:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> E.R. - SEIZOEN 5
E.R. - SEIZOEN 5
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2006-08-01
SERIE
Seizoen 5 kan min of meer het begin van het einde genoemd worden. Niet van de serie uiteraard, die loopt nog steeds door en zal dat nog wel even blijven doen. Maar na het vertrek van Susan Lewis in seizoen 2, vertrekt nu ook een 2e castlid dat er al van in den beginne bij was. Die trend wordt in volgende seizoenen spijtig genoeg enkel verdergezet. Gelukkig biedt een serie als E.R. op dat vlak voldoende mogelijkheden, het gaat hem immers in de eerste plaats over de spoedafdeling van County General en in de 2e plaats slechts over het personeel. Dat wil uiteraard niet zeggen dat het niet spijtig is wanneer keuzes als deze gemaakt worden, maar in ieder geval valt of staat de serie er niet mee. Dat kunnen we van veel andere series niet zeggen, denk maar aan 24 zonder Jack Bauer, Alias zonder Sydney Bristow, Superman zonder Clark Kent, etc etc. Wanner dergelijke dingen toch geprobeerd worden eindigt dat meestal met het annuleren van de serie.

Wanneer je de voorgaande seizoenen van deze populaire ziekenhuisserie gezien hebt dan weet je eigenlijk al dirct wat te verwachten van dit 5e seizoen: meer van hetzelfde, en dat krijgen we ook. Ondertussen is ook seizoen 6 reeds verschenen en het zou ons niet verbazen indien seizoen 7 nog dit jaar volgt. Het feit dat we al deze releases krijgen vooraleer er een equivalent is in regio 1 zegt toch ook al iets qua verkoopcijfers. Indien de serie immers niet zo'n verkoopssucces was dan zou men heus niet al die moeite doen om de releases zo goed op elkaar te laten volgen. Een goed voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld Without A Trace in regio 1. De verkoop daarvan viel dermate tegen dat het twijfelachtig is dat men daar snel een 2e seizoen op DVD moet verwachten. Gelukkig is dat in Europa niet het geval en zitten we inmiddels al aan seizoen 3, dit ter illustratie dat verkoopscijfers erg veel bepalen in dvd-land.

Dit alles echter compleet terzijde. E.R. is en blijft een aanrader op DVD, temeer door het sneltreintempo kan je de serie meermaals herbekijken zonder een 100% deja-vu gevoel te hebben. We hebben nog een aantal seizoenen te gaan vooraleer we gelijkzitten met de uitzendingen op televisie, dus laat maar komen Warner!

AFLEVERINGEN
Day For Knight
Derdejaarsstudent Lucy Knight arriveert op de spoedafdeling en al direct werkt ze Carter op de zenuwen.

Split Second
Dokter Corday's vader brengt een bezoekje aan County General om zijn dochter te proberen overtuigen terug te keren naar Engeland.

They Treat Horses, Don't They?
Mark rijdt mee in de ambulance, samen met de ambulanciers snelt hij een man te hulp die met nogal explosieve intenties.

Vanishing Act
Elizabeth moet haar stage herdoen om in County aan de slag te kunnen blijven en de internen lijken daar uitermate veel plezier in te hebben.

Masquerade
Halloween op de E.R. afdeling en dat betekent veel kinderen, veel zieke kinderen die overduidelijk te veel snoep gegeten hebben.

Stuck On You
Nadat Marc een 16-jarig slachtoffer van zware agressie weet te redden, probeert hij de jongen te overtuigen hulp te zoeken in plaats van op de straat te blijven leven.

Hazed And Confused
Elizabeth begaat een dodelijke fout nadat ze reeds meer dan 36 uur aan de slag was.

The Good Fight
Een vader en dochter worden na een ongeval binnengebracht op de spoedafdeling, waarna de vader zijn dochter in de steek laat. Het meisje blijkt echter een zeer zeldzame bloedgroep te hebben en de vader is de enige gekende donor met een compatibele bloedgroep.

Good Luck, Ruth Johnson
Carter speelt gids voor Ruth Johnson, die 100 jaar geleden in County General geboren werd.

The Miracle Worker
Romano maakt Benton het leven zuur op kerstavond. Benton probeert namelijk thuis te raken om tijd door te brengen met Carla en zijn zoontje Reese, uiteindelijk komt het tot een confrontatie tussen Benton en een dronken Romano.

Nobody Doesn't Like Amanda Lee
De obsessie van Amanda Lee voor Dr. Greene begint uitermate bizar te worden en neemt een onverwachte wending nadat Marc artikels vinden die niet met de waarheid overeen komen, is Amanda wel wie ze beweert te zijn?

Double Blind
Doug brengt de federale subsidies voor County General in het gedrang wanneer hij sjoemelt met een onderzoeksstudie om een patiëntje te helpen.

Choosing Joi
Ricky Abbott wordt weer op de spoedafdeling binnengedracht en Doug besluit documenten te vervalsen om hem te kunnen verderhelpen.

The Storm Part 1
Wanneer Ricky sterft, loopt Doug het risico voor de rechter gesleept te worden.

The Storm Part 2
Kerrie verbiedt Doug om patiënten te behandelen. Daarop maakt Doug een, voor velen, onaangename beslissing.

Middle Of Nowhere
Peter gaat op Romano's voorstel in om 2 weken op dokter op verplaatsing te zijn en zo wat extra geld bij te verdienen.

Sticks And Stones
Wanner Carter met de ambulanciers meerijdt is hij verplicht het stuur over te nemen, wanneer er plots rellen uitbreken.

Point Of Origin
Dr. Green probeert Mobalage te helpen, wanneer die op het punt staat gedeporteerd te worden.

Rites Of Spring
Romano dwingt Benton een keuze te maken tussen de spoedafdeling en een carrière als gespecialiseerd chirurg.

Power
County General gaat gebukt onder een reeks van stroomstoringen, het duurt niet lang vooraleer de chaos compleet is.

Responsible Parties
De dokters van de spoedafdeling ontfermen zich over 3 tieners die op weg waren naar het laatstejaarsbal.

Getting To Know You
Wanneer Carol ontdekt dat ze in verwachting is van een tweeling duurt het niet lang vooraleer de rest van de spoedafdeling dat ook weet.

BEELD EN GELUID
We herinneren ons nog goed de stortvloed aan mailtjes die we in 2004 te verwerken kregen toen we als enige Nederlandstalige dvd-site durfden beweren dat er niet gefoefeld was met de dvd-release van E.R. Op het eerste zicht zou je inderdaad gaan denken dat men moet knippen en plakken om van een schijnbaar origineel met verhouding 1.33:1 een anamorfische 1.78:1 transfer te maken. Het was dan ook makkelijk om tot de verkeerde conclusies te komen. Zelfs in regio 1 beweerden een hele resem websites dat Warner zwaar in de fout gegaan was.

Een aantal vergelijkende screenshots van ons uit maakte die theorieën echter volledig met de grond gelijk. Zij toonden immers ontegensprekelijk aan dat er op de widescreen transfers net veel meer te zien was. Bleek dat E.R. reeds van in 1994 in widescreen gefilmd werd, maar door gebrek aan interesse voor televisie gewoon verknipt werd tot een standaard 1.33:1 formaat. De knappe koppen achter de serie hadden echter altijd al widescreen in gedachten en bijgevolg zijn deze transfers ook een ware verademing. Onlangs mochten we op Kanaal 2 (voor de zoveelste keer) een heruitzending van E.R. aanschouwen, het bleek hier toevallig om de originele 4:3 transfers voor televisie te gaan en wat hadden we daar een benauwd gevoel bij. Bij rechtstreekse vergelijking met de DVD's viel het eens te meer op hoezeer de serie gebruik maakt van de mogelijkheden van widescreen.

Voor een tv-serie anno 1994 was het echter allesbehalve vanzelfsprekend om in widescreen op te nemen. Wanneer we daar echter vandaag de dag op terugblikken was dat een schitterende zet. Sinds 2000 werd dan ook langzaamaan overgeschakeld naar widescreen. Men ging ook niet van de ene week op de andere over naar 1.78:1 widescreen. Gedurende ongeveer een seizoen heeft men uitgezonden in 1.66:1, het tussenformaat dat we vooral kennen van de Disney Classics. Waarschijnlijk om de mensen een beetje gewoon te laten worden aan hun vertrouwde E.R. in widescreen.

De transfers van dit seizoen staan volledig in lijn met voorgaande seizoenen. Hier en daar durft er nog eens wat grain opduiken, maar dat is het dan ook zowat. Kleurverzadiging en schaduwdetail zijn optimaal en enige vorm van beschadigingen of vuiltjes ontbreekt. Af en toe is het geheel een beetje naar de softe kant, maar dat stoort zelden of nooit.

Het zal al wel geen verrassing meer zijn dat we ook nu weer een Dolby Surround 2.0 track voorgeschoteld krijgen en dat is ook nu weer een prima track die optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden van het formaat. Ruis en beschadigingen zijn volledig afwezig en dialogen zijn perfect verstaanbaar, wat toch niet van ondergeschikt belang is voor een serie als E.R.

EXTRA'S
De extra's zijn hoogstwaarschijnlijk ergens op de spoeddienst verloren gelopen, want op deze schijfjes zijn ze alvast niet terug te vinden.

CONCLUSIE
Als u al E.R. al sinds het eerste seizoen volgt dan denk ik niet dat we u nog moeten overtuigen dit 5e seizoen aan te schaffen omwille van de excellente inhoud. We kunnen u echter wel geruststellen wat betreft de technische kwaliteiten van deze schijven: tip-top in orde. We moeten het bij seizoen 5 wel volledig zonder extra's stellen.


cover
Studio: Warner

Regie: Diversen
Met: Anthony Edwards, George Clooney, Noah Wyle, Julianna Margulies, Gloria Reuben, Kellie Martin

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998

Leeftijd:
12

Speelduur:
950 min.

Type DVD:
DS-DL


Beeldformaat:
1.78: anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Digital 2.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij