:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AJAX COLLECTION 3 - 1995
AJAX COLLECTION 3 - 1995
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2006-10-10
FILM
Louis Van Gaal doet een belletje rinkelen bij iedereen die beseft dat een (voet)bal rond is. Je kan hem een omhooggevallen, eigenwijze en zelfs een beetje een bizarre kerel vinden, maar zowel voor- als tegenstanders moeten z'n genialiteit als trainer erkennen. In 1995 drukte Van Gaal z'n stempel op een voetbaljaar waar iedere trainer van droomt. Met een jong, gedreven en dynamisch elftal dat op een gedurfde en aanvallende manier attractief voetbal bracht, won Ajax dat jaar zowat alles wat er te winnen viel. Onder leiding van de ervan libero Danny Blind en de gebroertjes De Boer won het team de supercup tegen aartsrivaal Feynoord. Ajax stoomde door, niet enkel door de vaderlandse competitie maar ook door de Champions League. Een standvastig middenveld onder leiding van de gerenomeerde Frank Rijkaard en de verbetenheid van opkomende talenten zoals Clarence Seedorf en Edgar Davids, brachten de nodige aanvoer naar een aanvalslinie om u tegen te zeggen: Litmanen, Kluivert en Kanu maakten het mooie weer vooraan en lieten de snedige flankaanvallen van Overmars en Finidi George nauwelijks onbenut.

De nationale competitie was geen probleem voor dit team dat overstroomde van vertrouwen. De kampioenstitel haalde men dan ook zonder problemen binnen. Er werd genoeg energie overgehouden om zich te concentreren op de beker met de grote oren. Na een aartsmoeilijk parcours werd er in de kwartfinale de maat genomen van Hadjuk Split en in de halve finale die van Bayern München. Uiteindelijk zou Patrick Kluivert de finale tegen AC Milaan beslissen met een puntertje tegen het einde van de wedstrijd. Een voetbalgekte van jewelste barstte los in Nederland en dan vooral in Amsterdam. Ajax veroverde opnieuw de Europacup! Uiteindelijk kon het zich in Tokyo ook als beste ploeg ter wereld kronen door met penalties de winnen in het wereldbekerduel tegen het Braziliaanse Gremio, de winnaar van de Zuid-Amerikaanse beker.

Op deze eerste dvd maken we alles van dichtbij mee: zowel de voorbereidingen, de samenvattingen van alle betekenisvolle wedstrijden en de verschillende vieringen. Garantie op verschillende kippevelmomenten, ook als niet-supporter! Op de tweede disk kan men integraal (!) de gewonnen Champions Leaguefinale vinden tegen AC Milaan. Er is een mooie hoofdstukindeling, niet alleen tussen de 1e en 2e helft, maar ook tussen de verschillende hoogtepunten in de wedstrijd zelf. Bij Uitzondering is de volledige verslaggeving van een champions Leaguefinale in z'n geheel op dvd gestanst. De fan kan er alleen maar tevreden mee zijn.

Naast de originele wedstrijdcommentaren is er nu wel een volledige becommentariëring van de documentaire voorzien. De stem is helder en duidelijk.

BEELD EN GELUID
De vele televisiebeelden uit 1995 zien er een beetje troebel uit en dat zijn ze jammer genoeg ook. Er werd geen moeite gedaan om het geheel een beetje op te poetsen alvorens op dvd te zetten, maar dat zou dan ook een titanenwerk veronderstellen. Voetbalkenners en fans zijn al blij dat deze beelden voor eeuwig op dvd staan. De kwaliteit zal hen worst wezen. Het geluid kampt met vergelijkbare problemen: enkel de commentaarstem is duidelijk verstaanbaar en vrij van ruis of storingen. Positief is dat dit wel bijdraagt tot de authentieke sfeer die de beelden oproepen.

EXTRA'S
Geen

CONCLUSIE
Een van de meest uitgebalanceerde en beste ploegen ooit beleefde in 1995 een topjaar. Dit kan je vanaf nu in al z'n facetten en zo vaak je wil bewonderen op deze dubbeldisk. Een must voor de fan!


coverStudio: Warner

Regie: Jeroen Van Leeuwen en Emiliano De Swaan
Met: Louis Van Gaal, Frank Rijkaard, Jari Litmanen, Patrick Kluivert, Frank en Ronald De Boer, Danny Blind, Marc Overmars

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Sport

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1995

Leeftijd:
AL

Speelduur:
235 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321932865011


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij