:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PROTOCOLS OF ZION
PROTOCOLS OF ZION
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2006-09-17
DOCUMENTAIRE
In Protocols Of Zion onderzoekt de Joodse filmmaker Marc Levin (Whiteboyz, Brooklyn Babylon) de hardnekkige geruchten dat er een verband zou zijn tussen de verschrikkelijke aanslagen van 11 September 2001 op New York en het controversiŽle boek 'Protocollen van de wijzen van Zion'. Hierin zou namelijk de Joodse wereldheerschappij gepland staan! Volgens geruchten zou er dan ook gťťn enkele Jood omgekomen zijn tijdens 9/11.

Aan de hand van persoonlijke gesprekken tussen Marc en zijn vader Al Levin en interviews met alledaagse mensen op de straat, probeert de gedreven cineast de stevig om zich heen grijpende intolerantie te verkennen en de waarheid achter de zogezegde complottheorieŽn rond 11 September te achterhalen. Ondanks dat sommige gesprekken nogal ťťnzijdig zijn, levert dit hoe dan ook enkele fascinerende beelden op. Vooral de beelden van de Arabische televisie waar bepaalde segmenten uit 'De Protocollen van de wijzen van Zion' worden gedramatiseerd, zijn naar de keel grijpend!

Het meest interessantste aan Marc Levin's documentaire, is dat het op een boeiende manier laat zien dat de wereld inderdaad uitermate fel veranderd is na de vernietigende aanslagen. Zo zien we ondermeer de naweeŽn van 9/11, terwijl iedereen bij wijze van spreken nog hand in hand elkaar door die donkere periode probeerde te helpen, maar deze hoop verandert al snel in de angst op eventuele stijgende Jodenhaat naar aanleiding van The Passion Of The Christ (Hollywood ster Mel Gibson komt dan ook even aan het woord!). Levin stopt niet daar en werpt eveneens zijn blik op het eindeloze geweld tussen IsraŽl en de Palestijnen, de ontkenning van de Holocaust tot en met de gruwelijke onthoofding op de Amerikaans/Joodse journalist Daniel Pearl.

Levin is niet altijd een even vakkundig interviewer, maar hij stelt sowieso de vragen die niet iedereen durft te stellen. Hij gaat geen confrontaties uit de weg en onderzoekt de wortels van haat en geloof. Marc Levin is geen Michael Moore, maar dat neemt niet weg dat deze Protocols Of Zion stemt tot nadenken.

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch uitgevoerde 1.85:1 beeld ziet er gezien de diverse bronmaterialen goed uit, met heldere en realistische kleuren. Het beeld is proper en we hebben geen storende oneffenheden kunnen waarnemen. De Engelse Dolby Digital 5.1-track heeft een op de voorste kanalen gericht geluidsbeeld, met zuivere en goed verstaanbare dialogen. De achterste kanalen komen alleen tot leven bij de muziek. We hebben geen ruis of storingen opgemerkt.

EXTRA'S
De originele bioscooptrailer en promotietrailers voor Paper Clips, Flight 93 en Paradise Now.

CONCLUSIE
In Protocols Of Zion doet de Joodse cineast Marc Levin een poging om de complottheorieŽn rond de Joden en 9/11 te weerleggen. En dit levert een behoorlijk interessante documentaire op! De beeld- en geluidskwaliteit zijn prima. Een huurtip!


cover
Studio: A-Film

Regie: Marc Levin
Met: Al Levin, Marc Levin

Film:
7/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
16

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
ē Bioscooptrailer,
ē Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij