:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STARGATE
STARGATE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-08-27
FILM
In 1928 werd in Egypte een mysterieus apparaat gevonden. Nu krijgen briljante wetenschappers met de hulp van archeoloog Dr. Daniel Jackson (James Spader) het apparaat eindelijk aan de praat. Het blijkt een teletransporter te zijn naar een andere planeet. Een groepje commando's onder leiding van kolonel Jack O'Neill (Kurt Russell) reist erheen en treft een wereld aan die sterk lijkt op die van de oude Egyptenaren. Dan breekt de hel los. Ze worden aangevallen door een enorme overmacht en ze krijgen de teletransporter niet meer aan de praat. De buitenaardsen weten wel hoe het ding werkt en hebben een allesvernietigend wapen klaar staan om naar de aarde te sturen...

BEELD EN GELUID
Stargate heeft een 2.35:1 beeldformaat dat anamorf op DVD geplaatst is. De kwaliteit van het beeld is voortreffelijk en biedt veel detail en scherpte, en mooie en natuurlijke kleuren. Bij enkele scènes merk je wat minieme filmgrain en een iets minder goed contrastniveau. Negen verwijderde scènes werden in deze director's cut opgenomen maar hiervan is de kwaliteit beduidend lager. De twee geluidstracks die wij getest hebben zijn vanzelfsprekend de DTS (754 kbps) en Dolby Digital 5.1 (448 kbps). Beiden klinken uitmuntend en maken perfect gebruik van de beschikbare kanalen. Het gebruik van split-surround is hier eveneens van toepassing. Vooral de scène waarin ze voor het eerst door de sterrenpoort reizen is adembenemend. De DTS track heeft zoals verwacht een streepje voor vermits deze gecontroleerder en subtieler klinkt dan de Dolby Digital 5.1 track.

EXTRA'S
De extra's op deze schijf zijn niet zo heel uitgebreid. We krijgen zoals gezegd de director's cut van de film voorgeschoteld met daarin negen verwijderde scènes. Verder bevat deze release nog een bioscooptrailer, een fotogalerij met zo'n 20-tal foto's, een tien minuten durende promotiefilm over Stargate, en een audiocommentaar van regisseur Roland Emmerich en producer Dean Devlin die beiden allerlei aspecten over de film toelichten en kort uitleggen waarom de negen scènes indertijd verwijderd werden.

CONCLUSIE
Stargate is een ontspannende actiefilm zonder meer, gepresenteerd op een puike DVD. Niet enkel liefhebbers van de serie maar ook sciencefictionfans zullen dit kleinood zeker in huis halen.


cover
Studio: RCV

Regie: Roland Emmerich
Met: Kurt Russell, James Spader, Jaye Davidson

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1994

Leeftijd:
12

Speelduur:
124 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045200954


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Turks
Extra's:
• Audiocommentaar van regisseur en producer
• Originele Trailer
• Fotogalerij
• Promotiefilm van Stargate
• 9 extra scènes in de film

Andere recente releases van deze maatschappij