:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CREEP
CREEP
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2006-06-21
FILM
Na een wild feestje in hartje Londen kan Kate (Franka Potente) geen taxi vinden, dus besluit ze de laatste metro te nemen. Kate valt echter in slaap tijdens het wachten en wanneer ze ontwaakt is het metrostation volledig verlaten en afgesloten. Kate is helemaal ten einde raad en wanneer er plots toch nog een metro het station komt binnengereden, stapt ze in. Vanaf dan geraakt ze verzeild in een bloedstollende nachtmerrie...

Dat de Britten meester zijn in het horrorgenre konden al afleiden uit het rijke "Hammer"-verleden, maar ook recent nog werden we getrakteerd op enkele geslaagde shockers! Dan denken we aan Dog Soldiers, 28 Days Later, Shaun Of The Dead en het prima The Descent. Dat het soms ook grondig fout kan gaan, bewijst Christopher Smith met Creep.

Want ondanks dat sommige critici de film ophemelden, vonden wij er geen scheet aan! Toegegeven, het gegeven is goed gevonden en de sfeervolle setting van de verlaten Londense underground schreeuwde al lang om gebruikt te worden in een horrorfilm. Spijtig genoeg slaagt regisseur Smith er echter niet in om zijn prent naar behoren te laten openplooien. Zo bulkt de opening nog van sfeer en potentie, maar daarna kabbelt Creep van het ene platgereden cliché naar het andere. Daarbovenop blijft Smith's debuut véél te braaf qua 'blood and guts' en vanaf we het uitermate flauwe creatuur te zien krijgen zakt de kreupele prent dood in elkaar. Spijtig want Potente verdient beter...

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch uitgevoerde 1.78:1 beeld ziet er scherp uit, met heldere en realistische kleuren. Diepte en detail zijn prima en buiten sporadisch eens een puntje in het beeld, oogt de gebruikte filmprint proper. Beeld verdient zeker een 8,5 op 10, ware het niet dat het originele bioscoopformaat 2.35:1 is. Zodoende kunnen we niet anders dan aan de punten knabbelen! De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt meer dan behoorlijk, met een goed gevoel van ruimte door de aanwezige omgevingsgeluiden en de filmmuziek. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker en zijn steeds verstaanbaar. We hebben geen storingen bemerkt. De Engelse DTS-track klinkt duidelijk luider en voller dan de Dolby Digital 5.1-tegenhanger, maar dit maakt het geheel in onze ogen iets té ongecontroleerd en agressief voor een film als Creep.

EXTRA'S
Op het gebied van extra features kunnen we dan weer niet klagen. Zo treffen we de originele bioscooptrailer aan, maar verder ook een vlezige 'Making of'-documentaire (34 min.), een featurette over het productieontwerp van de film en nog eentje over de make-up effecten. Ook nog aanwezig zijn de Q&A sessie (11 min.) die gehouden werd op Fright Fest 2004 met regisseur Smith en actrice Franka Potente en een alternatief begin en einde in storyboardvorm. Afsluiten doen we met een vreemde, doch gore weggeknipte scène.

CONCLUSIE
Creep kraakt van het potentieel, maar het is armoede troef. In de handen van een capabel regisseur (Alexandre Aja bijvoorbeeld) had hier zoveel meer ingezeten! Het geluid is prima en extra's zijn ruim aanwezig. Spijtig dat Universal niet opteerde voor het originele bioscoopformaat.


cover
Studio: Universal

Regie: Christopher Smith
Met: Franka Potente, Vas Blackwood, Jeremy Sheffield, Sean Harris

Film:
4/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
16

Speelduur:
82 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer,
• 'Making of'-documentaire,
• Featurette productieontwerp,
• Featurette make-up effects,
• Q&A sessie Fright Fest,
• Alternatief begin,
• Alternatief einde,
• Weggeknipte scène

Andere recente releases van deze maatschappij