:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EVERYBODY LOVES RAYMOND - SEIZOEN 6
EVERYBODY LOVES RAYMOND - SEIZOEN 6
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2006-10-09
SERIE
Seizoen 6 van Everybody Loves Raymond breidt alweer een bijzonder geslaagd vervolg aan de voorgaande seizoenen. De houding van Robert tegenover Raymond blijft grappig. De relatie tussen Debra en Marie heeft zijn ups en downs. Het excentrieke gedrag van Raymond is met momenten hilarisch. En ten slotte is er nog Frank, een vreemde, maar grappige oude man. De hoofdrolspelers vormen een cast die er moeiteloos in slaagt om iedereen aan het lachen te brengen. Er zit absoluut geen slijtage op hun samenspel, integendeel zelfs. De verhaallijnen draaien hoofdzakelijk rond de kinderen, het liefdesleven van Robert, de scheiding van de ouders van Debra en tal van andere leuke situaties.

AFLEVERINGEN
1. The Angry Family
De spanning bij de Barones stijgt ten top wanneer ze geconfronteerd worden met het standpunt van een kind tegenover al het geruzie in de familie. Het vuurwerk gaat van start wanneer iedereen aanwezig is op een opendeurdag in de school van Michael. De kinderen lezen elk zelfgeschreven verhaaltjes voor. Het verhaaltje van Michael heeft de titel The Angry Family en zoals de titel het aangeeft, gaat het over een familie die constant ruzie maakt. Wanneer de Barones dat horen, valt hun mond open van verbazing. Vervolgens gaan de verwijten vlotjes heen en weer.

2. No Roll!
Debra vertelt Raymond dat hij zich te egoïstisch gedraagt in de slaapkamer. Volgens haar ontbreekt het hun liefdesleven aan wat afwisseling. Raymond neemt haar opmerkingen op zijn manier ten harte en haalt een bordspel voor volwassenen in huis. Op die manier hoopt hij hun belevenissen in de slaapkamer nieuw leven in te blazen.

3. Odd Man Out
Frank wordt overmand door jaloezie. De aanleiding daarvoor is een bezoekje van zijn vriend Marco. Het was de bedoeling om samen wat rond te hangen en een biertje te drinken, maar wanneer Marco laat vallen dat hij graag piano wil leren spelen, belandt hij op de pianostoel naast Marie. De twee brengen meer en meer tijd door met elkaar en Frank vreest dat hij zijn beste vriend kwijt is. Hij dwingt Marco om te kiezen tussen Marie en hem. Raymond sluit zich aan bij Frank omdat hij het ongepast vindt dat een getrouwde vrouw een mannelijke vriend heeft.

4. Ray's Ring
Tijdens een zakenreis slaagt Raymond met de hulp van Robert erin om zijn trouwring kwijt te spelen. Niet veel later toont een aantrekkelijke vrouw ongewone interesse in Raymond. Het streelt zijn ijdelheid, maar levert hem ook een jaloerse Debra op. Zij besluit wraak op hem te nemen door zonder haar trouwring naar de supermarkt te gaan. Haar plan valt in het water wanneer niemand aandacht aan haar schenkt.

5. Marie's Sculpture
Raymond en Debra krijgen van Marie een abstract beeldhouwwerk gepresenteerd, dat ze tijdens haar kunstlessen heeft gemaakt. Raymond ziet er onmiddellijk een gelijkenis in met een deel van de vrouwelijke anatomie. Frank is helemaal gefascineerd door het kunstwerk, maar noch hij, noch Marie zien het erotische aspect van het beeld.

6. Frank Goes Downstairs
Tijdens een amoureuze nacht vallen Debra en Raymond uit bed. De volgende dag vertonen ze allebei sporen van hun accident-de-parcours. Wanneer Frank Raymond om uitleg vraagt, vertelt hij dat ze van de trap zijn gevallen. Daarom besluit Frank om de trap te repareren. Op een bepaald moment dondert hij met trap en al de kelder in en belandt hij in het ziekenhuis. Raymond voelt zich zo schuldig dat hij Frank de ware toedracht vertelt.

7. Jealous Robert
Marie en Debra beramen een plan om Amy en Robert terug bij elkaar te krijgen. Ze koppelen Amy aan Gianni in de hoop dat Robert zodanig jaloers wordt dat hij Amy terug wilt. Hun plan valt in duigen wanneer Amy en Gianni het goed met elkaar kunnen vinden.

8. It's Supposed to Be Fun
Wanneer de Barones hun zoontjes aan het werk zien in een basketbalwedstrijd, stelt Raymond vast dat Geoffrey er niet veel van terecht brengt. Geoffrey huppelt over het veld en draait pirouettes alsof het een lieve lust is. Raymond zal zich ermee moeten verzoenen dat het gebrek aan talent van zijn zoon niet hoeft te verhinderen dat zowel hij als Geoffrey toch van de sport kan genieten.

9. Older Women
Het is de eerste Thanksgiving sinds de ouders van Debra gescheiden zijn en Debra is dolblij dat ze haar uitnodiging aanvaard hebben. Ze krijgt echter te horen dat haar vader een "vriendin" meebrengt. Iedereen vreest het ergste, maar het is uitgerekend de moeder van Debra die het geweldig vindt dat haar ex-man een nieuwe liefde heeft gevonden.

10. Raybert
Robert ontmoet een aantrekkelijke vrouw, die een grote fan van Raymond's column blijkt te zijn. Wanneer ze Robert voor Raymond aanziet, is Robert niet meteen geneigd om de verwarring op te helderen. Robert ziet zich genoodzaakt om Raymond in een ingewikkeld plot te betrekken om ervoor te zorgen dat ze Robert’s ware identiteit niet achterhaalt. Raymond waarschuwt Robert ervoor dat die situatie onhoudbaar is, maar Robert wil er niet van weten.

11. The Kicker
Tijdens een footballwedstrijd vangt Frank de bal die aanleiding gaf tot een goal vanop recordafstand. Frank weigert de bal terug te geven aan de speler en wanneer dat nieuws zijn weg vindt tot op een praatprogramma op de lokale radio, groeit Frank uit tot één van de minst populaire figuren in de buurt. De rest van de familie probeert er alles aan te doen om de bal te retourneren, maar Frank is ze telkens te slim af.

12. Season's Greetings
Marie ontvangt een brief van een ver familielid, dat vertelt hoe fantastisch haar leven wel niet is en hoe goed haar kinderen het er wel niet vanaf brengen. Dat zorgt voor een overdosis jaloezie bij Marie. Ze doet beroep op de hulp van Debra om zelf een brief te schrijven, maar ondanks alle inspanningen om ieders succes in de verf te zetten, beschouwt iedereen zichzelf als een totale mislukking.

13. Tissues
Debra besluit tegen haar zin om Raymond meer zeggenschap in de dagelijkse beslissingen te geven. Raymond gaat alvast van start met de boodschappen en Debra laat aan hem de eer om hun volgende vakantiebestemming uit te kiezen. Het duurt echter niet lang alvorens Raymond zijn nieuwe "macht" terug moet inleveren.

14. Snow Day
Debra, Raymond, Amy en Robert komen vast te zitten bij Frank en Marie tijdens een zware sneeuwstorm. Tot hun grote verbazing blijkt het best gezellig te zijn, maar net op dat moment levert Debra een scherpe opmerking aan het adres van Frank. Daarmee verpest ze heel de gezellige sfeer. Marie neemt het op voor Frank en onthult haar ware gevoelens tegenover Debra.

15. Cookies
Het is oorlog wanneer Raymond te horen krijgt dat Troup Leader Peggy en haar dochter het huis van zijn ouders hebben uitgekozen als plaats om koekjes voor de Frontier Girls te verkopen. Ray zweert bij alles wat hem lief is, dat hij de wedstrijd zal winnen.

16. Lucky Suit
Robert is in alle staten wanneer hij een aanbeveling krijgt voor een baan bij het FBI. De vreugde is echter van korte duur, wanneer hij erachter komt dat Marie er wellicht iets mee te maken heeft. Het lijkt er sterk op dat Marie deze keer echt te ver is gegaan en dat Robert haar niet zal kunnen vergeven.

17. The Skit
Tijdens een feestje lijkt het Debra en Raymond een prachtig idee om een typische dag uit het leven van Frank en Marie na te spelen. Hun imitatie heeft bijzonder veel succes, maar Debra en Raymond kijken raar op wanneer Frank en Marie als tegenprestatie een imitatie van henzelf doen. Dat vinden Debra en Raymond allesbehalve grappig.

18. The Breakup Tape
Raymond wordt razend jaloers wanneer hij erachter komt dat Debra een aantal geschenken van voormalige vriendjes bewaart. Niet veel later vindt Debra een videoband met een boodschap van één van Raymond's vroegere vriendinnetjes. Ze vraagt zich af waarom hij de band zo lang heeft bijgehouden.

19. Talk To Your Daughter
Gewapend met een flinke portie research en de nodige voorbereiding, is Raymond er klaar voor om met Ally te praten over de dingen des levens. Ally blijkt echter niet meer zozeer geïnteresseerd in de vraag waar baby’s vandaan komen, maar eerder in de zin van het leven. Dat had Raymond helemaal niet verwacht en hij gaat op zoek naar advies van zijn familieleden hoe hij Ally’s vraag moet beantwoorden.

20. A Vote For Debra
Debra besluit om zich kandidaat te stellen voor de post van schooldirectrice. Raymond is er niet zeker van of hij de tweeling wel de baas zal kunnen tijdens alle vergaderingen en stemt tegen haar. Debra verliest en wanneer ze erachter komt dat Raymond tegen haar heeft gestemd, ontstaat er een fikse ruzie. Debra blijkt het spel echter ook niet helemaal correct gespeeld te hebben.

21. Call Me Mom
Marie raakt van streek wanneer ze Raymond de moeder van Debra hoort aanspreken als "moeder". Raymond suggereert aan Debra dat het misschien tijd is dat zij Marie aanspreekt als "moeder". Wanneer Lois dat hoort, raakt zij van streek. Ze is van mening dat Debra Marie niet kan aanspreken als "moeder" omdat het haar echte moeder niet is. Er ontstaat een discussie tussen Marie en Lois en ze besluiten dat het misschien nog het beste is dat Raymond en Debra elk hun eigen moeder aanspreken als "moeder".

22. Mother's Day (1)
Debra neemt het niet dat Marie haar ervan beschuldigd onbeleefd te zijn. Er ontstaat een ruzie waarbij geen van beiden elkaar nog aanspreekt. Wanneer Raymond orde op zaken probeert te stellen door de twee kemphanen elkaar hun excuses aanbieden, loopt de situatie helemaal uit de hand. Debra vindt het helemaal niet zo erg dat Marie niet meer tegen haar spreekt en ze is van plan om dat zo te houden.

23. The Bigger Person (2)
De ruzie tussen Marie en Debra houdt aan. Raymond realiseert zich dat hij er handig gebruik van kan maken om Debra alles voor hem te laten doen. Hij raadt Frank aan om hetzelfde met Marie te doen. Ondertussen kan Robert het niet meer aanzien. In de hoop om Marie en Debra terug tot rust te brengen, vertelt hij hen dat Raymond en Frank misbruik maken van de situatie. Dat leidt alleen maar tot nog meer heibel.

24. The First Time (3)
Nadat Marie aan Frank vraagt om een geschenk van Raymond en Debra terug te geven, halen Raymond en Debra herinneringen op over hun eerste nacht samen. Debra besluit haar verontschuldigingen aan te bieden aan Marie, maar Marie weigert ze te accepteren wanneer ze erachter komt dat Debra tegen haar gelogen heeft in de aanwezigheid van een priester.

BEELD EN GELUID
Sinds het vierde seizoen kunnen we in plaats van een 1.33:1 formaat genieten van een 1.78:1 formaat. De beeldkwaliteit bevindt zich op een gelijkaardig niveau als het voorgaande seizoen. Hier en daar zijn er wat sporen van grain, edge enhancement en aliasing, maar over het algemeen schotelt Warner ons een aangenaam plaatje voor met een aantrekkelijk kleurenpalet. Ook het Dolby Surround 2.0-geluid zet de positieve trend van zijn voorgangers verder met een duidelijke weergave van de dialogen.

EXTRA'S
Het bonusmateriaal is te vergelijken met dat van de voorgaande seizoenen. De hoofdbrok bestaat uit een audiocommentaar bij 6 afleveringen. Daarbij worden de bedenkers Ray Romano en Phil Rosenthal telkens vergezeld door een derde gast. De weggelaten scènes staan verspreid over de verschillende discs. Bloopers staan niet vermeld op de hoes, maar zijn wel degelijk aanwezig bij de extra’s. Tot slot is er nog Everybody Loves Raymond: De eerste 6 jaar. Het gaat om een featurette met de speelduur van een gemiddelde aflevering. Fragmenten uit de eerste 6 seizoenen worden afgewisseld met commentaar van verschillende beroemdheden op hun persoonlijke leven.

CONCLUSIE
Het zesde seizoen van Everybody Loves Raymond doet de reputatie van de reeks alle eer aan en staat bol van de komische situaties waarbij de oudere personages tegenover de jongere personages worden uitgespeeld. Heb je genoten van de voorgaande seizoenen, dan is deze uitgave een absolute must. De technische kwaliteiten staan wederom buiten kijf en ook ditmaal is er een redelijke portie bonusmateriaal voorzien.


cover
Studio: Warner

Regie: diverse
Met: Ray Romano, Patricia Heaton, Brad Garrett, Doris Roberts, Peter Boyle

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
AL

Speelduur:
576 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0,
Frans Dolby Surround 2.0,
Hongaars Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar bij 6 afleveringen,
• Everybody Loves Raymond: De eerste 6 jaar,
• Bloopers,
• Weggelaten scènes

Andere recente releases van deze maatschappij