:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TAEGUKGI (THE BROTHERHOOD OF WAR) S.E.
TAEGUKGI (THE BROTHERHOOD OF WAR) S.E.
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-06-26
FILM
Jin-seok (Won bin) en Jin-tae (Jang Dong-Kun) zijn broers uit een arm gezin. Terwijl Jin-tae probeert de kost te verdienen als schoenpoetser bereidt de jongere Jin-seok zich voor om naar de universiteit te gaan. De levens van de broers worden echter danig in de war gestuurd wanneer de Koreaanse oorlog uitbreekt en beiden opgeroepen worden om dienst te doen in het zuidelijke leger. Al vanaf het begin van de oorlog probeert de overbezorgde Jin-tae zijn jonger broer, die er lichamelijk slecht aan toe is, te beschermen. Op een dag krijgt Jin-tae te horen dat zijn jonge broer uit het leger kan geraken indien hij (Jin-tae) een ereteken krijgt voor bijzondere moed of opoffering. Jin-tae schrijft zich hierdoor in voor elke gevaarlijke missie. De relatie tussen de twee broers komt er echter serieus door onder druk te staan...

The Brotherhood Of War (Taegukgi) was bij de release in 2004 het grootste kassucces ooit in Zuid Korea met niet minder dan 10.000.000 bezoekers (zowat 20 % van de bevolking). Verbazingwekkend is dit succes eigenlijk niet, zowat alle films die draaien rond de Koreaanse oorlog doen het erg goed bij het Koreaanse publiek. De regie was bij Taegukgi in handen van Kang Je-guy die ons enkele jaren geleden erg wist te charmeren met Shiri. Met deze film bewees de regisseur in ieder geval al over de capaciteiten te beschikken om een aktiekspektakel op het witte doek te toveren. Voor deze Taegukgi kon Kang Je-guy beroep doen op een sterke cast met de twee hoofdrolspelers als uitblinkers. Won Bin kent u misschien vanwege zijn rol in Guns & Talks, Jang Dong-Kun daarentegen was ondermeer te zien in 2009: Lost Memories, Friend, Nowhere To Hide en The Promise van regisseur Chen Kaige. Naast de sterke acteerprestaties weet Taegukgi ook te charmeren met de spectaculaire aktiescènes die over het algemeen erg realistisch en bloederig ogen. Vooral wat betreft de montage van deze aktiescènes doet Taegukgi soms wat denken aan Saving Private Ryan. De prachtige soundtrack doet dan weer vooral denken aan het beste werk van Hans Zimmer. Het is bijna niet te geloven dat deze film tot stand kwam met nauwelijks een tiende van het budget van gelijkaardige Hollywood-producties. Een film met een veel groter budget als Windtalkers (van John Woo, nochtans één van onze favoriete regisseurs) zou een stuk beter geweest zijn indien de aktiescènes het niveau haalden van deze Taegukgi.

Wie nu en dan een oorlogsfilm weet te smaken kunnen we deze Taegukgi van harte aanraden.

BEELD EN GELUID
Taegukgi staat anamorf in het orginele 2.35.1 formaat op deze dvd. We krijgen zoals te verwachten een toptransfer die optimaal de diverse kleur / sfeer combinaties weergeeft. De regisseur en cinematograaf opteerden ervoor om tijdens de rauwe oorlogsscènes vooral gebruik te maken van blauwe tinten terwijl de we tijdens de rustiger scènes eerder oranje tot bruinachtige tinten te zien krijgen. Zowel op het vlak van scherpte, contrast, detail als schaduwdetail kunnen we erg tevreden zijn. Op wat edge ehancement en grain na hebben we niets op deze transfer aan te merken. Ook op het audiovlak krijgen we waar voor ons geld. Zowel de Koreaanse Dolby Digital 5.1. als de Koreaanse DTS track weten ons te bekoren. Beide tracks bieden afdoende laag en spreiding. Zoals u al misschien al in andere besprekingen kon lezen dienen ook wij op te merken dat het geluidsvolume van de achterkanalen gerust wat hoger mocht zijn. Tussen beide tracks is weinig verschil op te merken.

EXTRA'S
Taegukgi werd op twee schijfjes uitgebracht. Op de eerste dvd vinden we naast de trailer voor Taegukgi enkel trailers voor een aantal andere releases van A-Film namelijk Apocalypse Now Redux, Der Untergang en Infernal Affairs.

Op het tweede schijfje troffen we gelukkig een aantal redelijk interessante extra's aan:
Making of (41 minuten)
Zoals de naam al doet vermoeden krijgen we hier een inkijk op het ontstaan van de film. Deze making of is zeker niet slecht maar we hebben al veel interessantere documentaires gezien.
Interviews (11 minuten)
met leden van de cast en crew
Tv Spots (1 minuut):
drie korte promotionele spotjes die speciaal voor televisie werden gemaakt.

Ondergetekende is ook in het bezit van de Koreaanse regio 3 release die uitgegeven werd in een prachtige metalen box en drie schijfjes bevat: de eerste 2 voor de film en het derde voor de extra's, die jammer genoeg geen ondertitels bevatten. De Britse Hong Kong Legends / Premier Asia release bevat een interessant audiocommentaar door Bey Logan.

CONCLUSIE
Taegukgi is één van de beste oorlogsfilms van de laatste jaren. Op het vlak van beeld en geluid worden we zonder twijfel verwend, wat niet kan gezegd kan worden van de extra's.


cover
Studio: A-Film

Regie: Kang Je-gyu
Met: Jang Dong-Kun, Won Bin, Lee Eun-Ju, Lee Teong-Ran

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
16

Speelduur:
142 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Koreaans DTS 5.1
Koreaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Making of,
• Trailers,
• Interviews

Andere recente releases van deze maatschappij