:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CSI CRIME SCENE INVESTIGATION, SEIZOEN 5.1-12
CSI CRIME SCENE INVESTIGATION, SEIZOEN 5.1-12
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-06-02
SERIE
Na verschillende erg succesvolle seizoenen moet CSI wellicht aan niemand nog voorgesteld worden. Ook bij de eerste 12 afleveringen van dit vijfde seizoen treffen we alle elementen aan die de serie zo verslavend maken: leuke personages, goede verhaallijnen, de setting in Las Vegas, de toffe cameo's en veel muzikaal lekkers (met deze keer ondermeer Faithless, The Prodigy, Orbital, U2, Rammstein en U.N.K.L.E.). Ontbrak het de vorige box (seizoen 4.13-24) aan echte uitschieters dan krijgen we ditmaal een resem topafleveringen. Onze persoonlijke favoriet op deze box is zonder twijfel aflevering 5.6 What's Eating Gilbert Grissom waarin een serial killer uit de vorige seizoenen terug opduikt. De laatste minuten van deze aflevering behoren tot het donkerste dat CSI al te bieden had.

Verder zijn ook de afleveringen 5.8 Ch-Ch-Changes en 5.5 Swap Meet echte toppers. De belangrijkste episode uit deze box is echter aflevering 5.9 Mea Culpa waarin we te zien krijgen hoe Conrad Ecklie beslist om het team uit elkaar te halen. Catherine krijgt de verantwoordelijkheid over de "swing shift" met Warrick en Nick. Grissom staat in voor de "day shift" met Greg, Sarah en Sofia Curtis (Louise Lombard). Voor de CSI-kijkers gaat het om een nieuw personage, in de CSI-verhaallijn gaat het echter om de vroegere verantwoordelijke van de dagploeg die dus door Ecklie gedegradeerd werd. Liefhebbers van vrouwelijk schoon zullen wellicht verheugd zijn dat de plaats van Greg in het lab werd ingenomen door Mia Dickerson (actrice Aisha Tyler die ook te zien was in het vierde 24-seizoen). Nog diverse acteurs uit 24 maken hun opwachting in deze reeks afleveringen, zo is Reiko Aylesworth (Michelle Dessler in 24) te zien in aflevering 5.1 Las Vegas en D.B Woodside (Wayne Palmer) in aflevering 5.3 Harvest.

Na meer dan 100 afleveringen bewijst CSI nog altijd springlevend te zijn. In vergelijking met de vorige seizoenen heeft de interactie tussen de verschillende hoofdrolspelers en de uitdieping van de personages serieus aan belang gewonnen, iets wat we enkel luidkeels kunnen toejuichen.

AFLEVERINGEN
Deze box bevat de volgende afleveringen:

Disc 1:
Aflevering 5.1 – Viva Las Vegas
Greg Sanders doet zijn vaardigheidstest tijdens het onderzoek naar een schietpartij in een nachtclub terwijl Grissom zijn werk beoordeelt. Nick en Sara onderzoeken een vreemd lichaam dat gevonden werd in een ondiep graf in de buurt van de legendarische Area 51. Het leidt hen naar de moorddadige wereld van de trouwbusiness in Las Vegas. Warrick probeert zich te verplaatsen in een overleden man om er achter te komen waarom hij zelfmoord heeft gepleegd. Ondertussen onderzoekt Catherine de moord op een prostituee die op een hotelkamer is gevonden.

Aflevering 5.2 – Down The Drain
Als Las Vegas getroffen wordt door een plotselinge overstroming onderzoekt het CSI-team de ogenschijnlijke moord op een man die wordt gevonden in een stormafwatering.

Aflevering 5.3 – Harvest
De hulp van het CSI-team wordt ingeroepen om de ontvoering van een twaalfjarig meisje op het parkeerterrein van een winkel te onderzoeken. Als blijkt dat de verklaringen van de familie van het meisje niet kloppen, worden ze de hoofdverdachten. Catherine worstelt met het feit dat zij een alleenstaande ouder is van een dochter die dezelfde leeftijd heeft als het slachtoffer. In het lab vindt Greg een waardige vervanging in de nieuwe DNA-specialiste Mia Dickerson

Aflevering 5.4 – Crow's Feet
Catherine en Nick onderzoeken de dood van een vrouw die eruitziet alsof zij is bezweken aan het Ebola-virus. Al snel komen ze erachter dat haar verwondingen wellicht veroorzaakt werden door cosmetische chirurgie. Ondertussen wordt een man gevonden in zijn, waar de ongedierte bestrijding aan het werk was. Hij is vergiftigd door de gebruikte produkten.

Disc 2:
Aflevering 5.5 – Swap Meet
Het CSI-team onderzoekt in de voorstad een moord met een seksueel tintje. Een vrouw wordt drijvend in een fontein gevonden, nadat ze met haar man op een swingfeest in de buurt is geweest. Warrick en Nick onderzoeken de moord op de eigenaar van een gokhal. Catherine rechtvaardigt waarom ze een uitstekende kandidaat is om de nieuwe supervisor van de dagdienst te worden.

Aflevering 5.6 – What's Eating Gilbert Grissom?
Terwijl ze een moord op een college campus onderzoeken, herkennen de CSI'ers de handelswijze van seriemoordenaar John Mathers. Twee jaar eerder werd hij geëxecuteerd voor het vermoorden van vrouwen. Als het aantal lijken groeit, raakt Grissom in de greep van de terugkeer van de partner van de "blauwe verf" seriemoordenaar. De CSI'ers moeten al hun bronnen aanboren om de sadistische moorden op verschillende studenten over de afgelopen zeventien jaar op te lossen.

Aflevering 5.7 – Formalities
Grissom helpt detective Sofia Curtis met zijn dagploeg als een tienermeisje dood wordt gevonden en een ander meisje wordt ontvoerd tijdens een schoolfeest in een Vegas casino. Autopsie wijst uit dat het eerste slachtoffer is overleden aan verstikking.

Aflevering 4.8 – Ch-Ch Changes
Langs de kant van de snelweg wordt een vrouw gevonden die op brute wijze werd vermoord. Ze is neergestoken en seksueel misbruikt. Als onderzoek uitwijst dat het slachtoffer een transseksueel was, moeten de CSI-detectives gaan graven in de transseksuele gemeenschap van Las Vegas. Als het bewijsmateriaal zich opstapelt, leidt deze zaak van seksuele identiteitsverwisseling naar een spoor van wanhopige patiënten en illegale chirurgie met veel slachtoffers.

Disc 3:
Aflevering 5.9 – Mea Culpa
Door een formele fout moet Grissom weer naar de rechtszaal om te getuigen in wat hij dacht een uitgemaakte zaak was. Het CSI team wordt dan nog eens wakker geschud als tijdens het kruisverhoor van Grissom een nog niet eerder ontdekte vingerafdruk op een bewijsstuk wordt gevonden. Deze vergissing biedt de nieuwe assistent-laboratoriumdirecteur Conrad Ecklie de kans om Grissom en zijn nachtdienstteam onder de microscoop te leggen. In de tussentijd onderzoeken Sara en Greg een verdachte zaak waarbij een doodnormale man is neergeschoten.

Aflevering 5.10 – No Humans Involved
Grissom en zijn team onderzoeken het neerschieten van een drugsdealer, dat al gauw uitmondt in een driedubbele moord. Terwijl hij de plaats delict onderzoekt, ontdekt de overblijfselen van een vijfjarig jongentje dat is omgekomen van de honger en vervolgens gedumpt in een vuilnisbak. Ondertussen heeft Catherine haar nieuwe rol als supervisor op zich genomen. De spanning stijgt als zij en Warrick het al snel oneens zijn.

Aflevering 5.11 – Who Shot Sherlock?
Greg heeft nog maar heel even te gaan voor zijn laatste vaardigheidstest maar dan word het CSI-team opgeroepen om de 'perfecte' moord te onderzoeken op een Sherlock Holmes fan. Het aanvankelijke bewijs doet het team geloven dat het zelfmoord was. Grissom ontdekt echter een aanwijzing die erop duidt dat het eigenlijk om een moord gaat. Nick en Warrick onderzoeken de verdachte omstandigheden rond de dood van een man die met zijn auto op een zandbank is gecrasht in de woestijn.

Aflevering 5.12 – Snakes
In een automaat met Spaanstalige kranten wordt het hoofd van een vrouw gevonden, met een slang in haar keel. Hierdoor komen Catherine en Nick terecht in de gevaarlijke cultwereld van de narcocorrido, een Mexicaanse onderwereld van muziek en lifestyle waarin geweld gloreert. Ondertussen wordt in de voorstoel van een busje voor mindervaliden een lichaam gevonden.

BEELD EN GELUID
In vergelijking met de vorige seizoenen lijkt de beeldkwaliteit nog beter te zijn. We krijgen een transfer met niet alleen prachtige kleuren maar ook een optimale diepte, scherpte en contrastniveau. We krijgen wederom een ruimtelijke Dolby Digital 5.1 track die vrij is van fouten.

EXTRA'S
De extra's liggen in het verlengde van wat we bij de vorige seizoenen gewoon zijn. Op het eerste schijfje krijgen we commentaar bij de afleveringen Viva Las Vegas (regisseur Danny Cannon en producer Carol Mendelsohn) en Down The Drain (regisseur Kenneth Fink en schrijver Naren Shankar) Op de tweede dvd krijgen we commentaar bij de episode Formalities door de schrijvers Dustin Lee Abraham and Naren Shankar. De derde dvd heeft commentaar bij Who Shot Sherlock (ondermeer adviseur Rich Catalani) en Snakes (regisseur Richard J. Lewis en acteur George Eads) in de aanbieding. Op het tweede schijfje krijgen we ook nog de korte featurette "the research of CSI: Maintaining the accuracy".

CONCLUSIE
Deze CSI-box is wederom een must voor de fans!


cover
Studio: Indies Home Entertainment

Regie: Diversen
Met: William Petersen, Marg Helgenberger, Gary Dourdan, George Eads, Jorja Fox
Paul Guilfoyle, Robert David Hall, Eric Szmanda, Louise Lombard


Film:
9/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
16

Speelduur:
500 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Featurette,
• Commentaar

Andere recente releases van deze maatschappij