:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WATER MARGIN, THE
WATER MARGIN, THE
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-09-13
FILM
China wordt tijdens de Chung-dynastie beheerst door corruptie. Een groepje rebellen genaamd 108 Heroes Of Lian Shan besluit echter hiertegen ten strijde te trekken, wat uiteraard niet in goede aarde valt bij de overheid. Wanneer de overheid zich bedreigd gaat voelen, besluiten ze de hulp in te roepen van een legendarische vechter genaamd Golden Spear (Toshio Kurosawa) die er al snel erin slaagt één van de leiders van de rebellen te doden. De mysterieuze Jade Dragon (Tetsuro Tamba) lijkt voor de rebellen de uitgelezen man om hen bij te staan tegen Golden Spear en de overheid, maar aan welke kant staat Jade Dragon eigenlijk?

Zeggen dat we bij deze The Water Margin een all star cast krijgen (David Chiang, Ti Lung, Chen Kuan Tai...) is wellicht overdreven, maar we kunnen toch spreken over een erg verdienstelijke poging, gezien een aantal van de grootste Shaw Brothers-namen in deze film hun opwachting maken. Misschien wel de verrassendste naam uit de cast is die van de ultracoole Japanse acteur Tetsuro Tamba, die niet alleen te zien was in een aantal van onze favoriete Japanse en Hong Kongse cultfilms (Bullet Train met Sonny Chiba; Kwaidan, Zero Woman: Red Handcuffs en niet te vergeten The Story Of Ricky) maar ook verantwoordelijk was voor één van onze favoriete filmpersonages ooit namelijk Tiger "Permit me to introduce myself. I am Tanaka. Please call me Tiger." Tanaka uit You Only Live Twice.

The Water Margin werd vakkundig geregisseerd door genre maestro Chang Chech en gebaseerd op de bekende roman Outlaws Of The Marsh. Deze roman bestaat uit niet minder dan 100 hoofdstukken in de Engelse vertaling (70 in de Franse) en laat 108 helden aan bod komen. Chang Chech besefte maar al te goed dat het onbegonnen werk was om heel dit boek te gaan verfilmen en hij besliste dan ook wijselijk om zich tot een aantal hoofdstukken te beperken. Voor het vervolg op deze Water Margin, All Men Are Brothers II uit 1975 (soms wordt The Water Margin ook All Men Are Brothers genoemd), werden dan weer een aantal andere hoofdstukken uit Outlaws Of The Marsh gebruikt. We zouden deze The Water Margin gerust durven omschrijven als een ietwat a-typische Shaw Brothers-film. Zo is er in tegenstelling tot de meeste Shaw Brothers-films geen echte hoofdrol alhoewel acteur David Chiang wellicht het meest in beeld komt. In vergelijking tot de andere Shaw-films is deze The Water Margin veel groter van opzet, met bij momenten honderden figuranten, maar in feite minder indrukwekkend dan gewoonlijk op het vlak van pure martials arts, iets waarop nogal wat hardcore-adepten eventueel kunnen afknappen. Ondanks het feit dat de film qua pure martial arts niet echt potten breekt durven wij deze film met zijn vaak prachtige decors en kostuums, weidse landschappen en puike acteerprestaties zeker aanraden.

BEELD EN GELUID
We krijgen een anamorfe transfer met een bevredigende beeldkwaliteit: net zoals bij de andere releases uit de collectie werd het beeld opgepoetst en zijn zowel het contrast, zwartniveau en de scherpte goed waardoor de eerder aangehaalde prachtige kostuums en decors goed tot hun recht komen. Voor een Hong Kong-film uit 1972 kunnen we dan ook zeker tevreden zijn over de transfer. Beide Mandarijnse tracks weten weinig indruk te maken: ze klinken vlak en bieden heel weinig spreiding. De Dolby Digital 5.1-track en de Dolby Surround 2.0-track zijn in feite inwisselbaar

EXTRA'S
We vallen in herhaling bij het bespreken van de extra's van de Essential Shaw Brothers Collection. We krijgen zoals steeds trailers voor The Mighty Peking Man, Oily Maniac, The 36th Chamber Of Shaolin, The Boxer From Shantung, Come Drink With Me, The Magnificent Trio, The Shadow Boxer, Shaolin Handlock, Shaolin Temple en The Water Margin. Ook het 12 pagina's tellend boekje, met informatie over de geschiedenis van de Shaw Brothers-studio, is weer van de partij.

CONCLUSIE
The Water Margin is een epische martial arts film waarbij duidelijk te zien is hoeveel zorg en geld eraan werd besteed.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Chang Cheh
Met: David Chiang, Ti Lung, Ku Feng, Tetsuro Tamba, Chen Kuan Tai, Toshio Kurosawa

Film:
7/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1972

Leeftijd:
12

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Mandarijn Dolby Digital 5.1
Mandarijn Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij