gezelschap van de Marinier boven dat van de smokers, en samen vluchten ze. Deacon laat zijn prooi echter niet los, en tegen wil en dank moet de Marinier de meisjes beschermen.

Na Costner's succes van Dances With Wolves waren de verwachtingen hoog gespannen - misschien net wat té hoog. Waterworld werd niet het grote kassucces waar de studio's op gehoopt hadden. De film kostte, boven een exuberante overschrijding van het budget, ook nog eens het huwelijk van Costner zelf, en de productie was één langgerekte aaneenschakeling van problemen. Kortom, de tabloids hadden hier een vette kluif aan, nog vòòr er nog maar één centimeter pellicule in de zalen was vertoond. De film is dit stigma nooit kwijtgeraakt, en ondanks alle razzies (raspberry awards, tegenhanger van de Oscars) en bijhorende periodieke verschijningen in lijstjes van de tien slechtste films aller tijden, is de film nog niet half zo slecht als de grootste criticasters beweren. Van alle hierboven vermelde productieproblemen is aan de film zelf niets te merken. De film heeft volstrekt geen diepgang, apart van een ongeveer vijf seconden durend zedenlesje aan het begin dat we de poolkappen toch niet mogen hadden laten smelten, maar heeft een film als Jurassic Park of The Mummy dat dan misschien wel? Kevin Costner was door zijn vorige films zowat de held geworden van het meer intellectuele cinemapubliek, die zich ongetwijfeld een bult hebben geschrokken bij het actiespektakel dat Waterworld is. Wat biedt de film dan wel? Actie, actie en nog eens actie. Alles wat nog zeewaardig wordt geacht - van jetski's tot een nog half gevuld tankschip - scheert over de zee, door de lucht, ontploft, vliegt in brand of vaart met donderend geweld ergens tegenaan (meestal tegen een ander vaartuig...). De catamaran waar Costner de zeeën mee doorkruist is een fraai staaltje fantasierijke scheepsbouwkunst waar ze bij James Bond jaloers op zouden kunnen zijn, en een lust voor het oog. Waterworld dondert voorbij aan een zeer hoog tempo, heeft een hoge spektakelwaarde, en ja, toegegeven, een scenario is er niet echt. So what? Hebben de meeste Schwarzenegger- of Stallone-films dat dan wel?

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van deze disc is verrassend goed: we hebben geen compressiefoutjes of ruis gevonden, en de kleuren zijn zeer sprankelend en fris. Zelfs de erg dynamische scènes met veel actie en beweging zijn zeer vloeiend en natuurlijk. Mooi zo. De Engelse geluidstrack is zonder meer bevredigend te noemen, met veel ruimtelijke effecten en desondanks toch een zuivere en goed verstaanbare dialoog. De enige negatieve opmerking die je zou kunnen hebben, is dat het .1 LFE-kanaal volledig ongebruikt blijft, en dat had bepaalde scènes toch nog wat meer kunnen aandikken. Ook spijtig is dat op het ogenblik van het verschijnen van deze disc DTS hier nog niet zo goed ingeburgerd was, en we in tegenstelling tot in regio 1 van de DTS-versie verstoken zijn gebleven, zoals tevens het geval was bij films als Twister of de eerste twee Jurassic Park-films. Het zij zo.

EXTRA'S
Waterworld is zeker geen toonbeeld van een disc met veel extra's: we krijgen wat zeer summiere informatie over de productie van de film, wat filmografische informatie van de voornaamste hoofdrolspelers, en een trailer. Dus bijvoorbeeld helemaal geen making of-informatie - misschien wilden ze geen lijken uit de kast halen.

CONCLUSIE
Al bij al is dit zeker niet de grote mislukking waar deze film doorgaans voor wordt afgeschilderd, ook niet de ultieme actiefilm, maar een goed te pruimen brokje ontspanning. 

 
cover
Studio: Universal

Regie: Kevin Reynolds
Met: Kevin Costner, Dennis Hopper, Jeanne Tripplehorne, Tina Majorino, Michael Jeter

Film:
7/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1995

Leeftijd:
12

Speelduur:
129 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609026016


Beeldformaat:
1.85:1 anamorphic PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.0
Frans Dolby Digital 5.0
Duits Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Theatrical trailer
• Productieaantekeningen
• Cast en crew-informatie

Andere recente releases van deze maatschappij