:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SEVEN YEARS IN TIBET
SEVEN YEARS IN TIBET
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-02-11
FILM
Seven Years In Tibet vertelt het waargebeurde verhaal van de Oostenrijkse bergbeklimmer Heinrich Harrer (Brad Pitt) die in 1939 uitgenodigd wordt om deel uit te maken van een Duitse expeditie in het Himalayagebergte geleid door Peter (David Thewlis), waar ze een poging zullen ondernemen om de top van de Nanga Parbat te bereiken. Tijdens hun tocht breekt in Europa de tweede wereldoorlog uit en worden ze in India door de Engelsen als krijgsgevangenen opgesloten. Na enkele jaren opsluiting slagen ze erin te ontsnappen maar Heinrich besluit om alleen verder te trekken en de groep te verlaten. Dit had hij beter niet gedaan want al gauw raakt hij op de dool, en op de koop toe is zijn voedselrantsoen helemaal opgebruikt waardoor hij zich genoodzaakt ziet om eetwaren te stelen. Onderweg loopt hij opnieuw Peter tegen het lijf en samen besluiten ze richting Tibet te trekken waar de verboden stad Lhasa zullen trachten binnen te dringen. Totaal uitgeput en uitgehongerd bereiken ze de stad waar ze uiteindelijk enkele jaren zullen verblijven. Heinrich wordt door de 14e Dalaï Lama zelfs uitgenodigd voor een audiëntie en mettertijd raken beiden goed bevriend. Maar het gevaar uit China ligt steeds op de loer en de Tibetanen vrezen een invasie waarbij de Chinezen Tibet zullen veroveren.

Een film maken over Tibet raakt duidelijk een gevoelige snaar bij de Chinezen die Annaud geen toestemming gaven om in Tibet te filmen. Annaud wou dan uitwijken naar Ladakh, in het noorden van Indië, maar ook hier werd de toelating geweigerd, onder druk van China wel te verstaan. Het Argentijnse Andesgebergte bleek dan nog de enige oplossing te zijn voor de opnames in de hooggebergtes, hetgeen de nodige productieproblemen met zich meebracht vermits men de meeste decors moest nabouwen en een hele horde Tibetanen liet overvliegen. Annaud slaagt maar half in zijn poging om de onderdrukking van Tibet duidelijk te maken. Daarvoor is de film teveel gericht op Heinrich Harrer en duurt het ook te lang eer ze Lhasa bereiken. Nadien krijg je op sommige vragen ook niet echt een antwoord of verklaring, tenzij Annaud bewust de boot zou afgehouden hebben om zijn vingers niet al te veel te verbranden. Er zijn al voor minder scenaristen en regisseurs door de Chinezen op een zwarte lijst geplaatst omdat ze meewerkten aan een productie omtrent Tibet of de Dalaï Lama.

BEELD EN GELUID
De film wordt gepresenteerd met een 2.35:1 anamorf beeldformaat dat, op enkele minpuntjes na, aan de verwachtingen voldoet. Her en der is het beeld niet zuiver en merk je wat grain, dit is vooral zo tijdens enkele binnenscènes in het klooster. Ook gedurende totaalshots van de bergen is het contrast niet altijd optimaal. En jammer genoeg merkten we heel af en toe lichte edge enhancement. Eén opmerking over de beeldtransfer willen we toch nog even aanhalen: tijdens het bekijken van de film viel het ons op dat er zich compressiefouten voordeden. We hebben dit op drie DVD-spelers getest (Yamaha S700, Sony 735 en Creative) en kwamen telkens tot hetzelfde resultaat. Volgens Franse DVD sites doet dit euvel zich wel eens voor bij Pathé releases, hetgeen wij ten zeerste betreuren, en vermoedelijk wij niet alleen. Ondanks het feit dat deze foutjes niet echt storend zijn, kost het toch een half puntje in onze beeldkwotering.

De soundtrack van John Williams en de Tibetaanse muziek weerklinken doorheen alle kanalen en weten goed gebruik te maken van de 5.1 mogelijkheden. Daarnaast hebben we meestal dialogen die helder en verstaanbaar overkomen. De audiotransfer klinkt behoorlijk, maar verwacht zeker geen overdonderde effecten.

EXTRA'S
Momenteel circuleren er naar ons beste weten vier versies van deze DVD in Europa. Zowel de Benelux, de U.K. als de Duitse versie hebben over het algemeen gelijkaardige extra's. De Franse editie echter heeft dan weer ander bijkomend materiaal. Het is voor de consument dan soms ook verwarrend als hij bijvoorbeeld in een winkel als Fnac of Makro binnenwandelt (België), winkels die regelmatig Franse DVD's importeren, en hem daar twee versies te koop worden aangeboden. De consument ziet als het ware door de bomen het bos niet meer. Omwille van de interessante extra's op de Franse DVD, opteerden wij uiteindelijk voor deze Pathé release. De extra's zijn origineel Frans gesproken en niet ondertiteld.

Vooreerst krijgen we een gedetailleerd interview met regisseur Jean-Jacques Annaud (33 min.) waarin hij onder andere uitlegt dat hij gefascineerd was door Azië dankzij één van zijn vorige films (L'Amant) en zo gedreven werd om Seven Years In Tibet te maken. Verder licht Annaud vele technische en praktische aspecten toe.

Ten tweede biedt deze DVD een galerij met foto's en commentaar van regisseur Annaud (14 min.), die deze beelden zelf heeft gemaakt tijdens de moeizame zoektocht naar locaties voor de film.

En tenslotte is er de audiocommentaar door regisseur Annaud die allerlei aspecten van de film verder uitdiept (enkelen kwamen reeds in het interview aan bod), hetgeen resulteert in een bijzonder boeiende commentaartrack waarbij je aandacht nooit verzwakt.

CONCLUSIE
Een redelijk geslaagde film op een bevredigende DVD, met enkele interessante extra's.


cover
Studio: Pathé

Regie: Jean-Jacques Annaud
Met: Brad Pitt, David Thewlis, B.D. Wong, Jamyang Wang Chuck, Lhakpa Tsamchoe

Film:
6/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Frankrijk

Jaar:
1997

Leeftijd:
TOUS

Speelduur:
130 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3388334504652


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Frans
Extra's:
• Interview met regisseur
• Fotogalerij met commentaar
• Audiocommentaar door regisseur

Andere recente releases van deze maatschappij