:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DIRTY DOZEN, THE S.E.
DIRTY DOZEN, THE S.E.
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2006-09-03
FILM
Zelden heb je zo'n allegaartje van gespuis, psychoten, stommelingen en losers samengezien als in The Dirty Dozen. Lee Marvin vertolkt de bikkelharde majoor John Reisman. Als gedwongen 'vrijwilliger' moet hij, aan het hoofd van een bende moordenaars en andere bajesklanten, een ware zelfmoordmissie tegen hoge Nazi-officieren ondernemen. Charles Bronson, Jim Brown, John Cassavetes, Trini Lopez, Telly Savalas (Kojak voor de vrienden), Donald Sutherland en Clint Walker zijn de bekendste namen van de twaalf criminelen die een éénmalige kans krijgen om hun vrijheid terug te winnen. Gesteld dat ze de missie overleven uiteraard. The Dirty Dozen is een avonturenfilm waarin de underdog zegeviert en waarin op een soms anarchistische manier tegen de schenen van het toenmalige establishment geschopt wordt.

De film valt in te delen in drie episodes. In het eerste deel krijgen we te zien waarom het personage van Lee Marvin geselecteerd wordt om de missie te leiden. In het tweede, en langste deel, zien we hoe de gevangenen worden geselecteerd en opgeleid. Tevens krijgen we een klein beetje inzicht in de verschillende personages en komen we zaken te weten over hun achtergrond. In het slotgedeelte (verruit het meest interessante en spannendste van heel de film) zien we de uitvoering van de missie waarvoor zo lang getraind werd. Plost verandert de speelse, humoristische stijl in een ernstig en spannend slotspectakel. Gelukkig dat het slotgedeelte de twee eerste delen van de film goedmaakt, want anders was The Dirty Dozen waarschijnlijk niets meer geweest dan een middelmatig niemendalletje waarin uitsluitend tal van grote filmsterren werden opgevoerd. In z'n geheel is de film dus nog zeker te smaken.

BEELD EN GELUID
Het anamofische beeld met een anamorfische aspect ratio van 1.78:1 werd grondig gerestaureerd. De vorige single disc versie bracht de blow-up van de prent in een 2.20:1 verhouding. Deze blow-up, bestemd voor 70mm. vertoningen, beschikte over erg veel onvolmaaktheden die nu verdwenen zijn. Het overgrote deel van de film is bevat nog steeds redelijk wat grain, terwijl de kleuren fluctueren tussen goed en aanvaardbaar. Soms springt er hier en daar wat edge enhancement in het oog. De geluidstrack werd opgewaardeerd naar Dolby Digital 5.1 (de vorige versie moest het stellen met een 2.0 Surround track). Op het subwoofer kanaal na, dat soms even in werking treedt, is de geluidstrack identiek aan die van de vorige versie.De dialogen lekken soms door naar de twee voorste kanalen en komen niet steeds perfect uit de center. Ook verschuift het stereobeeld van de muziek bij sommige scènes. Het enige opvallende gebruik van de achterkanalen is bij enkele ontploffingen en tijdens het afvuren van een handvol kanonskogels. De surrounds worden slechts enkele malen gebruikt, maar wanneer ze deel uitmaken van de totale mix dan doen ze dat op een erg opvallende, haast agressieve manier. Toch nog mooi dus.

EXTRA'S
De Special Edition blinkt vooral uit op gebied van extra's. Wat de vorige versie ontbrak, wordt ruimschoots goedgemaakt door een karrevracht aan leuke features.

Disc 1:
Introduction
Ernest Borgnine verzorgt een kleine inleiding bij de film. Wie de prent nog nooit gezien heeft slaat dit stukje best over, het bevat immers heel wat spoilers.

Audiocommentaar
Een zeer informatief commentaar verzorgd door verschillende castleden, de scenarist, de producer en een militair adviseur die meewerkte aan de film.

Operation Dirty Dozen
Deze bijna tien minuten durende featurette was eveneens aanwezig op de vorige versie van de DVD.

Trailer
De eerste schijf wordt afgerond met de bioscooptrailer.

Disc 2:
The Dirty Dozen: The Next Mission
De tweede schijf gaat meteen aardig van start met een volledige langspeelfilm. Deze 92-minuten durende TV-film is de sequel van The Dirty Dozen. Deze film werd door Warner Home Video eveneens als aparte release uitgebracht, maar kopers van de S.E. krijgen hem er gratis en voor niets bovenop. Aan de film verleenden enkel Lee Marvin, Ernest Borgnine en Richard Jaeckel hun medewerking. De rest van het team bestaat uit onbekende acteurs.

Armed and Deadly: The Making of The Dirty Dozen
Deze documentaire duurt ruim een half uur en belicht verschillende boeiende facetten over de tot standkoming van de film.

The Filthy Thirteen: Real Stories from behind the Lines
Deze documentaire neemt meer dan drie kwartier in beslag en handelt in hoofdzaak over het historische karakter van het scenario. De schrijver baseerde de film op een authentieke verzameling soldaten en commando's, die geselecteerd werd voor het zware werk.

Marine Corps Combat Leadership Skills
Lee Marvin werd ooit ingehuurd om rekruten te lokken naar het Marinekorps van de VS. Gedurende een half uur worden we haast gehersenspoeld over wat het leger allemaal te bieden heeft. Beslist een amusanten, zei het niet bijzonder informatieve extra.

CONCLUSIE
The Dirty Dozen is een leuke oorlogs/actiefilm uit de jaren zestig die het vooral moet hebben van de sterrencast dan wel van het scenario. De regie is aanvaardbaar maar niet wereldschokkend. Het slotstuk is veruit het interessantste aan heel de film. Al bij al is dit een leuk stukje entertainment en voor velen ook (afhankelijk van wanneer men geboren is) een stevig brokje nostalgie. Op het gebied van oorlogsdrama schiet de film kilometers tekort, maar als ontspanning is de prent toch best wel geslaagd. Door de verbeterde beeldkwaliteit en de grotere hoeveelheid/kwaliteit van de extra's is de Special Edition beslist de aanbevolen versie.


cover
Studio: Warner

Regie: Robert Aldrich
Met: Lee Marvin, Ernest Borgnine, Charles Bronson, Telly Savalas, Jim Brown, Trini Lopez, Donald Sutherland

Film:
7/10

Extra's:
9/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1967

Leeftijd:
12

Speelduur:
143 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar
• Introductie
• Bioscooptrailer
• Making Of
• Bonusfilm
• Verschillende documentaires

Andere recente releases van deze maatschappij