:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GHOST IN THE SHELL 2: INNOCENCE
GHOST IN THE SHELL 2: INNOCENCE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2006-07-16
FILM
"No matter how far a jackass travels... It won't come back a horse."

Met deze straffe quote uit de film vallen we met de deur in huis. Een kleine negen jaar na de ondertussen legendarische eerste Ghost In The Shell (1995), komt regisseur Mamoru Oshii (Patlabor, Avalon) eindelijk aanzetten met Ghost In The Shell 2: Innocence. Gebaseerd op Masamune Shirow's gelijknamige cyberpunk-manga, gaat het verhaal verder drie jaar na de gebeurtenissen van de originele film.

We schrijven 2032 en majoor Motoko Kusanagi is nog steeds 'missing in action'. Haar vroegere partner Batou werkt nog altijd bij Sectie 9, een speciaal getraind team dat zonder genade jaagt op cybermisdadigers. De norse cyborg lost elke zaak met evenveel zwier op als voorheen, maar na elke werkdag kwijnt hij weg van eenzaamheid in zijn luie stoel. Batou kan de majoor niet loslaten en hij twijfelt ook aan zijn eigen 'geest'. De enige liefde en menselijkheid die Batou voelt komt van zijn trouwe hond. Wanneer de stad wordt opgeschrikt door enkele extreem bloedige moorden, gepleegd door op hol geslagen Gynoids (een soort seksrobot), worden hij en zijn nieuwe partner Togusa op de zaak gezet. Hoe dieper de twee doordringen, hoe verder Batou en Togusa verstrikt raken in een web waarbij de grenzen van de realiteit vervagen...

De eerste Ghost In The Shell, een prachtige mix van cyberpunk, een diep verhaal vol filosofie, originele muziek en verbluffende animaties, sloeg destijds in als een bom in het wereldje. James Cameron kon er niet over zwijgen en her en der werden filmmakers beïnvloed door Oshii's visie op de toekomst. Vooral The Matrix-trilogie van de broertjes Andy en Larry Wachowski, kan niet onder een vergelijking met Ghost In The Shell uit!

Met Innocence gaat Oshii verder waar hij was gestopt, maar dit keer met een duidelijk groter budget en meer tijd. Maar liefst drie jaar heeft hij gewerkt aan deze lang verwachte sequel en dat is er aan te zien! De animaties, een nooit geziene verzoening tussen ouderwetse animaties en bijna fotorealistische CGI 3-D achtergronden, zijn zo verbluffend mooi dat het een hele opgave is om je volledige aandacht bij het niet makkelijk vertelde verhaal te houden. De plot is in wezen een simpel detectiveverhaal, maar de regisseur laat zijn personages graag converseren door middel van raadsels, beroemde quotes en filosofisch gewauwel. Het zou Ghost In The Shell niet zijn als dit niet was, maar hier overdrijft hij soms toch wat! Neem daarbij de vele door hackers gecreëerde realiteiten waardoor je op sommige momenten voor de zoveelste zit te denken: "Is dit nu wel echt of niet?".

Voor de actie moet je het trouwens ook niet doen. De actiesequenties die aanwezig zijn blazen je weliswaar van je stoel, maar deze sequel is duidelijk meer gefocust op dialogen. Het is een leuk weerzien met de norse Batou en onder andere Aramaki, maar het is duidelijk na deze tweede film dat de lijm van de Ghost In The Shell-franchise toch wel de charismatische en boeiende majoor Kusanagi is! Dit hadden de makers van het succesvolle en hoog aangeschreven Ghost In The Shell: Stand Alone Complex (2002), een serie die overigens geen link heeft met de twee films, gelukkig in de gaten.

Het is dan ook niet makkelijk om een eindoordeel te vormen over deze Ghost In The Shell: Innocence. De animaties zijn spectaculair, indrukwekkend, prachtig, verbluffend mooi... enfin, je snapt het plaatje wel. Maar de overdaad aan open vragen, wazige antwoorden, dempige raadsel en ander filosofisch gelul leiden enorm af van het basis verhaal van Batou en Togusa's zoektocht naar de waarheid rond de moorden en de verdwijning van Kusanagi. Bovendien is het onmogelijk om alles van bij de eerste visie mee te pakken!

Maar misschien is dit wel de bedoeling van regisseur Oshii? Ghost In The Shell 2: Innocence is hoe dan ook een film om eens over na te denken. Dankzij de prachtige muziek, enkele briljante vondsten in het scenario en uiteraard de sublieme en grondbrekende animatie neigen we toch naar de positieve kant. Verwacht echter geen absoluut meesterwerk zoals de eerste prent.

BEELD EN GELUID
Het 1.85:1 anamorfisch uitgevoerde beeld ziet er verbluffend uit! Het geheel is scherp, met veel diepte en detail. Contrast, schaduwdetail en zwartniveau zijn allen dik in orde. De kleuren ogen erg helder en kleurrijk. De gebruikte filmprint is vrij van vuil en beschadigingen. Buiten enkele kleine compressiefoutjes en wat minieme filmgrain hebben we dan ook niets te klagen. De Japanse Dolby Digital 5.1-track klinkt ruimtelijk, met heldere en goed verstaanbare dialogen. Via de achterste kanalen komen de muziek en de aanwezige geluidseffecten goed hun recht. De subwoofer draagt eveneens zijn steentje bij. Er staat ook een Japanse DTS-track op deze dvd. Hoewel de verschillen niet echt wereldschokkend zijn, klinkt het DTS-spoor iets gecontroleerder.

N.v.d.r.: Er is een tweetal keer géén vertalende ondertiteling aanwezig bij belangrijke Japanse teksten. Een beetje slordig aangezien dat de meerderheid van de mensen niet zo vlot is in de Japanse taal en dat de film ongetwijfeld zo al moeilijk genoeg is!

EXTRA'S
We beginnen met de prachtige en ontroerende bioscooptrailer (van bijna 6 minuten!). Daarna luisteren we naar wat regisseur Mamoru Oshii en animatieregisseur Toshihiko Nishikubote te vertellen hebben op hun commentaarspoor. Manga Entertainment UK heeft een exclusief 24 minuten durend interview afgenomen van Mamoru Oshii en distributeur A-Film was zo vriendelijk om dit voor deze release over te nemen. Oshii komt eigenlijk behoorlijk pompeus over, maar dat neemt niet weg dat hij interessante dingen aanduid zoals onder andere de invloeden voor zijn films en de verschillen tussen de diverse Ghost In The Shell incarnaties. De 'Making of'-featurette (16 min.) had best wat dieper mogen gaan, maar verschaft ons toch een informatieve blik achter de schermen. Als laatste zijn er nog trailers van Ghost In The Shell, Millenium Actress en Parasite Dolls.

CONCLUSIE
Negen jaar na Ghost In The Shell, welke men nog steeds beschouwd als één van de beste anime's ooit gemaakt, is er eindelijk het vervolg. De animaties zijn verbluffend, maar voor de rest haalt Mamoru Oshii nergens het niveau van de eerste. De A-Film dvd is een topper, met goede beeld- en geluidskwaliteit, informatieve extra's en een knappe cover. Een must-buy voor de fans en een aanrader voor mensen die houden van diepzinnige films.


cover
Studio: A-Film

Regie: Mamoru Oshii
Met: Akio Ôtsuka, Atsuko Tanaka, Kôichi Yamadera, Tamio Ôki

Film:
7/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Manga

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2004

Leeftijd:
12

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Japans DTS 5.1,
Japans Dolby Digital 5.1,
Engels Dolby Digital 5.1,
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Bioscooptrailer,
• Audiocommentaar,
• Interview Mamoru Oshii,
• 'Making of'-featurette,
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij