:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHAWSHANK REDEMPTION, THE
SHAWSHANK REDEMPTION, THE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2000-10-09
FILM
Stephen King, je mag hem of je mag hem niet. Ik mag hem persoonlijk niet: de meeste van zijn boeken zijn alleen goed om verfilmd te worden tot gore slashermovies en ze hebben dan ook niet de minste inhoud; de karakters zijn vaak zo irritant dat je blij bent dat ze een voor een doormidden worden gekliefd met een kettingzaag.

De meeste boeken, dus. Maar ik heb mijn mening over Stephen King grondig moeten herzien na het bekijken van The Shawshank Redemption. Het betreft hier een fijn uitgewerkt verhaal met niet alleen een bijzonder originele plot, maar ook met zeer gedetailleerd uitgewerkte karakters, en nog magistraal vertolkt ook.

Het verhaal: bankier Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt in 1949 veroordeeld tot tweemaal levenslang op verdenking van dubbele moord op zijn vrouw en haar minnaar, ondanks het feit dat hij zijn onschuld staande houdt. Hij is gedoemd om de rest van zijn dagen te slijten in de zwaarbewaakte Shawshank-gevangenis, waar schuld of onschuld van geen tel zijn. Gevangenisdirecteur Norton (Bob Gunton) is een ziekelijk religieus man die gelooft dat de enige weg naar verlossing te vinden is in de bijbel. Andys eerste weken in de gevangenis zijn een hel, onder meer omdat een gewelddadige bende, de Zusters, regelmatig seksuele 'diensten' van hem verlangt. Gelukkig is er ook nog Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), Red voor de vrienden,s een handige jongen die zowat aan alles van buiten de gevangenismuren kan geraken, uiteraard tegen de nodige betaling.

Als Andy, Red en enkele vrienden als klusje een dak moeten teren, hoort hij hoe de hoofdbewaker kapitein Hadley (Clancy Brown) erover klaagt dat hij een erfenis door zijn vingers ziet glippen ten voordele van de fiscus. Omdat Andy per slot van rekening ex-bankdirecteur is en de knepen van het vak kent, stelt hij de argwanende hoofdbewaker een financiele constructie voor zodat hij toch nog zijn geld kan krijgen en vraagt in ruil... enkele biertjes voor hemzelf en zijn vrienden. Hadley kan zijn oren niet geloven, maar gaat toch op het voorstel in, waardoor Andy aan respect en vertrouwen wint bij zijn medegevangenen. Als hij voor de zoveelste keer misbruikt wordt door de Zusters, slaat een dankbare Hadley hun leider zonder veel blikken of blozen kreupel.

Tot zijn grote verbazing wordt Andy de daaropvolgende maanden door tal van cipiers benaderd die allemaal financieel advies nodig hebben. Zelfs de directeur erkent Andys talent en laat hem een deel van de boekhouding van de gevangenis doen; het geld dat verdiend wordt met een door Norton uitgedokterd rehabilitatieproject, waarbij gevangenen buiten de muren van Shawshank als arbeidskracht worden ingezet, wordt door Andy beheerd, maar op verzoek van Norton gebeurt dat allemaal zonder medeweten van de fiscus. Voor hemzelf en zijn vrienden probeert Andy dagelijks het onmenselijke gevangenisregime te verlichten. Zo zet hij na lang aandringen een complete mediatheek op poten met alles erop en eraan en helpt hij ook zijn medegevangenen met het behalen van een diploma via schriftelijk onderwijs.

Enkele jaren later arriveert Tommy Williams (Gil Bellows) in Shawshank, een jonge kruimeldief met een haarcoupe zoals Elvis en het verstand van Eddy Wally. Hij klopt bij Andy aan om zijn diploma te behalen en als ze met elkaar vertrouwd geraken, vertelt Tommy dat hij ooit in de cel heeft gezeten met de echte moordenaar van Andys vrouw, die daar nooit voor gepakt is. Andy stapt met Tommys getuigenis naar de directeur, maar die laat Tommy op gewetenloze wijze vermoorden door een van zijn bewakers. Als Andy immers vrijkomt zou zijn zwarte boekhouding aan het daglicht komen, zelfs als Andy hem strikte geheimhouding belooft. Om hem moreel te breken, laat Norton Andy enkele maanden (!) in de isoleercel gooien. Bij zijn terugkeer bij zijn medegevangenen lijkt Andys wil totaal gebroken. Red vreest dat hij domme dingen zal doen...

De ontknoping van deze film is een van de beste plots die ik ooit gezien heb, zet het verhaal in een heel nieuw perspectief en dus ga ik die hier uiteraard niet verraden! Laat we het erop houden dat op het einde alles goed komt, naar aloude Hollywood-traditie!

De acteerprestaties zijn zonder meer verbluffend. Tim Robbins (Arlington Road, Mission To Mars, The Hudsucker Proxy) bewijst eens te meer dat hij een rasechte karakteracteur kan zijn. Het verbale pingpongspel tussen hem en Morgan Freeman getuigt van grote klasse en geeft de film een vaart waardoor je nauwelijks doorhebt dat die meer dan twee uur duurt. Ook vermeldenswaardig is het optreden van Bob Gunton als de sadistische, gewetenloze, fundamentalistische gevangenisdirecteur; zijn acteerwerk jaagt je al bijna evenveel de daver op het lijf als Anthony Hopkins in The Silence Of The Lambs. Ondanks zeven Oscarnominaties greep The Shawshank Redemption naast de prijzen; jammer, want zeker voor het scenario en de bijrol van Morgan Freeman was dat terecht.

BEELD EN GELUID
Alhoewel de film voor 99% binnen de gevangenismuren is gedraaid, was het verstandig van Universal om deze film in zijn origineel formaat uit te brengen. Er zitten enkele knappe panoramische scènes in, o.a. het samenkomen van de gevangenen als Andy in het begin van de film de gevangenis wordt binnengebracht. De kleuren zijn nu weer eens helder, dan weer zeer grauw en grijs, o.a. de scènes in de isoleercellen, maar het beeld blijft altijd scherp en duidelijk. De audio is maar zozo, mede omdat de film het eerder moet hebben van de spitse dialogen dan van spectaculaire effecten. Vermeldenswaardig is wel de muziek: naast een prachtige filmscore van de mij relatief onbekende componist Thomas Newman, worden de dertig jaren die Andy in de gevangenis doorbrengt voortreffelijk geillustreerd door gebruik van muziek uit de jaren vijftig, zestig en zeventig, en voor de klassieke liefhebbers is er zelfs een streepje Mozart voorzien (in de scène met de platenspeler).

EXTRA'S
De menu's zijn in het Nederlands, er staat een (niet-ondertitelde) bioscooptrailer op en dan hebben we het zo ongeveer gehad. In een woord: teleurstellend. Een making-of-documentaire of een commentary track waren zeker tot hun recht gekomen, zoals bijv. over de unieke locatie. Pas ook op voor aanschaf van deze film via een Britse on-lineretailer, want die versie is niet Nederlands ondertiteld, hoewel het hoesje er zeer erg op lijkt. Het Nederlands ondertitelingsspoor staat overigens als een Engelstalig spoor in de dvd gecodeerd, maar het is wel degelijk Nederlands.

CONCLUSIE
The Shawshank Redemption is zo één van die films die je bijblijft; je voelt erg mee met de tegenslag die Andy te verwerken krijgt en ik betrapte mezelf erop dat ik er zelf kwaad van werd. Al bij al een zeer doorleefde film, goed naar dvd getransfereerd.


cover
Studio: Universal

Regie: Frank Darabont
Met: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton, William Sadler, Clancy Brown, Gil Bellows en James Whitmore

Film:
9/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1994

Leeftijd:
12

Speelduur:
136 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
0044005379822


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij