:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KEEPING UP APPEARANCES - SPECIALS
KEEPING UP APPEARANCES - SPECIALS
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2006-09-08
SERIE
En waar zouden we nog zijn zonder onze goeie vriendin Hyacinth Buck... Bouquet (Patricia Routledge)? Naar goede gewoonte werd de comedy, overigens één van de meest geapprecieerde en meest aan het buitenland verkochte reeks in de laatste jaren in Engeland stopgezet vooraleer de schrijvers de kans kregen om de reeks de dieperik in de schrijven. De laatste aflevering van seizoen 5, The Hostess, had dus de afsluiter moeten zijn.

Maar, vergelijkbaar met goed theater, komen de acteurs graag een paar jaar later nog even voor een bisnummertje terug op de planken. We hebben totnogtoe ons ongenoegen uitgedrukt over het feit dat deze specials met één uitzondering niet waren opgenomen in deze collectie. Warner heeft echter onze bede verhoord, en deze disc is het sluitstuk van de verzameling, waardoor de reeks nu eindelijk volledig op dvd is verschenen. Alhoewel... er is nog een compilatieaflevering, waarin Onslow (Geoffrey Hughes) en Daisy (Judy Cornwall) nog eens door het archetypische familie-album van de Buckets bladeren, maar dat is een clip show die niet echt denderende veel nieuw materiaal bevat, en eigenlijk overbodig is.

De eerste aflevering van deze lijst, The Father Christmas Suit, was de kerstaflevering voor Kerstmis 1991, en die aflevering was al terug te vinden op de dvd van seizoen 3. Sea Fever en Angel Gabriel Blue, feitelijk de 33ste en 34ste afleveringen, werden met Kerstmis 1993 en 1994 uitgezonden, toen de reeks feitelijk na seizoen 4 op hiaat stond. In 1995 volgde toch nog onverwacht een vijfde seizoen, maar het einde daarvan was een beetje oneerbiedwaardig. Vandaar dat Patricia Routledge op Kerstmis 1995 nog een laatste maal de rol van Hyacinth Bouquet zou vertolken in de aflevering The Pageant, die voor zover ik me kan herinneren nooit op de VRT is uitgezonden geweest.

Vier kerstafleveringen dus; de twee middelste (Sea Fever en Angel Gabriel Blue) zijn bovendien dubbel zo lang als normaal. Dat de afleveringen nu in een rommelachtige volgorde bij elkaar staan, moet U er maar voor lief bij nemen, de reeks is intussen wel compleet. Hallelujah! Tegelijkertijd met deze specials komen er overigens ook nog dubbel dvd-re-releases van seizoenen 2 en 5 uit, die eertijds omwille van het aantal afleveringen over 2 discs gespreid waren.

Keeping Up Appearances steekt de draak met het snobisme van de upper middle class in Engeland, die we ervaren door de dagelijkse beslommeringen van Hyacinth Bouquet, een goedbedoelend maar zwaar neurotisch takkenwijf, dat voortdurend op zoek is naar manieren om te bewijzen dat ze stijl heeft, terwijl dat helemaal niet zo is. Met meestal het tegenovergestelde resultaat. De melkboer, de postbode en vooral buurman Emmet (David Griffin) lopen indien mogelijk in een zo wijd mogelijke boog om haar heen, en de dominee (Jeremy Gittins) én zijn vrouw (Marion Barron) schijnen plots al hun christelijke deugden te vergeten, als ze maar aan "dat Bucket-mens" kunnen ontsnappen. Elke aflevering is een opeenstapeling van dezelfde grappen, misschien in een andere volgorde - buurvrouw Elizabeth (Josephine Tewson) die koffie komt drinken en het goedje per ongeluk over Hyacinths exclusief parket giet, zoonlief Sheridan, een verdoken homoseksueel die voortdurend om geld verlegen zit, en natuurlijk de immer opbeurende telefoontjes van Hyacinths zus Violet (Anna Dawson), die getrouwd is met een bookmaker Bruce (John Evitt), in een chique villa woont, met een mercedes, een sauna, een zwembad en eventueel ook nog plaats voor een pony. Van haar andere familie wil Hyacinth niets weten: Onslow ziet eruit alsof hij op de vuilnisbelt overnacht, Daisy heeft een roeping als vogelschrik gemist, de andere zus, Rose (Mary Millar) is een absoluut gevaar voor alles van het mannelijk geslacht - vooral als ze al getrouwd zijn - en de seniele vader (George Webb) gaat er om de haverklap vandoor.

De manier waarop de vaste reeks grappen aflevering na aflevering in altijd weer voorspelbare, maar net genoeg verschillende varianten worden aangeboden, getuigen inderdaad van vakmanschap bij de auteurs, en ook nog eens door op tijd te stoppen en de koe niet uit te melken tot ze droog staat, hebben ze ons dankzij Keeping Up Appearances een rijke club aan kleurrijke karakters geschonken die nu tijdloos zijn geworden. Onze persoonlijke favoriet is en blijft echter Onslow, die voortdurend diepgaande kosmologische theorieën zit te herkauwen die hij op Open University heeft opgestoken, intussen mijmerend of er nog voldoende bier in huis is.

De hoes maakt gewag van één aflevering die nog nooit op video zou zijn verschenen. Sterker nog, volgens ons is The Pageant nog nooit op de Vlaamse televisie te zien geweest. Het is geen aflevering die er bijzonder uitspringt, maar het is leuk om zien dat de ganse cast voor een laatste keer nog eens in hoogst chaotische omstandigheden bij elkaar komt, en nog eens hun aloude nummertje mag opvoeren.

AFLEVERINGEN
1. The Father Christmas Suit
Kerstmis nadert, en Hyacinth heeft besloten dat Richard in een kerstman-kostuum de oudjes in het bejaardentehuis cadeautjes moet gaan geven. Richard voelt zich belachelijk en gaat zich bij buurman Emmet moed indrinken. Op het cruciale moment is Richard uiteraard te dronken om achter het stuur te kruipen, en kan buurvrouw Elizabeth haar goedheid weer niet onderdrukken; ze neemt zijn plaats in. Hyacinths pappie is er intussen weer vandoor, op jacht naar vrouwelijk schoon én een nieuw scoutsfluitje...

2. Sea Fever
Hyacinth gaat één van de grootste dromen van haar leven realiseren: ze gaat op cruise op het prestigieuze cruiseschip Queen Elizabeth II, alwaar ze hoopt met de nodige égards te worden ontvangen. Helaas verloopt de reis naar Southampton niet zonder problemen, en terwijl het inschepen geblazen is, staan Richard en Hyacinth hun kar uit een modderpoel te trekken. Het schip is dus uiteraard al vertrokken, maar niet getreurd: ze kunnen nog het vliegtuig naar Kopenhagen nemen en daar inschepen. Na veel vijven en zessen is het onfortuinlijke koppel eindelijk geïnstalleerd, wanneer Hyacinth merkt dat Onslow en Daisy ook aan boord zijn. Er stellig van overtuigd dat ze verstekelingen zijn, probeert ze hen naar haar kajuit te lokken. Maar dat is nog niet het ergste: terwijl zij vruchteloos probeert om in de gratie bij de kapitein te vallen, zijn Daisy en Onslow ere-genodigden op het schip, en mogen ze mee aan de tafel met de scheepsleiding zitten, de machinekamers bezoeken, enzovoort. Hyacinth daarentegen wordt manu militari op de exclusieve cocktail-van-de-kapitein buitengeflikkerd omwille van haar tegendraads gedrag.

3. Angel Gabriel Blue
Hyacinth heeft haar zinnen gezet op een nieuwe keuken, maar het moet wél een model zijn dat niemand anders heeft. Ze drijft de verkoper tot de wanhoop wanneer ze eigenlijk een model van tafelblad bestelt dat niet meer kan worden geleverd. En terwijl Richard last heeft van teenschimmel, maar - omdat dat nu éénmaal beter staat - moet veinzen dat hij jicht heeft, vindt Rose een andere man in het bed van pappie. Die heeft zijn kamer verhuurd en is er zelf nog maar eens vandoor.

4. The Pageant
Emmet ging een musical organiseren om de burgeroorlog op de scène terug tot leven te wekken. Tenminste, dat dacht hij, totdat Hyacinth op haar welgekende manier de regie heeft overgenomen. Tot overmaat van ramp heeft ze een nieuw speledingetje: een GSM! Wanneer al de opgegeven vrijwilligers echter afhaken wanneer ze horen wie er nu de regie gaat voeren, heeft Hyacinth geen andere keuze dan het weerzinwekkendste te doen dat ze zich ooit had kunnen voorstellen: ze moet haar familie inschakelen! Iedereen moet komen, zelfs daddy die met een vreemde man tango-lessen aan het volgen is, en een rivale van Rose, die samen met haar zus een robbertje aan het bekvechten is. En zelfs Violet en Bruce - the one with the Mercedes, the swimming pool and room for a pony - zijn van de partij, alhoewel die al een burgeroorlog aan het opvoeren zijn in hun huwelijk. Maar ja, men moet offers brengen als men verkleed als koningin Maria Henrietta de bühne mag sieren.

BEELD EN GELUID
We kunnen gerust stellen dat de transfer in het verlengde ligt van alle vorige Keeping Up Appearances-afleveringen, misschien nét ietsje scherper door het iets recentere bronmateriaal. Het 1.33:1 fullscreen-beeld is scherp genoeg, alle afleveringen zijn in zes hoofdstukken verdeeld (lang of kort), en op een occasioneel scheef lijntje dat wat blokvorming vertoont na is er echt niet veel over te klagen. De dynamiek van de Engelse 2.0-stereotrack volstaat ruimschoots voor de dialogen helder en duidelijk te vatten. Voor een reeks waarbij de woordspelingen elkaar opvolgen is het overigens een zegen dat ook nu weer een Engels ondertitelingsspoor ook tot de mogelijkheden behoort. Een klein technisch mankementje doet zich in ongeveer de 17de minuut van de aflevering Angel Gabriel Blue voor, waarbij we even de ondertiteling moeten missen, net op het moment dat buurman Emmet zeer fijnzinnig aan het uitleggen is wat hij met Hyacinth zou doen als hij de kans had.

EXTRA'S
Voor de zoveelste keer staan er op de hoesteksten weer eens enkele extra's voor deze serie aangekondigd, die op de disc nergens terug te vinden zijn. Ditmaal zou het om enkele monologen gaan, maar met de beste wil van de wereld, niets te bespeuren. Meer nog, betreffende extra's worden met bijzonder veel poeha en meerdere malen aangeprezen, maar ze zijn nergens te zien. Als we een negatieve score hadden kunnen uitdelen wegens volksverlakkerij, we hadden het gedaan. Zo'n fouten zouden op een dvd van deze exclusieve klasse niet mogen gemaakt worden. Misschien waren de extra's van een dergelijk exclusief karakter dat ze niet bestemd waren voor het gewone plebs.

CONCLUSIE
Een mooi sluitstuk van een waardige sitcom waar we jaren van hebben kunnen genieten, en die we zeker op een druilerige regendag nog eens opnieuw boven zullen halen.


cover
Studio: Warner

Regie: Harold Snoad
Met: Patricia Routledge, Clive Swift, David Griffin, Josephine Tewson, Geoffrey Hughes, Judy Cornwell, Mary Millar, George Webb, Anna Dawson, John Evitts

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
'91-'93-'94-'95

Leeftijd:
AL

Speelduur:
165 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321932008081


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij