:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SNOW FALLING ON CEDARS
SNOW FALLING ON CEDARS
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-03-23
FILM
Snow Falling On Cedars vertelt het verhaal van een jeugdliefde en een rechtszaak 10 jaar later. Er wordt namelijk een lijk gevonden en dat zorgt voor de nodige opschudding in het kleine havenstadje als blijkt dat het slachtoffer Carl Heine en de schuldige Kazuo Miyamoto (Rick Yune) (jeugd)vrienden zijn geweest. De jonge verslaggever Ishmael Chambers (Ethan Hawke) heeft na de dood van zijn vader, die eigenaar was van de lokale krant, diens taak overgenomen, en volgt de rechtszaak met aandacht vermits de verdachte de man is van zijn grote jeugdliefde Hatsue Miyamoto (Youki Kudoh). Ishmael gaat op onderzoek uit en wordt hierdoor gedwongen om niet alleen de moordzaak op te helderen maar tevens ook zijn eigen gevoelens en verleden te verwerken. Als blijkt dat de aanzet van deze 'moord' in zijn eigen verleden ligt, zal hij hetgeen toen gebeurd is, van zich moeten afzetten, hetgeen in eerste instantie toch niet zo simpel lijkt. Aan de hand van flashbacks komen we meer te weten over de motieven en relaties onderling, en beetje bij beetje wordt de puzzel vervolledigd en het mysterie ontrafeld.

BEELD EN GELUID
De film heeft een anamorf 2.35:1 beeldformaat dat er uitstekend uitziet. Scott Hicks heeft bewust gekozen voor een aparte visuele stijl met gedemptere kleuren, hetgeen perfect past bij dit verhaal en hetgeen volop tot z'n recht komt op deze DVD. Het beeld is scherp en gedetailleerd, en het contrast is prima waarbij het zwartniveau heel diep en solide blijft. De sneeuwlandschappen zien er tevens voortreffelijk uit, op één of twee locaties echter merk je een klein beetje beeldruis en krasjes, hetgeen helemaal niet storend is. Op voorhand beseften we dat dit een dialooggedreven film zou worden, en toch waren we aangenaam verrast dat de muziekscore van James Newton Howard zo een belangrijke en ondersteunende rol zou spelen in deze film. De muziek wordt mooi weergegeven en maakt waar nodig optimaal gebruik van de Dolby Digital 5.1 kanalen (384 kbps). Met momenten ondersteunen de lage tonen perfect enkele cruciale scènes. Verder klinken de dialogen heel helder en verstaanbaar. Er wordt zelfs gebruik gebruik gemaakt van de surroundkanalen, en wel voor sfeer- en andere achtergrondgeluiden, en tijdens de flashback scènes uit de Tweede Wereldoorlog. Dit mag dan wel geen film zijn om je geluidscapaciteiten van je home theatre te showen, de geluidstransfer is echter zeer goed en effectief. Puik werk.

EXTRA'S
Een heleboel extra's worden op deze schijf meegeleverd, dewelke enkel Engels en Duits ondertiteld worden, behalve dan de audiocommentaar.

Spotlight on Location (22 min.): interessante documentaire met talloze interviews met cast en crewleden.

Audiocommentaar door regisseur Scott Hicks die best wel boeiende zaken te vertellen heeft, en zo hoort het ook uiteraard.

Verwijderde en/of alternatieve scènes (21 min.): gepresenteerd in een 2.35:1 niet-anamorf beeldformaat met Dolby Digital 2.0 geluidsspoor (192 kbps).

Manzanar: tekstinformatie over het gevangenenkamp voor Japanners.

Productie-aantekeningen: tekstinformatie over de productie van de film.

Film- en biografieën van de acteurs, regisseur en scenarist.

Bioscooptrailer: gepresenteerd in een 2.35:1 anamorf beeldformaat met Dolby Digital 2.0 geluidsspoor (192 kbps).

Weblink naar de website van Universal.

CONCLUSIE
Een onderhoudende film, prima gepresenteerd op DVD, en met de nodige extra's. Een aanrader.


cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: Scott Hicks
Met: Ethan Hawke, James Cromwell, Sam Shepard, Max von Sydow, Richard Jenkins, Youki Kudoh, James Rebhorn, Rick Yune

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
12

Speelduur:
121 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609095791


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Tsjechisch, Pools, Hebreeuws
Extra's:
• Spotlight on Location
• Audiocommentaar door regisseur
• Verwijderde scènes
• Manzanar
• Productie-aantekeningen
• Film- en biografieën
• Bioscooptrailer
• Weblinks

Andere recente releases van deze maatschappij