:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HITLERS HOLOCAUST, DEEL 1 - MENSENJACHT / DE BESLISSING
HITLERS HOLOCAUST, DEEL 1 - MENSENJACHT / DE BESLISSING
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2006-05-21
DOCUMENTAIRE
Hitlers Holocaust is een driedelige dvd-serie van de Evangelische Omroep in samenwerking met het Duitse ZDF over Hitlers plannen om de joden in Europa uit de samenleving te weren en op te ruimen, samen met het Sovjet Bolsjewisme en zijn medestanders. Het materiaal is verdeeld over zes afleveringen en de beeldfragmenten zijn bij momenten heftig. Hitlers Holocaust 1, aflevering 1 gaat over de massale slachting van joden in Rusland: Mensenjacht; aflevering 2 wijdt aandacht aan De Beslissing in een landhuis aan de Berlijnse Wannsee om tot een systematische uitroeiing over te gaan.

Mensenjacht
Eind juni 1941 valt Nazi-Duitsland Rusland aan. Op zijn zoektocht naar Lebensraum voor het Duitse volk heeft Hitler zijn oog op de wijdse en vruchtbare gebieden van zijn aartsvijand laten vallen (waarmee hij eerder een geheim niet-aanvalspact had gesloten). Met als doel de uitroeiing van de communisten en Bolsjewieken, rukt de Duitse Wehrmacht tegen een verbazingwekkend tempo op in de richting van Moskou. De Baltische Staten zijn het toneel van de eerste gevechten. De Duitse oorlogsmachine is gekomen om te doden en te vernietigen, om het land vrij te maken voor de latere kolonisten. In de achterhoede van de Wehrmacht trekken SS-troepen mee het land binnen en vermoorden systematisch alle joden die ze op hun pad tegenkomen. Overmoedig als hij is en slecht ingelicht door zijn geheime dienst, gaat Hitler ervan uit dat de strijd in een paar weken achter de rug zal zijn. Maar de berekeningen over het aantal Russische tanks en de verbetenheid waarmee de Sovjetsoldaten zich verweren zijn onderschat en bij het invallen van de winter komt het Duitse offensief in de modder tot stilstand: zonder winterkleren en voldoende bevoorrading is er geen hoop meer. Meer dan 300.000 Duitse soldaten komen om van honger en kou. Alleen de veel beter uitgeruste SS gaat door met de opdracht: het doden van joden.



De Beslissing
Stel dat het waar is: dat Hitler de hele luchtbel over Lebensraum en strijd tegen het Bolsjewisme puur bedacht om de joden te treffen? Al meteen na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog gaan er in Duitsland geruchten dat de joden verantwoordelijk zijn voor het Duitse debacle. Figuren als Adolf Hitler voeren in het begin van de jaren '20 campagne tegen de harde prijs die Duitsland heeft betaald en tégen de joden. In Mein Kampf, geschreven na een veroordeling en tijdens een gevangenisstraf wegens een complot tegen de Beierse regering, verwoordt Hitler zijn haat tegen de joden en formuleert hij de oplossing. Na zijn aantreden in 1933 als kanselier gebruikt hij de joden keer op keer als zwartschaap en belooft hij zijn medeburgers dat hij ze zal bestrijden. Misschien heeft niemand die woorden au serieux genomen – Eichmann zou later beweren van niet -, wellicht dachten velen dat ze een onderdeel waren van zijn typisch propagandistisch en opruiend jargon om de dommen en de eenvoudigen op zijn hand te krijgen? Vanaf 1939 begint in het geheim en verstopt achter de oorlog tegen de buurlanden een grootschalige actie om het weerzinwekkende plan uit te voeren. 11 miljoen joden komen op de Wannseelijst als doelgroep, 6 miljoen zullen ook in werkelijkheid omgebracht worden.

BEELD EN GELUID
Het materiaal dat voor deze beide reportage is gebruikt bestaat hoofdzakelijk uit footage van de Nazi's zelf, afgewisseld met interviews van overlevenden van de pogroms in de Baltische Staten, Rusland en Polen. Duitse officieren en verzetslui geven commentaar. De recente opnamen zijn van zeer goede kwaliteit. Het oude materiaal is getekend door de tijd, maar verrassing: het is vaak in kleur, want net zoals de Amerikanen maakten de Duitsers zelf ook al kleurenfilmopnamen van hun opmars en hun successen. De kleurenopnamen zien eruit zoals de eerste kleurenfoto's, met tinten die nauwelijks realistisch zijn, maar wel duidelijk herkenbaar als materiaal uit die periode. Het geluid is eenvoudig of afwezig en vervangen door zachte bijpassende klassieke muziek. Soms is het gestoord en er is uiteraard veel ruis. De geluidsband staat in een 5.1-versie, maar het effect is niet overdonderend, tenzij in de surround. Dat is trouwens niet nodig. De beide documentaires zijn in al hun opgesmukte kaalheid indrukwekkend genoeg.



EXTRA'S
Als extra staan er twee Trailers op de dvd van andere EO Tweede Wereldoorlog Documentaires.

CONCLUSIE
Hitlers Holocaust, Deel 1 – Mensenjacht/De Beslissing geeft een perfect beeld van het leed dat Rusland - en de Russische joden in het bijzonder - is aangedaan en hoe het hele ziekelijke plan om de joden uit te roeien al op het einde van WOI bij Hitler een vruchtbare voedingsbodem vond. Het vervolg wordt duidelijk vanaf het einde van de jaren '30: de bouw van concentratiekampen en de oprichting van een speciale taskforce om de weerzinwekkende plannen uit te voeren.


cover



Studio: VTC-Media

Regie: Maurice Philip Remy
Met: Zvi Katz, Graaf Einsiedel, Abrasja Levit, Hans Günther Stark, Baron von Boeselager, Ulrich Gunzert, Graaf Kielmannsegg, Simon Wiesenthal

Film:
7/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
12

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789070100926


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Duits / Engels / Nederlands / Hebreeuws / Pools / Russisch / Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij