:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ROSENSTOLZ - DAS GROSSE LEBEN LIVE
ROSENSTOLZ - DAS GROSSE LEBEN LIVE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2006-09-18
CONCERT
Gehör ich hier denn noch dazu
Oder bin ich längst schon draussen
Zeit nimmt sich den nächsten Flug
Hab versucht ihr nachzulaufen

Bin doch gestern erst geborn
Und seit kurzem kann ich gehn
Hab mein Gleichgewicht verlorn
Doch kann trotzdem gerade stehn

In meinem Kopf ist so viel Wut
Gestern Nacht konnt ich nicht schlafen
Daß du da warst tat mir gut
Bitte stell jetzt keine Fragen

Denn ich würde nur bereun
Hätt ich mich an dir verbogen
War bestimmt nicht immer treu
Doch ich hab dich nie betrogen
- "Ich Bin Ich"



Er zijn zo een paar cd's in mijn platenkast die ik koester omdat ze volgens mij een zekere "eeuwigheidswaarde" hebben. Met "eeuwigheidswaarde" bedoel ik dan dat er volgens mij aan volgende twee voorwaarden moet voldaan zijn: (1) er mag geen enkel nummer op staan dat minder in kwaliteit is, en (2) er moet iets ondefinieerbaars zijn dat de nummers aan elkaar bindt tot één geheel, zodat geen enkel nummer een stijlbreuk betekent met de rest van de cd. En daar ben ik streng in: één misplaatst rapnummer op een cd vol akoestische ballads is al een stijlbreuk in mijn ogen. Het aantal dergelijke cd's dat aan mijn strenge criteria voldoet, en op extra airplay in mijn cd-speler mag rekenen, is in mijn collectie eerder schaars. The Colour Of Spring (1986) van Talk Talk. Afternoons In Utopia (1986) van Alphaville. Close (1988) van Kim Wilde. Behaviour (1990) van Pet Shop Boys. Happiness (1990) van The Beloved. De zelfgenaamde cd van Papermoon (1996). En toen werd het tien jaar doffe ellende.

Tot 2006, wanneer de Berlijnse band Rosenstolz ter gelegenheid van hun vijftiende verjaardag met de cd Das Grosse Leben uitpakten. Sindsdien zit de cd al zowat drie maanden onafgebroken in mijn speler, en is het misschien net iets te scherp gesteld dat ik er alle dagen naar luister, maar éénmaal om de twee dagen zal niet ver van de realiteit afgeweken zijn. Onder woorden brengen wat precies de magie van de cd in kwestie is, is niet echt een eenvoudige opgave, wegens zeer subjectief én moeilijk uitdrukbaar als je niet vertrouwd bent met de muziek. Nummer na nummer zingt AnNa R. over leven, liefdes en meestal de kommer en kwel die ermee gepaard gaat, en de melancholie en pijn gaan een magisch uur lang hand in hand met gebalde agressie en energie. Vooral is het een cd waarmee Rosenstolz méér dan hun niche-publiek van Mondänpop-liefhebbers tracht te bereiken. Intussen is Rosenstolz uitgegroeid van een band uit het clubcircuit naar één van de hotste acts van onze Oosterburen, die moeiteloos de éne na de andere mega-concertzaal laat vollopen.



Na Live Aus Berlin en Willkommen In Unserer Welt zou een dvd-versie de derde live-dvd in vier jaar zijn voor Rosenstolz, wat aanvankelijk bij AnNa en Peter een afschrikwekkende gedachte aan overkill deed opborrelen. De fans op de officiële website bleven echter aandringen om de nummers uit Das Grosse Leben, die ze tijdens een tournee door Duitsland in 2006 speelden, ook in een live-versie uit te brengen. Op 6 mei 2006 werd de show in de Arena in Leipzig dan ingeblikt, en met het beëindigen van de tournee werd de dvd uitgebracht, met dezelfde (vaste) bandbezetting als waarmee de gelijknamige cd werd opgenomen. Das Grosse Leben verkocht redelijk tot zeer goed in Duitsland en Oostenrijk, zoals gewoonlijk bleef het daar echter jammer genoeg bij. De singles Ich Bin Ich (Wir Sind Wir) en Nichts Von Allerdem (Tut Mir Leid) kregen echter redelijk wat ruimte op de radiozenders. Tien van de twaalf nummers (Bester Feind en Woran Hält Sich Die Liebe ontbreken) verschijnen nu op deze dvd, alhoewel we tot het vierde nummer moeten wachten om voor het eerst Ich Geh In Flammen Auf live te horen, samen met nog vijftien oudere songs uit het inmiddels rijkgevulde repertoire van Rosenstolz. Het punkrock-verleden zoals nog even doorschemert in Klaus-Trophobie en Schlampenfieber werd grotendeels afgezworen ten voordele van Latijns-Amerikaanse ritmes (Nur Einmal Noch), frisse popsongs (Es Könnt Ein Anfang Sein) en veel, heel veel mooie ballads: Lachen, Perlentaucher, Der Moment, ..., er komt gewoon geen einde aan het rijtje. Geloof het van iemand die het kan weten, muziek van Rosenstolz verzamelen is overigens een zeer dure hobby, want er duiken overal obscure singeltjes op met eerder onuitgegeven materiaal. Een bloedmooie cover van Wo Bist Du van de Oostduitse band "Silly" is bijvoorbeeld enkel en alleen terug te vinden op de cd maxi-single van Nichts Von Allerdem (Tut Mir Leid), intussen zo goed als uitverkocht. Een goed alternatief om een degelijke staalkaart van het werk van Rosenstolz in huis te krijgen is daarom dit integraal live-optreden.

Und langsam kommt es näher
Fast wie für uns gemacht
Kann endlich wieder sehn
Nach ewig langer Nacht

Du musst mir nichts versprechen
Ich kann es für dich tun
Ich werd dich ewig halten
Gedanken dürfen ruhn

Du musst nur weitergehn
Ich kann dich auch mal tragen
Du musst auch nicht mehr reden
Und nicht mehr soviel fragen

Bitte bleib nicht stehn
Ich werde dich jetzt tragen
Wir sind schon ganz nah dran
Zu spät um umzukehrn

Sind nur etwas zerstört
Vom ganzen Leben verwirrt
Ham auf uns nicht gut aufgepasst
Irgendwas lief verkehrt
Ham uns nicht mal gewehrt
Und es uns viel zu leicht gemacht
- "Etwas Zerstört"



Rosenstolz wordt door de fans op handen gedragen; een vaste kern bezoekers - die alsmaar aangroeit - frequenteert de optredens, en keer na keer vertellen de bandleden tussen de nummers door hun gekste wedervaren sinds vorige tournee. Een rondje bandleden plagen gaat er ook altijd in als koek - waarbij vooral toetsenist Zorro Grujovski zich door Peter Plate behoorlijk met zijn voeten laat spelen. Ook Peters truc-annex-stripact-met-de-sigaret in Die Zigarette Danach wordt elk concert weer in een andere variatie bovengehaald, net als de welke-versie-zullen-we-vandaag-eens-spelen-komedie voorafgaand aan Schlampenfieber, en voor een band die luistert naar de naam Rosenstolz, is het uitdelen van bloemen - rozen - aan of door het publiek uiteraard een must. Naast de gebruikelijke inzameling voor AIDS is ook een politieke sneer nooit veraf; ditmaal moet paus Benedictus het ontgelden, die Peter overduidelijk heeft geschoffeerd door te stellen dat homoseksuele liefde minderwaardig is. Waarop Peter droog en gevat antwoordt dat hij beschaamd is dat de paus net als hij een Duitser is.

Het belangrijkste blijft echter nog de muziek, en dat wordt niet uit het oog verloren. Op tweeëneenhalf uur tijd worden er 25 songs ten beste gegeven, netjes afgewerkt, zonder haast maar met professionele regie van een mooie klank-en lichtshow. En een prachtige reeks arrangementen, o.a. voor Hammondorgel, accordeon en viool (gespeeld door opvallende verschijning Anne De Wolff), geven de nummers een extra draagkracht mee, en klinken goed bij elkaar. De fans joelen mee, zelfs één keer nadat het nummer al eigenlijk voorbij is en de muzikanten zich voorbereiden op het volgende - bij de smartlap Lachen, en het enthousiasme is zeker niet geörchestreerd, want de bandleden zijn er duidelijk over in hun nopjes. Maar zonder moeite overklast AnNa ze allemaal in zang. Na elke uithaal in Die Schlampen Sind Müde volgt er bijna een minuut applaus voor ze aan de volgende strofe kan beginnen. Ook in nummers als Ich Geh In Flammen Auf, de single van het moment, en Nichts Von Allerdem (Tut Mir Leid) laat ze haar krachtige stem rollen. Een krachtige stem die dan weer heel kwetsbaar klinkt in nummers als Ich Hab Genau So Angst Wie Du en Etwas Zerstört). Enkel de nummers die Peter zingt, in dit geval Die Zigarette Danach en het redelijk mooi opgebouwde Ein Wunder Für Mich zijn eerder bedoeld om AnNa de kans te geven nog maar eens van kostuum te wisselen. Wat Peter duidelijk weet, vandaar dat hij zijn eigen zangkunsten zo openbaar relativeert.



AnNa en Peter genieten van het succes waar ze zo lang hebben moeten voor werken, maar we denken zeker na het bekijken van deze dvd niet echt dat ze hun job tegen hun zin uitvoeren. Hun akoestische sessies, een keer of twee dit concert, waarbij ze enkele nummers spelen met alleen zij op zang en hij op piano, zijn om stil bij te worden. Tegen het zwartgallige karakter van hun songs in, maken ze enorm veel plezier op hun eigen concerten, en ze hebben dat charisma om met een simpel handgebaar de hele Arena mee in de pret te betrekken. Jammer genoeg heb ik de kans nog niet gehad om de band echt live aan het werk te mogen zien, maar een registratie van een zodanig perfect concert doet me het water in de mond krijgen.

Ich bin verändert
Irgendwie
Hab ich aufgehört
Nach dir zu suchen
Ich schreck nicht mehr hoch
Mitten in der Nacht
Ich wach nicht mehr auf
Denk du stehst vor mir

Ich lauf, ich laufe weiter
Halt ich an bleib ich nur stehn
Und ich muß an dir vorüber gehn
Ich muß an dir vorüber gehn
- "Ich Bin Verändert"

TRACKLIST
1. Willkommen
2. Es Könnt' Ein Anfang Sein
3. Perlentaucher
4. Ich Geh In Flammen Auf
5. Auch Im Regen
6. Die Zigarette Danach
7. Nur Einmal Noch
8. Klaus-Trophobie
9. Wo Bist Du?
10. Aus Liebe Wollt Ich Alles Wissen
11. Fütter Deine Angst
12. Ich Hab Genauso Angst Wie Du
13. Liebe Ist Alles
14. Ein Wunder Für Mich
15. Ich Bin Verändet
16. Schlampenfieber
17. Königin
18. Lachen
19. Nichts Von Allerdem (Tut Mir Leid)
20. Ich Bin Ich (Wir Sind Wir)
21. Lass Sie Reden
22. Die Schlampen Sind Müde
23. Anders als geplant
24. Der Moment
25. Etwas Zerstört

Op de aftiteling klinkt vervolgens nog een instrumentale versie van Woran Halt Sich Die Liebe?

Een dubbele koop ten opzichte van Willkommen In Unserer Welt maakt U alleszins niet, want die laatstgenoemde dvd bevat nog zestien andere nummers.



BEELD EN GELUID
Hierbij hebben we een dubbel gevoel. Net zoals Willkommen In Unserer Welt is de beeldkwaliteit niet echt optimaal, wat resulteert in onder meer blokvorming bij afstandsshots, zoals de arm van Peter Plate bij aanvang van Lass Sie Reden. Wat ongetwijfeld dé oorzaak hiervoor is, is de lange speelduur van het concert zelf, en het feit dat hierbij zowel DTS, Dolby Digital 5.1 als Dolby Surround 2.0 zijn voorzien. Vooral de DTS-track is indrukwekkend, waardoor de subtiele harmonium-accoorden in Ich Bin Verändert en de viool- en accordeonsolo's erg goed gedetailleerd boven het geluidslandschap uitkomen.

EXTRA'S
Enige extra is een zeventien minuten durende making of-documentaire waarin naast de motivatie van AnNa en Peter om toch nog een dvd uit te brengen, vooral de technische aspecten van o.a. de stage-opbouw en de lichtshow worden verhaald. De dvd zelf is zowel in digipack-uitvoering als in long jewelcase te krijgen.



CONCLUSIE
Zonder meer is Das Grosse Leben mijn belangrijkste cd-aankoop van het afgelopen jaar geweest. De live-uitvoering is daarbij de kers op de taart, en is een steengoede stoomcursus waarin je kan leren wat de sterke kanten van Rosenstolz zijn. Vooral de songkeuze is excellent, en het geheel wordt gepresenteerd op een dvd met goede geluidskwaliteit, echter helaas wat minder spectaculair beeld.

Und was mir bleibt
ist dein Gesicht
und das Gefühl
geteilt zu sein
Will ich dich jemals wiederseh'n
jemals wiederspür'n
oder war es nur der Moment
- "Der Moment"

WEBSITE
Wie de muziek compleet niet kent, kan een bezoekje brengen aan de officiële website en daar eens de sfeer gaan opsnuiven.


cover




Studio: Universal Music

Regie: Nilo Neuenhoffen & Nils Folta
Met: AnNa R., Peter Plate

Film:
10/10

Extra's:
1/10

Geluid:
9/10

Beeld:
7/10


Regio:
0

Genre:
Muziek

Versie:
Europa

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
150 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
0602517049420


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Duits DTS 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Making of-documentaire