:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> VERLENGD WEEKEND
VERLENGD WEEKEND
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2006-07-03
FILM
Jos (Jan Decleir) en Nico (Wouter Hendrickx) zijn twee ex-werknemers van een bedrijf dat nogal op betwistbare wijze failliet wordt verklaard door de bedrijfsmanager Christian (Koen De Bouw). Ze nemen dit niet zomaar en besluiten Christian te gijzelen voor een fikse schadevergoeding. Alles lijkt op rolletjes te lopen totdat diens maîtresse opdaagt...

Sinds het monstersucces van De Zaak Alzheimer bloeit de Vlaamse cinema als nooit tevoren. Dit had ook bekend regisseur Jan Verheyen in de mot, toen hij als kersvers VTM-topman het idee lanceerde om een reeks televisiefilms te laten maken door jong en fris talent. Dit idee werd "Faits Divers", een samenwerking tussen VTM en het Vlaams Audiovisueel Fonds. Er werden maar liefst zeven films gemaakt, waarvan er vier zo goed werden bevonden dat ze hun succes mochten beproeven op het grote scherm. De productie die het meeste succes oogstte was Verlengd Weekend, een geslaagde tragikomedie van regisseur Hans Herbots (Falling, Windkracht 10: Koksijde Rescue). Na De Zaak Alzheimer kon Vlaanderen blijkbaar nog steeds niet genoeg krijgen van klassenbakken Jan Decleir en Koen De Bouw, want er gingen meer dan 120.000 mensen naar de film kijken!

Het acteerwerk is dan ook weer dik in orde. Zowel van de oude rotten als het jonge geweld. Verlengd Weekend werd geschoten op een - zelfs voor een Vlaamse film - erg laag budget, maar wees gerust want dankzij de strakke regie van Hans Herbots en het knappe camerawerk van Danny Helsen (De Zaak Alzheimer, De Bloedbruiloft) is dit er niet aan te merken. Het actuele scenario van Pierre De Clercq is soms misschien wat braaf, maar verder zeker een evenwichtige mix van een lach en een traan. Aanbevolen!

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch weergegeven 2.35:1 beeld ziet er behoorlijk goed uit, verwacht alleen geen peperdure superproductie! Zo hebben de kleuren een beetje een afgewassen aanblik en is er tevens soms redelijk wat filmgrain te bemerken in de achtergrond. Digitale compressiefouten hebben we dan weer niet kunnen waarnemen en de gebruikte bioscoopprint oogt op zijn beurt proper. De cover maakt enkel gewag van een 2.0-spoor, maar gelukkig blijkt er in realiteit ook een Vlaamse Dolby Digital 5.1-track op te staan. Deze klinkt prima, met een goede weergave van de muziek en een goede spreiding. De dialogen komen netjes en goed verstaanbaar uit de centerspeaker. Dramatische oneffenheden hebben we niet opgemerkt.

EXTRA'S
Allereerst hebben we een 2 minuten durend fragment over de première van Verlengd Weekend uit een nieuwsuitzending, vervolgens ontdekken we dat het item, "Faits Divers": VTM achter de schermen, niet meer is dan een veredelde bioscooptrailer voor de reeks films. Afsluiten doen we met de originele bioscooptrailers van een belangrijke greep van de "Faits Divers"-reeks, waaronder uiteraard ook de trailer van de hoofdfilm zelf.

CONCLUSIE
Verlengd Weekend is een prima tragikomedie van eigen bodem. De film werd ondanks dat het eigenlijk een televisiefilm is, toch een behoorlijk groot succes in de Vlaamse bioscopen. Dankzij Bridge kan de prent nu een tweede leven beginnen op dvd. Het beeld en geluid zijn meer dan behoorlijk, maar de extra's blijken gebakken lucht te zijn. Toch een aanrader voor de liefhebbers van onze Vlaamse filmpjes!


cover
Studio: Bridge Entertainment

Regie: Hans Herbots
Met: Jan Decleir, Koen De Bouw, Wouter Hendrickx, Veerle Baetens

Film:
7,5/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Tragikomedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
6

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Digital 5.1,
Vlaams Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Nieuwsuitzending première,
• "Faits Divers": VTM achter de schermen,
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij