:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SPAWN
SPAWN
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2001-08-09
COMIC & FILM
The Hulk, Batman, The Crow, The X-Men, allemaal voorbeelden van de Amerikaanse comic in filmversie gegoten en geliefd bij het brede publiek. De Amerikaanse versie's van onze stripverhalen liggen nog altijd goed in de markt bij het Amerikaanse volkje en in tegenstelling tot bij ons is de comicwereld een miljardenbusiness. Nummer 1 in verkoopcijfers is al gedurende een paar jaar Spawn a.k.a Hellspawn oftewel Helsgebroed. Een creatie van Todd Mcfarlane, ex-tekenaar van Spiderman. De man heeft rebels bloed en verzette zich tegen de grote comicfirma's zoals Marvel door een tiental jaar geleden zichzelf af te scheuren van de industrie en een independant comicbedrijf op te richten. Iedereen verklaarde hem gek en niemand geloofde in z'n slagen. Blijkbaar een grove misrekening want door de perfekte combinatie van tekentalent en ondernemingszin staat hij vandag aan het hoofd van Image Comics en Mcfarlane Toys, alom gerespecteerde bedrijven in de industrie.

Wat maakt Spawn eigenlijk zo speciaal? Vlug samengevat zit de verhaallijn eigenlijk simpel ineen: Al Simmons is een koelbloedige 'hitman' voor de CIA, gelukkig getrouwd met Wanda Blake. Hij ontdekt dat z'n baas, Jason Wynn hem op een paar missie's stuurde die niet al te zuiver op de graat waren (lees: veel onschuldige burgers moesten het bekomen door Al's aanslagen). Uiteindelijk wordt Al dan ook vermoord door z'n baas en komt in de hel terecht. Daar maakt hij een deal met Malebolgia, een duistere demon: In ruil voor z'n ziel kan hij terugkeren naar de aarde als Spawn en zo z'n vrouw terugzien. Blijkbaar vergat hij de kleine lettertjes van de deal te lezen want bij z'n terugkeer zijn er inmiddels 5 jaren verstreken en merkt hij dat z'n vrouw hertrouwde met z'n beste vriend en zij samen inmiddels een gezonde dochter op de wereld zetten, niet direkt wat je noemt een gedroomd 'welcome home'-scenario.

Als je in acht neemt dat de comic nu al over z'n 100ste uitgave zit was het niet echt evident om de verhaallijn van Spawn in een kleine 100 minuten film samen te vatten. Ook wou men in de States de PG-13 rating bereiken, iets wat met de strenge censuur ginds niet evident is. Daarom heeft de film serieus aan spankracht moeten inboeten ten opzichte van de comic. Aan de andere kant zijn de belangrijkste karakters uit de comic allen op een goede manier gecast in de film en ook is er af en toe een toemaatje voor de die-hard fan (Probeer maar eens Angela te ontdekken of de cameo van Todd McFarlane mee te pikken!). Verder werd de film ook de 'special effects movie of the year' genoemd maar al bij al zijn de special effects matig, zeker bij de hell-scènes kreeg ik meermaals een tekenfilm-gevoel. De superbe cape van Spawn wordt bijwijlen wel goed in beeld gebracht maar wegens te hoge kosten om deze 'symbiotische' cape tot leven te wekken komt hij veel te weinig in beeld.

BEELD EN GELUID
Over het beeld valt niet te klagen. De donkere sfeer die de film moest uitademen werd ook in de beelden benadrukt zodat we veelal diepe zwarte tinten krijgen afgewisseld met felle kleuren. Zoals eerder gezegd vallen de special effects soms behoorlijk tegen en door de scherpte van deze puike beeldtransfer vallen sommige scènes nog meer door de mand, dit is dan ook het enige nadeel aan dit puike beeldwerk. Qua geluid werd er over deze DVD al menig woordje uitgewisseld. Universal maakte inderdaad een fout door het baskanaal te vergeten bij de Engelse DTS-track. Daarom klinkt bij uitzondering de Dolby Digital 5.1-mix een stuk beter op deze schijf dan ons geliefd DTS geluid, alhoewel de bitrate een beduidend stuk minder is (384 kbps t.o.v 754 kbps), een fout die Universal in de toekomst hopelijk niet meer zal maken.

EXTRA'S
We krijgen o.a een 20 minuten durende HBO featurette gepresenteerd door Michael Jai White, de acteur die de rol van Spawn vertolkt in de film. Verder krijgen we 12 minuten deleted scenes aan elkaar genaaid zonder enige uitleg. Ook krijgen we een in het Nederlands ondertiteld interview met Tod MacFarlane van ongeveer 20 min. waarmee we ons direkt een beeld kunnen vormen hoe geestdriftig de man met z'n vak bezig is. Tenslotte zijn er ook nog 12 pagina's leesvoer over Todd Mcfarlane, Image comics en de film zelf, plus biografieën en 2 trailers.

CONCLUSIE
Voor de filmfan die uit is op een avondje flitsend sciencefiction plezier zal deze film waarschijnlijk tegenvallen. Voor de fan daarentegen heeft Spawn echter genoeg te bieden, maar na herhaaldelijk bekeken te zijn zal deze film bij iedereen wellicht door de mand vallen. De technische kant daarentegen valt reuze goed mee met uitzondering van het ontbrekende LFE-kanaal in de DTS-geluidstrack. Voor iemand die staat te popelen om in contact te komen met het Spawn-karater zou ik aanraden om de comic te kopen of de tekenfilmafleveringen op VHS aan te schaffen.


cover
Studio: Universal

Regie: Mark A.Z. Dippé
Met: Michael Jai White, Martin Sheen, John Leguizamo, Theresa Randle

Film:
4/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997

Leeftijd:
16

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
0044007807828


Beeldformaat:
1.85:1 anamorphic PAL

Geluid:
Engels DTS 5.0
Engels Dolby Digital 5.1
Frans DTS 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• HBO Featurette
• Deleted Scènes
• Interview Tod MacFarlene
• Production Notes
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij