:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MAGNUM P.I. - SEIZOEN 3
MAGNUM P.I. - SEIZOEN 3
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2006-09-17
SERIE
Veel televisiereeksen uit de jaren '80 dragen vandaag de dag een nostalgische waarde met zich mee. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan The A-Team, Knight Rider, Miami Vice en natuurlijk ook Magnum P.I.. Hoofdacteurs Tom Selleck stond ten tijde van de reeks in de belangstelling van Steven Spielberg voor de vertolking van Indiana Jones in de film Raiders Of The Lost Ark. Hij was echter verplicht om zich aan zijn contract voor Magnum te houden en misschien is dat maar goed ook. Wie was er achteraf bekeken niet beter geschikt voor de rol van Indiana Jones dan Harrison Ford en wie paste er het best in de rol van Magnum P.I.? Voor degenen die de jaren '80 in een grot hebben doorgebracht, toch een klein woordje uitleg. De reeks draait rond Thomas Magnum die verantwoordelijk is voor de veiligheid van de rijke Robin Masters. Daarnaast probeerde hij ook een eigen zaak uit te bouwen als privé-detective voor een bijzonder uiteenlopend cliënteel, dat hoofdzakelijk bestond uit aantrekkelijke jongedames.

Magnum gaat echter niet alleen te werk. Jonathan Higgins mag dan wel een door in het oog van Thomas zijn, hij zorgt er toch keer op keer voor dat hij zijn taken naar behoren uitvoert. Het feit dat hij het Britse leger heeft gediend draagt zeker bij tot zijn fanatieke houding tegenover regeltjes. Vreemd genoeg hebben een aantal oorlogskameraden van Magnum Hawaï ook omgetoverd tot hun nieuwe thuis. Wanneer hij in de problemen geraakt, kan Thomas altijd beroep doen op de hulp van zijn vrienden T.C. en Rick. Tot zover het opzet van de reeks. Wanneer Thomas dan toch eens vrije tijd heeft buiten zijn werk op het landgoed van Robin Masters en buiten het werk voor zijn cliënten, weet hij zich toch nog behoorlijk goed bezig te houden. Het uiteenlopende cliënteel zorgde immers voor tal van mogelijkheden voor Thomas om in de problemen te geraken. Het is net dat aspect dat in dit derde seizoen wat minder aan bod komt.

De voornaamste succesfactor voor Magnum P.I. werd ongetwijfeld gevormd door de cast. De locaties mochten dan wel prachtig zijn, het waren vooral de acteurs die het hem deden. Tom Selleck neemt ongetwijfeld het leeuwendeel voor zich. Sinds de serie van de televisie verdween, is zijn carrière er niet bepaald op vooruit gegaan, maar hij was als geen ander geschikt voor de hoofdrol. De vrouwen zagen hem graag aan het werk omwille van zijn uiterlijk en zijn koele uitstraling. De mannen zagen hem graag aan het werk met de vrouwen en achter het stuur van zijn Ferrari. De relatie tussen Magnum en Higgins zorgde net als de relatie met zijn trouwe vrienden met momenten voor de nodige komische noot. Tegelijkertijd waren de acteurs ook in staat om de meer dramatische momenten tot een goed en geloofwaardig einde te brengen. Helaas zijn de verhaallijnen in de afleveringen van dit derde seizoen wat minder interessant en dat zorgt ervoor dat de reeks wat in herhaling begint te vallen. De scripts zijn minder sterk, de ontwikkeling van de personages is minder interessant en de situaties waarin Thomas zich bevindt, zijn minder uniek als je de twee vorige seizoenen in rekening brengt. Het komt ondertussen allemaal wat te herkenbaar over en dat zorgt ervoor dat je je het lot van Magnum wat minder gaat aantrekken.

AFLEVERINGEN
1. Did You See The Sunrise? (Deel 1)
Nuzo, een oude oorlogskameraad van T.C. en Magnum, duikt plots op in Hawaï. Hij waarschuwt T.C. dat Kolonel Ivan, een sadistische Russische agent die hen ooit gevangen hield in Vietnam, het op hen gemunt heeft. T.C. gaat er aanvankelijk van uit dat zijn vriend ze niet alle vijf meer op een rij heeft, maar gaandeweg beseft hij dat er enige waarheid in zijn theorie zit. Ondertussen biedt Magnum onderdak aan MacReynolds, een vriend uit de marine. MacReynolds raakt betrokken in een fataal “ongeval”, dat eigenlijk voor Magnum bedoeld was.

2. Did You See The Sunrise? (Deel 2)
Terwijl Magnum, T.C. en Nuzo een plan smeden om Ivan te snel af te zijn, stelt de marine in de vorm van Kolonel Greene en Admiral Hawkes, zich ernstige vragen bij de verdachte dood van MacReynolds. Uiteindelijk blijkt iedereen zich vergist te hebben in de bedoelingen van Nuzo. Zo komt niet alleen het leven van T.C. in gevaar, maar ook het leven van veel andere mensen. Het kadert allemaal in een geplande aanslag op het leven van een Japanse prins.

3. Ki'is Don't Lie
Er staat een liefdadigheidsevenement op stapel ten huize Masters en Magnum krijgt de eer en het genoegen om in te staan voor de beveiliging van de vele antiquiteiten die ter veiling aangeboden worden. Detectives A.J. en Rick Simon zijn ingehuurd om een Ki'i, een Hawaïaans artefact, terug te stelen voor de voormalige eigenaar, wiens gezondheid er met rasse schreden op achteruit gaat. De eigenaar wijt zijn ziekte aan een vloek die op de Ki'i ligt. De vloek gebiedt hem om het beeldje zo snel mogelijk naar zijn oorspronkelijke vindplaats terug te brengen.

4. The Eighth Part of the Village
Na het overleven van een schietpartij is Thomas ervan overtuigd dat het hoog tijd is om zijn schulden bij zijn vriendenkring af te lossen. Higgins vraagt hem een kist met boeken op te halen in de dokken. Wanneer hij de kist opent, treft hij een Japanse vluchtelinge aan. Het blijkt te gaan om de dochter van een oude oorlogskameraad van Higgins. Ze vertelt dat ze zich in de kist verscholen heeft om weg te vluchten van haar vader, die tegenwoordig een bijzonder gemeen man blijkt te zijn. Higgins kan het verhaal maar moeilijk geloven, maar hij voelt zich verplicht het meisje te helpen om haar Amerikaanse verloofde terug te vinden. Magnum stelt zich wat sceptischer op, maar gaat toch op onderzoek uit.

5. Past Tense
Tijdens een ochtendjogging wordt Magnum bijna aangereden door een truck die niet veel later betrokken raakt bij een dodelijk ongeval. Ondertussen maakt T.C. een soepje van zijn administratie wanneer hij zowel Higgins als twee toeristen voor een zelfde vlucht boekt. Er zit niets anders op dan aan beide boekingen te voldoen. De toeristen blijken echter gewapend en tijdens de vlucht kapen ze de helikopter. Ze dwingen T.C. ertoe om naar een nabij gelegen gevangenis te landen om gevangene te helpen ontsnappen. De politie heeft geen bruikbare aanwijzingen en daarom gaan Thomas en Rick op onderzoek. Het ongeval waarvan Thomas een getuige was, vormt de sleutel naar de oplossing.

6. Black On White
Higgins belandt samen met Magum onder quarantaine in het gastverblijf nadat Magnum blootgesteld zou zijn aan een ernstig virus. Wat Higgins niet weet, is dat Magnum en een oude kameraad van Higgins de quarantaine hebben georganiseerd in de hoop hem te kunnen beschermen voor de Keniaanse Mau Mau strijders. De strijders hebben het namelijk gemunt op het leven van de leden van het oude regiment van Higgins, dat in de jaren '50 verantwoordelijk was voor de vernietiging van een Mau Mau dorp.

7. Flashback
Thomas bevindt zich 45 jaar terug in een droom die zodanig realistisch lijkt, dat hij Higgins aanvankelijk verdenkt van een practical joke. Hij werkt aan een zaak voor een dame in nood. Het gaat om een jongedame wiens vader, een vakbondsleider, beschuldigd wordt van de moord op een bouwmagnaat. Terwijl hij op zoek gaat naar het nodige bewijsmateriaal om de onschuld van de vader van het meisje aan te tonen, ontmoet hij versies van Higgins, Rick en T.C uit de jaren '30.

8. Foiled Again
William Troubshaw is een oude tegenstander van Higgins, die het niet kon nalaten om hem het leven zuur te maken tijdens zijn schooljaren. Bovendien trouwde Troubshaw met het meisje op wie Higgins ooit verliefd was. Een tijdje terug verhuisde hij met zijn gezin naar het eiland. De twee oude rivalen zouden het tegen elkaar moeten gaan opnemen in een duel schermen, maar tijdens het duel, wordt de man op een heel bizarre manier om het leven gebracht. Gezien het verleden van de twee kemphanen, wordt Higgins beschouwd als een hoofdverdachte, maar Magnum is er vast van overtuigd dat Higgins niet verantwoordelijk kon zijn voor de moord. Het bewijsmateriaal tegen Higgins blijft zich echter opstapelen.

9. Mr. White Death
Magnum, Rick en T.C. bevinden zich bij een wedstrijd worstelen. Het drietal hoopt om wat geld dat Rick heeft gewonnen met gokken, te kunnen ontvangen, maar helaas komen ze tegenover een paar zwaargewichten te staan. Gelukkig schiet de oudere, maar niet minder jolige worstelaar Earl hen te hulp. Wanneer Earl te horen krijgt dat Magnum een privédetective is, vraagt hij hem om zijn zoon op te sporen. De jongen moest een aantal jaren terug noodgedwongen uit zijn leven verdwijnen. Higgins komt erachter dat hij Earl onrechtstreeks kent via een oude oorlogskameraad en ze besluiten dan ook om hem te helpen. Terwijl Magum de verdwenen zoon probeert terug te vinden, komt hij er echter op uit dat het verhaal van Earl niet helemaal klopt.

10. Mixed Doubles
Terwijl Magum zich voorbereidt op een Pro-Am tennistornooi, krijgt hij van Robin Masters de opdracht om een verwende, jonge kampioen te beschermen omdat die de laatste tijd een aantal doodsbedreigingen heeft gekregen. Het geduld van Thomas wordt zwaar op proef gesteld door het gedrag van het meisje, maar aan de andere kant is hij bijzonder blij wanneer hij op het tornooi een oude vlam tegen het lijf loopt. Zij blijkt de voornaamste concurrente van zijn client en bijgevolg de hoofdverdachte te zijn.

11. Almost Home
Een serveuse wordt toegang geweigerd tot Arizona Memorial in Pearl Harbor waar ze de as van haar overleden vader wil uitstrooien. Luitenant Maggie Poole adviseert haar om contact op te nemen met Magnum. Thomas onderzoekt de kwestie en ontdekt dat de vader van het meisje voor de krijgsraad is verschenen op verdenking van desertie tijdens de Japanse aanval op Pearl Harbor.

12. Heal Thyself
Karen Harmon was een verpleegster die Magnum kende tijdens de Vietnamoorlog. Daar raakte ze ooit getraumatiseerd toen een gewonde soldaat die ze verzorgde om het leven kwam bij een bombardement. Nu is ze dokter en wordt ze beschuldigd van de moord op drie patiënten. Thomas is vastberaden om haar naam te helpen zuiveren. Karen en haar man weigeren die hulp, maar Thomas voelt zich verplicht om de zaak toch te onderzoeken. Een journalist die uit is op een goed verhaal, helpt de zaak echter niet vooruit.

13. Of Sound Mind
Wanneer de uiterst excentrieken en allesbehalve populaire miljonair Wilson MacLeish om het leven komt bij een vliegtuigongeluk, wordt Thomas, die een zaak voor MacLeish onderzocht, opgeroepen om de voorlezing van het testament bij te wonen. Tot eenieders verbazing laat de man zowat al zijn bezittingen na aan Magnum. Op een videoband legt MacLeish aan Magnum uit dat hij voor zijn dood één van zijn relaties ervan verdacht hem te willen vermoorden voor zijn erfenis. Hij vraagt Magnum om de dader op te sporen, maar ondertussen blijkt diezelfde dader het ook op Magnum zelf gemunt te hebben.

14. The Arrow That Is Not Aimed
Higgins stuurt Magnum op pad om een waardevol porseleinen bord, net aangekocht door Robin Masters, op te halen in de vlieghaven. Het artefact was toevertrouwd aan een Samurai krijger die het moest transporteren vanuit Japan. Het bord blijkt onderweg gestolen te zijn. Thomas denkt dat het om een grap gaat, zeker wanneer de Samurai beweert dat het gestolen werd door een ninja. Het is echter geen rap en het tweetal gaat op zoek naar het gestolen artefact. De tijd dringt, want als ze het bord niet vinden, moet de Samurai volgens de regels van zijn cultuur zichzelf om het leven brengen.

15. Basket Case
T.C. en Magnum training hun respectievelijke jeugdploegen basketball voor een wedstrijd die in aantocht is. Het team van T.C. lijkt de overhand te hebben tot Magnum een tienermeisje met veel talent ontmoet en bij zijn team weet te voegen. Magnum en Higgins hebben een boontje voor het meisje en komen erachter dat haar pleegouders misdadigers zijn die haar gebruiken als pion voor hun oplichterij.

16. Birdman Of Budapest
Elizabeth Barrett, de mentor van Robin Masters, arriveert op het landgoed om een boek over ornithologie te bestuderen. De voormalige lerares kan het goed vinden met Thomas, maar vormt een doorn in het oog van Higgins. Hij koopt Thomas om haar in contact te brengen met Dr. Albert Tessa, een vogelexpert die Elizabeth graag wilt interviewen. Even later komt Thomas erachter dat Elizabeth helemaal niet de mentor van Robin Masters is, maar dat ze een agente is van de K.G.B. die het gemunt heeft op het leven van Dr. Tessa. Tessa blijkt een weggevluchte vrijheidsstrijden te zijn uit de Hongaarse revolutie in 1956.

17. I Do?
Om de dief in een groot familiebedrijf te ontmaskeren, veinst Thomas een huwelijk met het nichtje van de CEO. Het meisje rijdt rond in een stevige limousine en lijkt haar mening niet te kunnen vormen over wat ze vindt van mannen, het huwelijk en Magnum.

18. Forty Years From Sand Island
Als onderdeel van een onderzoek voor een aankomend roman van Robin Masters, contacteert Higgins een getuige van de moord op een gevangene door een bewaker in 1942. Higgins raakt echter betrokken bij een ernstig auto-ongeval wanneer de remmen van de Ferrari het laten afweten. Wanneer de mecanicien bevestigt dat er iemand met de remmen heeft geknoeid, gaat Thomas op zoek naar degene die het onderzoek van Higgins probeert te stoppen.

19. Legacy From A Friend
Wanneer zijn vriend Marcus dood wordt gevonden op het strand de dag nadat men hem heeft zien rondrijden in een nieuwe wagen die hij niet kan betalen, denkt Thomas dat er kwaad opzet is gemoeid met de dood van de voormalige redder en volleybalspeler. Een jonge vrouw met de ambitie om op te klimmen in de rangen van de politie vergezelt Thomas tijdens zijn onderzoek.

20. Two Birds Of A Feather
Hoewel hij bijna neergemaaid wordt door een privé-jet die in het zwembad op het landgoed crasht, raakt Thomas bevriend met de piloot, Sam Hunter. hij was op weg om het vliegtuig af te leveren bij de nieuwe eigenaar, Mr. Sato. De twee mannen hebben het gevoel dat ze elkaar al eens ontmoet hebben, maar ze kunnen zich niet meer herinneren waar of wanneer. Thomas heeft de idee dat hij bij Sam in het krijt staat, hoewel hij niet meer weet waarom. Higgins en Thomas worden beschoten wanneer ze iemand in de buurt van het wrak betrappen. Thomas doorzoekt de brokstukken en komt erachter dat de vliegtuigcrash te wijten was aan sabotage. Verder onderzoek wijst uit dat Mr. Sato op grootschalige manier cocaïne smokkelt.

21. ...By Its Cover
Rod Crysler, een vriend van Thomas uit de marine, is op vrije voeten na beschuldiging van het bezit van marihuana. Ondertussen is hij aan de slag als verkoper van encyclopedieën. De corrupte agent die Rod destijds arresteerde, volgt hem naar Hawaï en dreigt ermee hem terug de gevangenis in te sturen als hij niet aan het werk gaat voor een drugssmokkelaar.

22. The Big Blow
Een orkaan blijkt Robin er niet van te weerhouden om een lentefeest te organiseren voor een kleine groep vrienden. De komst van een jonge, zwangere vrouw en twee ex-gevangen die uit zijn op een grote diefstal blijkt meer effect te hebben. Om de zaak nog wat ingewikkelder te maken, is Robin Masters ervan overtuigd dat één van zijn gasten hem om het leven wil brengen. De plannen van Thomas om de dader te vatten met de hulp van Rick en T.C. worden in de war gestuurd door het weer en de indringers.

23. Faith And Begorrah
Thomas wordt ingehuurd om Angie, de vrouw van zijn client Clarence, te volgen om te zien of ze ontrouw is. Nadat hij Clarence tijdens een training aan het werk ziet in de boksring, heeft Thomas er niet veel zin in om hem slecht nieuws te melden. Clarence verzekert hem ervan dat hij enkel bewijs wil dat Angie hem bedriegt, zodat zijn prijzengeld niet ter sprake hoeft te komen tijdens de scheiding. Tijdens zijn onderzoek ontmoet Thomas Paddy, een priester die de halfbroer van Higgins blijkt te zijn. Higgins is niet bepaald opgezet met het bezoek van Paddy.

BEELD EN GELUID
De afleveringen worden gepresenteerd in hun originele beeldformaat met een transfer van redelijke kwaliteit. Gezien de leeftijd van dit derde seizoen verbazen we ons niet over de aanwezigheid van een aantal kleine printbeschadigingen. De archiefbeelden die men gebruikt, zijn onderhevig aan een stevige dosis grain. Hier en daar maken de kleuren geen al te sterke indruk, maar over het algemeen is de reeks perfect bekijkbaar. Ook de Dolby Surround 2.0-geluidstrack biedt een aanvaardbare kwaliteit. De dialogen worden netjes weergegeven en de muziek en geluidseffecten zijn redelijk goed gebalanceerd. Over het algemeen krijgen we geen overdonderende technische kwaliteit voorgeschoteld, maar het volstaat.

EXTRA'S
Deze uitgave bevat geen extra's.

CONCLUSIE
De eerste twee seizoenen van Magnum P.I. waren zonder twijfel bijzonder genietbaar, maar bij het derde seizoen stellen we jammer genoeg toch een zekere achteruitgang vast. Toch zijn er zeker een aantal degelijke afleveringen. Series als Magnum P.I. dragen een hoge nostalgische waarde met zich mee en een uitgave als deze mag dan ook niet ontbreken in de collecties van de vele fans. De serie doet uitermate goed dienst als eenvoudig entertainment, maar na een tijdje komt het allemaal wat te herkenbaar over. Universal biedt ons een redelijke beeld- en geluidskwaliteit, maar hinkt ver achterop met het bonusmateriaal.


coverStudio: Universal

Regie: Robert Totten, Sidney Hayers, Gilbert M. Shilton, Robert C. Thompson, Winrich Kolbe, Ray Austin, Donald P. Bellisario, Mike Vejar, Lawrence Doheny
Met: Tom Selleck, John Hillerman, Roger E. Mosley, Larry Manetti

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1982

Leeftijd:
6

Speelduur:
1060 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582366303


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij