:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 36TH CHAMBER OF SHAOLIN, THE
36TH CHAMBER OF SHAOLIN, THE
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-05-15
FILM
Liu Yu Te (Gordon Liu) is de zoon van een vishandelaar in een streek die gebukt gaat onder de tirannie van de Mantsjoe-bezetters. Wanneer de bezetters ontdekken dat de vishandel een schakel is in het plaatselijke verzetsnetwerk worden Liu's ouders geëxecuteerd door de troepen van generaal Tien (Lo Lieh). Liu kan niet anders dan zijn toevlucht zoeken in een Shaolin tempel waar hij gedurende diverse jaren de harde training tot Shaolin monnik ondergaat. Pas als hij de 35 kamers van Shaolin, die elk een unieke hindernis bevatten, heeft doorlopen, is zijn training voltooid. Wanneer dit moment eindelijk aangebroken is (en Liu inmiddels zijn nieuwe naam San Te heeft aangenomen) kan hij zijn wraakplannen concrete vorm geven. De beste manier om dit te doen is zijn eigen volk te leren vechten...

Vraag aan honderd liefhebbers om 5 martial arts-films op te noemen en de kans is meer dan reëel dat The 36th Chamber Of Shaolin op heel wat van de lijstjes voorkomt. Ook bij niet ingewijden van het genre is de film relatief bekend, het is dan ook zonder twijfel samen met Five Venoms (Five Deadly Venoms) de bekendste Shaw Brothers productie. De roem die The 36th Chamber Of Shaolin (Shaolin Master Killer in de Verenigde Staten) te beurt viel is in ieder geval niet gestolen, het blijft één van de mijlpalen in het martial arts genre, een film die 28 jaar later niets aan impact heeft verloren. The 36th Chamber Of Shaolin werd voortreffelijk geregisseerd door Liu Chia-Liang, een naam die u wellicht niet onmiddellijk bekend in de oren zal klinken. Zonder twijfel zal zijn pseudoniem Lau Kar-Leung bij de martial arts adepten wel onmiddellijk een belletje doen rinkelen, niet verwonderlijk als men weet welk fantastisch palmares de man door de jaren heen bij elkaar acteerde en regisseerde. Als regisseur maakte hij voor de Shaw Brothers studio ondermeer fantastische films als Legendary Weapons Of China en 8th Diagram Pole Fighter. Later regisseerde hij ook nog Tiger On The Beat en Drunken Master II. Als acteur was hij ondermeer te zien in The Scorpion King en vorig jaar nog in Seven Swords van regisseur Tsui Hark. Voor veel van zijn films (ondermeer de eerder vernoemde Legendary Weapons Of China, 8th Diagram Pole Fighter en Tiger On The Beat) kon Lau Kar-Leung beroep doen op zijn halfbroer Lui Chia-Hui. Voor Liu Chia-Hiu (die u ongetwijfeld veel beter kent als Gordon Liu) betekende deze The 36th Chamber Of Shaolin zijn grote doorbraak. Ondanks zijn vele memorabele rollen zullen wij Gordon Lui ons toch vooral blijven herinneren als San Te / Liu Yu Te in deze film. Ook door de rest van de cast worden er voortreffelijke prestaties afgeleverd. We zien in kleinere rollen ondermeer Casanova Wong (Warriors Two, Duel To The Death) en Lo Lieh (Human Lanterns, Shaolin Handlock).
Zowel de eigenlijk gevechten als de trainingsscènes zijn fantastisch uitgevoerd en in beeld gebracht. Wie geen aanstoot neemt aan de weinig uitgewerkte personages en het niet bijster originele verhaal (de wraak thematiek komt aan bod in meer dan de helft van alle martial arts films) zal wellicht 111 minuten lang genieten.

Door het grote succes van de originele film werden er nog twee pseudo-vervolgfilms gemaakt: Return To The 36th Chamber uit 1980 en Disciples Of The 36th Chamber uit 1985. Deze twee films benaderen het hoge niveau van The 36th Chamber Of Shaolin echter niet.

BEELD EN GELUID
Net zoals bij de overige dvds uit de Essential Shaw Brothers Collection zijn wij ook nu weer onder de indruk van de puike beeld- en geluidskwaliteit. We krijgen een erg fris aandoende transfer die zowat vrij is van printbeschadigingen of grain. Zowel het contrastniveau, de scherpte als het schaduwdetail zijn dik in orde. De Mandarijnse Dolby Surround 2.0 en Digital 5.1 track zijn in feite inwisselbaar. Zoals te verwachten viel klinken beide tracks weinig dynamisch met een zeer beperkte spreiding. Gelukkig zijn beide tracks vrij van ruis of andere beschadigingen.

EXTRA'S
We krijgen trailers voor de 10 films uit de Essential Shaw Brothers Collection: The Mighty Peking Man, Oily Maniac, The 36th Chamber Of Shaolin, The Boxer From Shantung, Come Drink With Me, The Magnificent Trio, The Shadow Boxer, Shaolin Handlock, Shaolin Temple en The Water Margin. Iedere release bevat ook nog een 12 pagina's tellend boekje met de geschiedenis van de Shaw Brothers studio. Jammer genoeg zijn de extra's identiek (zowel het boekje als de trailers) bij alle titels uit de collectie.

CONCLUSIE
Als u slechts één dvd koopt van de eerste 10 films uit de Essential Shaw Brothers Collection laat het dan deze The 36th Chamber Of Shaolin zijn.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Liu Chia-Liang
Met: Gordon Liu, Lo Lieh, Wang Yu, Casanova Wong

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Martial Arts

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1978

Leeftijd:
12

Speelduur:
111 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Mandarijn Dolby Digital 5.1
Mandarijn Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij