:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NCIS - SEIZOEN 1
NCIS - SEIZOEN 1
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-08-13
SERIE
De NCIS (Naval Criminal Investigative Service) is het Navy elite-team dat instaat voor alle onderzoeken in verband met de marine. Tijdens dit eerste seizoen van NCIS volgen we het team van Jethro Gibbs (Mark Harmon) dat verder bestaat uit rokkenjager Tony DiNozzo (Michael Weatherly), de knappe en ambitieuze Kate Todd (Sasha Alexander), de forensisch deskundige Abby Scuito (Pauley Perrette) en medisch onderzoeker Donald "Ducky" Mallard (David MacCallum). Tijdens diverse afleveringen krijgen we ook groentje Timothy McGee (Sean Murray) te zien. Het team reist heel het land rond om zowel moorden, verdwijningen, ongevallen, spionage- en terrorismezaken te onderzoeken.

Op het moment dat ondergetekende deze eerste NCIS-box toegestuurd kreeg, had uw nederige dienaar nog geen minuut van deze serie op televisie gezien. Aangezien wij reeds diverse keren gehoord / gelezen hadden dat NCIS een soort van "CSI" light was (om de woorden "goedkoop doorslagje" niet te gebruiken), waren de verwachtingen niet bepaald hoog gespannen. Na het bekijken van een drietal afleveringen vreesden wij dat onze "bange" vermoedens bevestigd zouden worden, we waren met andere woorden nog niet overtuigd door de kwaliteiten of charmes van NCIS. Onze eerste notities bevatten dan ook opmerkingen als "een weinig overtuigende cast", "flauwe humor", "kleurloze acteurs", en "beperkte mogelijkheden qua verhaallijnen". We zijn echter de eersten om toe te geven als we ons vergissen en bij deze mag het wel duidelijk zijn dat we het wel degelijk bij het verkeerde eind hadden. Na het bekijken van dit eerste seizoen kunnen we niet anders dan vaststellen dat NCIS een goedgemaakte, verslavende serie is die niet moet onderdoen voor CSI en zijn spin off's. Misschien dat u beter begrijpt hoe verslavend NCIS wel is als we u zeggen dat wij de 19 afleveringen (23 – 4 maar daarover straks meer) op 4 dagen hebben bekeken. Het duurde een aantal afleveringen om te wennen aan de personages maar eenmaal men meegaat in het verhaal en de personages is het genieten geblazen. De humor, die vooral gebaseerd is op de interactie tussen Kate en Tony, die ons tijdens de eerste afleveringen vooral irriteerde, blijkt uiteindelijk een groot pluspunt te zijn. Het zorgt er in ieder geval voor dat de personages een stuk menselijker en interessanter zijn waardoor men automatisch meer gaat meeleven. Terwijl wij na diverse seizoen van CSI Miami nog steeds nauwelijks begaan zijn met de personages is dit bij NCIS zeker wel al het geval.

Op het eerste gezicht bevat de cast van NCIS niet onmiddellijk grote namen maar het gaat wel degelijk om acteurs en actrices die hun strepen al wisten te verdienen in diverse andere tv-series en films, zo was Mark Harmon ondermeer te zien in The West Wing, The Last Supper en Wyatt Earp. Actrice Sasha Alexander heeft ondermeer een twintigtal afleveringen van Dawson's Creek en Mission: Impossible III op haar c.v. staan. Pauley Perette dook ondermeer op in CSI en 24. Het is trouwens opvallend hoeveel acteurs uit de cast van 24 ook te zien zijn tijdens dit eerste NCIS-seizoen. De bekendste naam uit de serie is echter, zeker voor de ietwat oudere kijkers, zonder twijfel David MacCallum die tijdens de jaren '60 ondermeer schitterde in The Great Escape en als Illya Kuryakin in de cult tv-serie The Man From U.N.C.L.E.

Dat NCIS een succes werd hoeft eigenlijk niet te verbazen, de serie ontsproot namelijk uit het brein van Donald P Bellisario die in televisiemilieus geschiedenis schreef met series als Airwolf en Magnum PI. Eén van zijn meer recente series, JAG, ligt aan de basis van deze NCIS. De NCIS-karakters werden namelijk voor de eerste keer geïntroduceerd tijdens tweede JAG-afleveringen. Net zoals bij JAG en talrijke soortgelijke series (CSI, Without A Trace om er maar een paar op te noemen) staan de afleveringen grotendeels los van elkaar, met de nadruk op grotendeels. Wij hebben niet de gewoonte om een tv-serie te bespreken die wij niet volledig konden bekijken maar deze NCIS is jammer genoeg de spreekwoordelijke uitzondering op de regel. Ondanks herhaaldelijk aandringen bij de PR-firma van Paramount kon ons de 4de dvd uit de box, die ontbrak, niet meer toegestuurd worden. Jammer genoeg besefte men bij de PR firma "zo zal het ook wel gaan om te bespreken" niet dat wij op deze manier de belangrijkste aflevering van het seizoen dienden te missen, de aflevering waarin een aantal zaken gebeurden waarnaar later in het seizoen nog talrijke keren werd verwezen. Het gaat om aflevering 1.16 Bête Noire waarin blijkbaar het team te maken kreeg met een gevaarlijke terrorist. Wij hopen alvast dat een dergelijk voorval zich niet meer zal herhalen bij de volgende seizoenen van deze serie die ons zeer aangenaam wist te verrassen.

AFLEVERINGEN
Deze box bevat de volgende afleveringen:
DVD 1:
1.1 Yankee White
Speciaal agenten Gibbs en DiNozzo worden samen met medisch onderzoeker Doctor Ducky Mallard opgeroepen om een sterfgeval te onderzoeken op Air Force One, het vliegtuig van de Amerikaanse president. Hun onderzoek wordt echter bemoeilijkt door de concurrentiestrijd tussen de NCIS, de FBI en de geheime dienst.

1.2 Hung Out To Dry
Tijdens een oefening komt een Marinier om wanneer hij wegens een defecte parachute op een auto ploft. Gibbs en zijn team staan in voor het onderzoek.

1.3 Seadog
Het NCIS-team onderzoekt of er een verband is tussen de dood van een Navy-officier en die van twee drugsmokelaars.

1.4 The Immortals
Wanneer het lichaam van een zeeman wordt teruggevonden onder bizarre omstandigheden krijgen Gibbs, DiNozzo en Todd de opdracht om de toedracht van zijn overlijden op het schip te onderzoeken. Al snel zijn er aanwijzingen dat er een verband is met een role-playing spel.

DVD 2:
1.5 The Curse
Zowat tien jaar naar zijn verdwijning worden de gemummificeerde resten teruggevonden van een vermiste luitenant.

1.6 High Seas
Het NCIS-team moet aan boord van een vliegdekschip een partij drugs terugvinden wanneer een militair, zonder ervaring met drugs, een overdosis krijgt.

1.7 Sub Rosa
Wanneer een in een verregaande staat ontbonden lichaam wordt teruggevonden in een vat vol zuur, ontdekken Ducky en Abby dat het slachtoffer deel uitmaakte van een duikbootbemanning. Als Gibbs vaststelt dat er niemand als vermist werd opgegeven, wordt al snel duidelijk dat er iemand de plaats van het slachtoffer heeft ingenomen.

1.8 Minimum Security
Jethro, Kate en Tony gaan naar Guantanamo Bay om het overlijden te onderzoeken van een Navy-vertaler na zijn terugkeer uit het kamp.

DVD 3:
1.9 Marine Down
Gibss en het team onderzoeken bizarre telefoontjes die een weduwe krijgt van haar overleden man.

1.10 Left For Dead
Een vrouw die uit haar graf weet te ontsnappen waarin ze levend werd begraven kan zich ondanks haar geheugenverlies iets herinneren over een bom aan boord van een marineschip.

1.11 Eye Spy
Wanneer een Navy-officier dood wordt aangetroffen op een strand blijkt de enige getuige een naakte zonnebader te zijn.

1.12 My Other Left Foot
Wanneer het been van een marinier wordt teruggevonden moeten Gibs en de zijnen op onderzoek uit.

DVD 4:
Wegens het ontbreken van dvd 4 kunnen wij u geen verder informatie geven met betrekking tot deze afleveringen.

1.13 One Shot, One Kill
1.14 The Good Samaritan
1.15 Enigma
1.16 Bête Noire


DVD 5:
1.17 The Truth Is Out There
Tijdens een illegale fuif komt een zeeman om het leven. Al snel blijkt dat zijn collega's meer weten dan ze willen toegeven.

1.18 Unsealed
Nadat een voor moord veroordeelde ex-Navy Seal uit de gevangenis ontsnapt, gaat het NCIS-team op klopjacht. Iedere seconde telt gezien de man op wraak uit is...

1.19 Dead Man Talking
Jethro en Tony krijgt het niet makkelijk als ze de moord op een collega NCIS-agent moet ondezoeken.

1.20 Missing
Het NCIS-team staat in voor het onderzoek naar de verdwijning van een Marine nadat deze een nachtclub heeft verlaten.

DVD 6:
1.21 Split Decision
Wanneer het lichaam van een vermoorde Marinier wordt teruggevonden, komen Jethro en het team in contact met een militie op zoek naar wapens.

1.22 A Week Link
Een Navy Seal komt om het leven tijdens de training voor een ultra geheime missie. Gaat het om een ongeluk of om sabotage die de missie in gevaar kan brengen?

1.23 Reveille
Jethro raakt steeds meer in de ban van Ari, de terrorist die hem en Gerald verwondde en die Kate en Ducky gegijzeld hield in het NCIS autopsie-lab.

BEELD EN GELUID
Zowel wat betreft de beeld- als geluidskwaliteit moet NCIS niet onderdoen voor gelijkaardige tv-series. Hier en daar had wat meer detailering zeker gemogen maar we kunnen toch over een geslaagde transfer spreken die vrij is van grote fouten. Terwijl meer en meer tv-series uitgebracht worden met een Dolby Digital 5.1-track moeten we het op deze NCIS-release stellen met een Dolby Surround 2.0-track, desondanks kunnen we tevreden zijn over het door Paramount geleverde werk.

EXTRA'S
We moeten het jammer genoeg zonder extra's stellen

CONCLUSIE
NCIS is een goedgemaakte en verfrissende serie die ons erg aangenaam wist te verrassen. Een aanrader!


cover
Studio: Paramount

Regie: Donald P. Bellisario, Alan J. Levi, Bradford May, Terrence O'Hara, Dennis Smith, Michael Zinberg, Ian Toynton, Dennis Smith, James Whitmore Jr., Jeff Woolnough, Peter Ellis, Thomas J. Wright, Dennis Smith, Terrence O'Hara
Met: Mark Harmon, Michael Weatherly, Sasha Alexander, Pauley Perrette, Sean Murray, David MacCallum

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
6

Speelduur:
970 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8719372013151


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Italiaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij