:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PALINDROMES
PALINDROMES
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2006-05-15
FILM
Zoals een palindroom een woord is dat ook van achteren naar voren gelezen kan worden en hetzelfde blijft betekenen, zo schetst deze film het leven van de 12 jaar oude Aviva. Ze wordt onder meer gespeeld door een kleuter, twee volwassen vrouwen, een jongetje en een paar tieners. Allemaal leven ze in een wereld waar iedere seconde beslissingen genomen moeten worden, door haar zelf of haar alterego's.

De controversiële regisseur Todd Solondz (Happiness, Welcome To The Dollhouse, Storytelling maakte van Palindromes een dromerig, licht surrealistisch drama, waarin een twaalfjarig meisje Aviva op alle mogelijke manieren probeert zwanger te geraken. Daar Solondz filmische experimenten hoog in het vaandel draagt, wisselt het hoofdpersonage doorheen de film acht keer van vertolker. Op deze manier komt vooral de situatie en niet de persoon erachter binnen de aandacht. De prent ademt een ingetogen en onvergetelijk bevreemdende sfeer uit, die na afloop veel stof ter discussie opwerpt omtrent tienerzwangerschappen, opvoeding en abortus. Dit is beslist hoogstaande klasse.

BEELD EN GELUID
Ook al werd deze film gedraaid met beperkte middelen, toch straalt de transfer op technisch gebied. Het anamorfische 1.77:1 breedbeeld heeft als enige kleine mankementje de instabiliteit van de diepte van de kleuren. De beeldscherpte en het contrast weten dit echter ruimschoots goed te maken. Verder konden onze argusogen geen enkele artefact waarnemen. De nadruk bij de Engelstalige Dolby Digital 5.1 geluidstrack ligt bij een dialoogfilm als deze op de drie frontkanalen. De surrounds worden slechts in geringe mate gebruikt voor de vertaling van sfeergeluiden. De sub houdt zich zo mak als een lammetje, maar wordt nergens als een gemis ervaren.

EXTRA'S
Bij de extra's vinden we enkel de bioscooptrailer terug.

CONCLUSIE
Deze film is beslist geen spek voor ieders bek. Geduldige kijkers en fijnproevers van de experimentele cinema zullen hun (al dan niet bewuste) verwachtingen op een schitterende manier ingelost zien. Palindromes is wat ons betreft een pareltje van een prent.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Todd Solondz
Met: Ellen Barkin, Richard Masur, Matthew Faber, Bill Buell

Film:
8/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
12

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5410504071041


Beeldformaat:
1.77:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij