:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GOAL! KICK OFF - THE IMPOSSIBLE DREAM
GOAL! KICK OFF - THE IMPOSSIBLE DREAM
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2006-08-29
FILM
De wereldbeker is voorbij, en vele voetbalfans onder ons blijven met een verdwaasde blik, een serieus zwart gat en een dikke Zidane-kater achter. Om die pijn te verlichten ligt er al een tijdje het eerste deel van de Goal-trilogie in de rekken. Toen men een paar jaar geleden dit groots opgezette voetbalfilm-project aankondigde waren wij dan ook laaiend enthousiast. Regisseur Danny Cannon kreeg volwaardige medewerking van de op leeftijd zijnde prostaatbende bij de FIFA, dit natuurlijk in ruil voor de nodige inspraak. Er mocht dan ook gebruikt gemaakt worden van officiële logo’s en ploegnamen. Een belangrijk, niet te versmaden extraatje om het geheel meer dan geloofwaardig te laten overkomen.

En natuurlijk waren de verwachtingen, zoals zo dikwijls, véél te hoog. Deze trilogie werd immers aangekondigd werd als hét voetbalproject bij uitstek. Een feest voor het oog met levensechte, fantastisch in beeld gebrachte voetbalscènes in combinatie met een zero to hero-verhaal. Wat moet een mens nog meer hebben op zaterdagavond wanneer er géén enkele voetbalwedstrijd in de buurt is. En inderdaad, dit eerste deel uit de Goal-trilogie is allesbehalve mislukt. Temeer door de schitterende mise-en-scène van de vele voetbalbeelden alsook door de perfekte mix tussen sport, drama en liefde. Het verhaal zelf is echter aan de magere kant, kon ook moeilijk anders. Het volledige verloop van de trilogie is kort samen te vatten. In dit eerste deel leren we de Mexicaanse immigrant Santiago Munez kennen. In de US wordt hij ontdekt door een voormalig Britse scout. Deze is zodanig onder de indruk van Munez' kunnen dat hij hem aan een try-out helpt bij Newcastle United. Uiteraard breekt de jonge Mexiaan door, zij het met vallen en opstaan. In het tweede deel, dat in het najaar op ons losgelaten wordt, transfereert Munez naar het grote Real Madrid en in deel drie wint hij natuurlijk de wereldbeker voor z'n vaderland. (Hiervoor zou er trouwens recentelijk héél wat beeldmateriaal moeten geschoten zijn in Duitsland).

Het voetbalmateriaal zelf is echter de crême de la crême. Deze komt in twee soorten: enerzijds heb je de scènes met Santiago en ploeggenoot Gavin Harris (puike vertolking van Alessandro Nivola, die we nog kennen als het sullige broertje van Nicolas Cage in Face/Off) en anderzijds heb je de beelden uit officiële competitiewedstrijden van Newcastle United. De eerste serie beelden zijn close-up en worden naadloos en bijna onopgemerkt samengewoven met de vogelperspectieven uit een kolkende Newcastle-arena. Hierdoor lijkt het alsof de acteurs samen samen met Shearer en Kluivert op het veld staan. (We kunnen moeilijk aannemen dat Newcastle met 4 spitsen speelt, maar laten we dit kleine euvel snel vergeten). Feit is en blijft dat deze eerste Goal-instantie een geslaagde onderneming te noemen is die geen enkele voetbal- en filmfan onberoerd zal laten.

BEELD EN GELUID
Weinig of niks aan te merken op technisch niveau. Beeld werd in een fraai ogend 2.35:1-anamorfisch formaat gegoten. Het bezit vrij veel detail, mooie heldere kleuren en buiten een beetje grain is het vrij van oneffenheden. Geluid is aanwezig in Dolby Digital 5.1-formaat en alhoewel het geheel zich concentreert op de 3 voorste speakers maar ook de surrounds worden bijna voortdurend aangesproken door de soundtrack, achtergrondgeluiden en verschillende effecten. Dialogen zijn helder en ook je subwoofer wordt af en toe serieus, hetzij nooit overdreven, aangesproken.

EXTRA'S
Op het eerste zicht een pak extra's maar jammer genoeg zijn ze allen van vrij korte duur. Vooraleerst krijgen we regisseur Cohen die de film van een audiocommentaar voorziet. Dit is vrij informatief en gaat weinig tot nooit vervelen. We krijgen vrij veel details over het project zelf alsook voldoende informatie over het reilen en zeilen achter de schermen. De 'buiten het veld'-featurette bespreekt de originele idee achter de film alsook de uitwerking ervan. Ze licht eveneens het driedelige gelaat van dit groots opgezette project toe. De 'prachtige wedstrijd'-featurette heeft het over de actiemomenten op het veld en hoe deze tot stand kwamen. In 'Muñez +10' heeft de hoofdacteur het over z'n 10 favoriete voetbalspelers. Eindigen doen we met de meest memorabele momenten uit de geschiedenis van de wereldbeker, een reclamespot voor de (destijds) aankomende wereldbeker in Duitsland, een trailer voor goal 2 en een muziekvideo.

CONCLUSIE
Goal! Kick Off - The Impossible Dream is het geslaagde eerste deel in een groots opgezette, door de FIFA ondersteunde, voetbaltrilogie waarin we de ontdekking en de carrière van een jong voetbaltalent volgen. Technisch zit het op deze dvd allemaal snor, jammer dat de extra's van (te) korte duur zijn. Voor voetbalfans is dit niet te missen maar ook niet-kenners van de voetbalsport kunnen deze film gerust appreciëren.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Danny Cannon
Met: Kuno Becker, Alessandro Nivola, Anna Friel, Stephen Dillane, Tony Plana

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Sport

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2005

Leeftijd:
AL

Speelduur:
114 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1,
Frans Dolby Digital 5.1,
Italiaans Dolby Digital 5.1,
Spaans Dolby Digital 5.1,
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar,
• Buiten het veld-featurette,
• De prachtige wedstrijd-featurette,
• Muziekvideo,
• Muñez +10-featurette,
• Gouden momenten uit de FIFA World Cup,
• World Cup 2006 Duitsland-preview,
• Goal! II TrailerAndere recente releases van deze maatschappij