:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> X - THE MOVIE
X - THE MOVIE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2006-07-25
FILM
We schrijven het jaar 1999, het jaar van het lot. Volgens het lot zal de Dragon of Earth de aarde vernietigen. De Dragon of Heaven is dan weer diegene die volgens het lot de Dragon of Earth moet tegenhouden voor dat deze dat ook effectief doet. Kamui Shirô (Tomokazu Seki) is uitverkoren om de Dragon of Heaven te worden. Elke Dragon heeft een team met strijders die in het bezit zijn van speciale krachten om elkaar als het nodig is te bekampen in speciale afgebakende zones. Na een hele reeks vreemde gebeurtenissen moeten Kamui en een verassende Dragon of Earth elkaar bekampen in een spectaculair eindgevecht om de voorspelde Apocalyps te voorkomen. Zal de wereld blijven bestaan en wie is de Dragon of Earth?

Aan de echte animeliefhebbers zullen we studio Clamp niet meer moeten voorstellen. Clamp bestaat uit vier talentvolle vrouwen, namelijk: Mokona Apapa, Satsuki Igarashi, Miku Nekoi en Nanase Ôkawa. Deze dames hebben klassiekers op hun naam staan zoals RG Veda, Tokyo Babylon, Magical Knight Rayearth en met X hebben ze hun meest bekende en ook meest geslaagde werk afgeleverd. X is een wat somber en duister horror/fantasy-verhaal over het mogelijke einde van de wereld. Alleen spijtig dat de makers net iets te veel van de originele manga’s in de film hebben proberen te krijgen en daardoor zijn sommige dingen niet uitgewerkt zoals het zou moeten. En dit zal toch een zware struikelblok zijn voor de mensen die de manga’s niet gelezen hebben! De film werd in Japan hoe dan ook een dikke hit en kreeg ook een beperkte, doch behoorlijk succesvolle release in Amerika. Rintarô, de regisseur en medeschrijver, had eerder onbekendere animetitels afgeleverd (met uitzondering van het wat vreemde Armageddon in ’82), maar met X lijkt zijn naam definitief gevestigd! Na X leverde hij immers alweer klasse af, met het prestigieuze en wondermooie Metropolis. Dus van deze man zullen we naar alle waarschijnlijkheid in de toekomst nog veel meer horen. X is een absolute aanrader voor de anime- en mangafans!

Pittig detail: Seishirou en Subaru Sumeragi zijn twee karakters uit X/1999, maar zijn ook hoofdkarakters van die andere Clamp klassieker: Tokyo Babylon.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 beeld oogt over het algemeen scherp, met heldere en levendige kleuren. Contrast is prima en het zwartniveau is bevredigend. Vuiltjes en beschadigingen zijn niet aanwezig. Wel zijn er hier en daar enkele duidelijke compressiefouten aanwezig en hebben we wat mnieme filmgrain bemerkt. De Japanse Dolby Digital 5.1-track klinkt ruimtelijk en dynamisch, met goed verstaanbare dialogen. De subwoofer zorgt voor de nodige ondersteuning. Ruis hebben we niet direct waargenomen, maar in de hoge tonen lijkt de controle soms wat zoek. Er is ook nog een Japanse Dolby Surround 2.0-track aanwezig.

EXTRA'S
Een fletse bioscooptrailer en promotrailers van drie andere anime-titels die bij A-Film zijn uitgebracht.

CONCLUSIE
Dit overweldigend stukje Japanse animatie van de bekende studio Clamp, onder een sterke regie van Rintarô, krijgt eindelijk een Nederlandstalige uitgave. Een must voor de fans!


cover
Studio: A-Film

Regie: Rintarô
Met: Tomokazu Seki, Junko Iwao, Ken Narita, Tôru Furusawa, Riva Matsumoto

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Manga

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
12

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Japans Dolby Digital 5.1,
Japans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer,
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij