:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHUTTER
SHUTTER
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2006-09-25
FILM
Wanneer fotograaf Tun (Ananda Everingham) en zijn vaste vriendin Jane (Natthaweeranuch Thongmee) onderweg naar huis na een avondje stappen iemand aanrijden, dreigt hun rustige leventje te veranderen in een ware nachtmerrie. Tun overhaalt Jane om vluchtmisdrijf te plegen, maar Jane kan echter het schuldgevoel niet van haar afzetten. Al snel beginnen er uitermate vreemde dingen te gebeuren en dan blijken de mysterieuze schaduwen op de foto's van Tun maar het begin te zijn...

Zonder rond de pot te draaien: Shutter slaagde er enkele keren in om ons ondanks de ruim aanwezige cliché's gewelddadig te gordijnen in te jagen van het verschieten! Maar buiten deze beklemmende scènes, bekroop er ons ook regelmatig een 'been there, done that'-gevoel. Je ziet dingen voorbijkomen die bijna letterlijk gekopieerd lijken uit Ringu, maar vooral uit Ju-On: The Grudge! Verder lijken de debuterende cineasten ook tuk te zijn op The Eye-trilogie van de Pang-broertjes.

Het acteerwerk is dik in orde en de film is vakkundig ingeblikt, met een goed tempo. Doch misten we wat sfeer en echte spanning is eveneens nergens te bespeuren. Gelukkig maakt de geslaagde climax véél goed! Shutter wordt op het internet bestempeld als één van de betere Aziatische horrorprenten, en als deze enkele jaren vroeger was gemaakt dan was dit ook terecht geweest! Maar nu is het in essentie eigenlijk niet veel meer dan de zoveelste Ringu en Ju-On: The Grudge-kloon.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.78:1 beeld ziet er voldoende scherp uit, met een bevredigend contrast en schaduwdetail. De kleuren spatten niet van het scherm af, maar ogen realistisch. De print bevat redelijk wat vuiltjes en we hebben ook een paar keer trillende beeldlijntjes bemerkt. De Thaise Dolby Digital 5.1-track klinkt prima, met heldere en over het algemeen goed verstaanbare dialogen netjes uit de centerspeaker. Ruis of andere onvolmaaktheden hebben we niet direct opgemerkt. De geluidseffecten en de aanwezige muziek zorgen voor wat leven in de achterste luidsprekers, maar de soundtrack mocht hier en daar toch iets levendiger! Er is ook nog een Thaise DTS 5.1-track bijgevoegd, meer de verschillen tussen beide sporen zijn marginaal.

EXTRA'S
Een trailer van de film zelf, maar ook van Three ...Extremes, Ju-On: The Grudge en The Eye 2. Mager!

CONCLUSIE
Shutter werd online de hemel ingeprezen, terwijl deze Thaise horror eigenlijk het best te omschrijven is als een soort 'Best of Asian horror'. Maar ondanks het ontbreken van originaliteit, wisten de makers ons een paar keer stevig de stuipen op het lijf te jagen! A-Film brengt qua beeld en geluid een prima product op de markt, alleen spijtig dat er geen bonusmateriaal werd toegevoegd.


cover
Studio: A-Film

Regie: Banjong Pisanthanakun, Parkpoom Wongpoom
Met: Ananda Everingham, Natthaweeranuch Thongmee, Achita Sikamana, Unnop Chanpaibool

Film:
6,5/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2004

Leeftijd:
16

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Thais DTS 5.1
Thais Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer,
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij