:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WITHOUT A TRACE - SEIZOEN 3
WITHOUT A TRACE - SEIZOEN 3
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2006-09-08
SERIE
Without A Trace is zonder twijfel één van de succesvolste reeksen op de Amerikaanse televisie. Spijtig genoeg doet de serie het op DVD heel wat minder aan de andere kant van de plas. De verkoop van seizoen 1 was volgens onze bronnen zo slecht dat plannen om volgende seizoenen uit te brengen gewoon in de prullenmand belanden.

De serie zelf kwam dus niet in het gedrang (slechte cijfers bij uitzending betekent immers afvoeren in de USA, ongeacht de rest van de wereld) maar de dvd-releases wel. Aangezien we voor veel dingen achterophinken, vreesden we dat we het dan ook in Europa maar zonder verdere releases zouden moeten stellen. Gelukkig merkte iemand bij Warner Bros dat de serie in Europa erg goed verkocht en dat het financieel gezien toch zonde zou zijn om al die mensen hun geld te laten houden. Zo gezegd, zo gedaan en bijgevolg mochten we tot onze grote verbazing ongeveer een jaartje na seizoen 1 mooi seizoen 2 verwachten.

We waren nog maar net hersteld van het verschieten en we vielen alweer bijna van onze stoel: minder dan een half jaar na seizoen 2, werd seizoen 3 al op de markt gegooid! Zeg nu nog eens dat de dvd-liefhebber in Europa constant genegeerd wordt. We merkten het tegendeel ten andere ook al aan het hogere tempo waaraan E.R. in Europa gereleased werd.

De serie zelf volgt in het 3e seizoen nog steeds het pad dat reeds werd ingeslagen bij de eerste aflevering. Dit wil zeggen: in iedere aflevering (op een aantal uitzonderingen na) wordt één verdwijning opgelost. Op de achtergrond daarvan worden de personages en hun onderlinge relaties steeds verder ontwikkeld, maar de verdwijning blijft steeds het belangrijkst en zo hebben we het ook het liefst natuurlijk. Hopelijk mogen we binnenkort ook seizoen 4 op DVD verwachten.

AFLEVERINGEN
1. In The Dark
Vermist: een tiener die onlangs blind werd en op survivaltocht ging met haar begeleidster.

2. Thou Shalt Not
Vermist: een verpleegster op de brandwondenafdeling na jaren trouwe dienst.

3. Light Years
Vermist: Teddy, een laborant die er van overtuigd is dat hij door aliens ontvoerd werd.

4. Upstairs Downstairs
Vermist: een kinderjuf, samen met de baby voor wie ze zorgde, na een klinkende ruzie en een beschuldiging van diefstal.

5. American Goddess
Vermist: de winnares van een reality tv-show rond plastische chirurgie.

6. Nickel And Dimed
Vermist: Colleen, een jonge alleenstaande moeder die overduidelijk geldproblemen had.

7. Doppelganger II
Vermist: een dakloze vrouw uit een opvanghuis na een ruzietje.

8. Trials
Vermist: Peter Ducek, jurylid in een proces tegen een vermoedelijke moordenaar.

9. Malone Vs. Malone
Vermist: de prettigste tijd van het jaar, eindejaar. Jack vecht voor het hoederecht van zijn dochters.

10. 4.0
Vermist: een studente die compleet geen problemen lijkt te hebben.

11. Penitence
Vermist: James MacAvoy, lid van een bende in de staatsgevangenis, verdween spoorloos.

12. Volcano
Vermist: een autistische jongen raakt verward tijdens een schoolreis en gaat er vandoor.

13. Neither Rain Nor Sleet
Vermist: postbode Rosie Diaz, ze leek het slachtoffer te worden van een holdup.

14. Party Girl
Vermist: Chelsea Prince, een schatrijke erfgename die iets te veel van het nachtleven geniet.

15. Manhunt
Vermist: een 12 jaar oude jongen die blijkbaar vrijwillig met een vreemde man meegaat

16. Lone Star
Vermist: Lance Hamilton, een schijnbaar succesvolle makelaar uit Texas.

17. Transitions
Vermist: Stephanie Healy, nadat ze in tranen uitbarstte tijdens een koorrepetitie.

18. Second Sight
Vermist: Agnes, een jonge vrouw die paranormale gaven lijkt te hebben. Een zaak voor Scully en Mulder misschien?

19. The Bogie Man
Vermist: twee meisjes van 13, de ene verdween echter 7 jaar geleden en werd dood teruggevonden. Een race tegen de tijd om het andere meisje proberen te redden.

20. Off The Tracks
Vermist: Danny's broer Rafael. Hij werd voorwaardelijk vrijgelaten en probeert zijn leven terug vorm te geven.

21. John Michaels
Vermist: een man van 71 die op het punt stond zelfmoord te plegen. Plots verandert hij echter van gedacht en verdwijnt spoorloos.

22. Endgame
Vermist: activiste Paige Hobson, nadat ze op kantoor werd opgezocht door wat blijkt een persoon te zijn die zich uitgaf voor politieagent.

BEELD EN GELUID
Een serie uit het HD-tijdperk zou er op DVD onberispelijk moeten uitzien. De opluchting is dan ook groot wanneer dat ook zo blijkt te zijn. De anamorfe 1.78:1 transfer heeft maar heel af en toe last van een paar compressieartefacten en een beetje filmgrain. De grain is in geen geval storend en er kan zelfs geargumenteerd worden dat hij soms opzettelijk toegevoegd werd. Waar we minder begrip voor kunnen opbrengen zijn de compressieartefacts (zelfs al zijn het er bijna verwaarloosbaar weinig). Te meer omdat er op elk dubbellaags kantje van elk van de 4 dvd's slechts 3 afleveringen staan. Je zou dan verwachten dat de bitrate wat wordt opgetrokken in vergelijking met de vele series die op dezelfde plaats 4 afleveringen moeten zetten. Niks is echter minder waar: er is bijna 2 GB op ieder kantje niet gebruikt! Erg spijtig want met die ruimte had men de transfer nog net dat ietsje extra kunnen geven (en hadden ook wij net een puntje meer kunnen geven). Indien er ons ooit iemand vraagt een titel te noemen waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van een Dolby Digital track dan zal deze Without A Trace zeker in de top-10 staan. Er wordt simpelweg optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden van zo'n track. Het surround-kanaal wordt, waar nodig, zeer actief gebruikt voor het creëren van een uiterst dynamische geluidsbeleving. Laat de "holle" of gemiddelde 5.1 track maar voor wat 'ie is, we hebben veel liever deze schitterende 2.0 track.

EXTRA'S
De release van het 1ste seizoen had een mooi aantal extra's, bij seizoen 2 moesten we het doen met een hoop deleted scenes en seizoen 3 moet het dan maar zonder enige extras doen. Zijn wij de enigen die een neerwaartse spiraal vaststellen? Een van de nadelen van een exclusieve non-regio 1 release zullen we maar zeggen?

CONCLUSIE
De conclusie is simpel: vond je seizoen 1 & 2 schitterend dan zal ook seizoen 3 niet teleurstellen. Beeld en geluid zijn van het vertrouwde (hoge) niveau, wat bijgevolg geen reden tot klagen geeft. We vinden het wel uitermate spijtig dat we het volledig zonder enige vorm van extra's moeten doen.


cover
Studio: Warner

Regie: David Nutter, Rachel Talalay, Steve Gormer, Peter Markle, Randall Zisk, Leslie Libman, Paul Holahan, Michelle MacLaren, John McNaughton, Tom McLoughlin, Deran Sarafian, Mel Damski, Charlie Correll, Kevin Hooks
Met: Anthony LaPaglia, Poppy Montgomery, Marianne Jean-Baptiste, Enrique Murciano, Eric Close

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
6

Speelduur:
943 min.

Type DVD:
DS-DL

Barcode:
7321931704182


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij