:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DREAM THEATER - SCORE, 20TH ANNIVERSARY WORLD TOUR
DREAM THEATER - SCORE, 20TH ANNIVERSARY WORLD TOUR
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2006-10-12
CONCERT
Het Amerikaanse Dream Theater bestaat 20 jaar en dat hebben de bandleden samen met hun fans gevierd. De groep, die in het begin van haar carrière door de muziekpers werd bejubeld en door het publiek uitgespuwd, heeft over de voorbije 20 jaar een stevige reputatie opgebouwd met een repertoire van progressieve metalrock en dito ballades. Hun best verkochte album Images And Words (1992) wordt in het milieu algemeen geroemd om zijn originaliteit, mede vanwege het indrukwekkend technisch kunnen van de groepsleden. Bovendien is Dream Theater een veelzijdige band die in z'n lange carrière op het podium heeft gestaan met o.a. Yes, Emerson, Lake & Palmer, Iron Maiden en Deep Purple. Toch is Dream Theater in de eerste plaats een Amerikaanse band en dat maakt het grote verschil. Hun zgn. pomprock zit technisch perfect in elkaar en laat veel ruimte voor virtuose solopartijen en instrumentale tussendoortjes waar vooral John Petrucci en Jordan Rudess tijdens de live-optredens hun voordeel mee doen.



Score, 20th Anniversary World Tour is een dubbele dvd-set. Op disc 1 staat de live-registratie van een concert uit april 2006, opgenomen in een afgeladen Radio City Music Hall in New York voor een publiek van ruim 6000 Dream Theater-fans. Het concert dat meer dan twee en een half uur duurt, begint met een selectie uit het oudere werk van de groep en vervolgt na de pauze met een set van zes nummers in samenwerking met het Octavarium Orchestra, een klassiek orkest met veel strijkers, pauken en blaasinstrumenten. De toon op Disc 1 wordt meteen gezet met een vrij bombastische introductie: de lichten flitsen aan en uit als weerlichten, de visuals worden gestart, de gitaren doen huilend hun intrede en Mike Portnoy roffelt met zijn sticks alsof de nieuwste orkaan de Amerikaans oostkust heeft bereikt. Het publiek gaat uit z'n bol. James Labrie, sinds 1991 eerste vocalist van de band, komt meteen in actie met The Root Of All Evil, een stevige rocker tegen een achtergrond van gierende gitaren, drums en synthesizers. I Walk Beside You, een pakkende torchsong in de grote Amerikaanse balladestijl, neemt wat gas terug, maar imponeert door z’n melodieuze arrangement. Voor Another You gaan de drums opnieuw in een hogere versnelling en krijgt de sologitaar vrije baan. Labrie wringt twee octaven hypnotiserend geluid uit z’n strot en John Petrucci zorgt voor messcherpe en precieze coloraturen. Het past allemaal feilloos in elkaar, waarbij de stem het uiteindelijk moet afleggen tegen een indrukwekkende solopartij op leadgitaar die alle ruimte krijgt, gesteund door stevige drums en toetsen. Under A Glass Moon krijgt een inleidend praatje terwijl het trage en met tempowisselingen en solo's volgestouwen Innocence Faded een beetje onopvallend passeert. Raise The Knife zit weer helemaal op tempo met slepende synthesizers en een driestemmige invulling. The Spirit Carries On met veel echo voor de toetsen en vibrato voor de slidegitaar, creëert een dromerig en hemels sfeertje. Het is gevoelig van toon en subtiel van opbouw. Labrie neuzelt de song bij elkaar en het is dus tijd voor aanstekers en een meezingende zaal uitgelaten fans. Het wordt de ultieme ballade van deze set en de perfecte afsluiter van het meer dan een uur durend concert.

Deel 2 op disc 1 begint met een lange intro van het klassieke orkest. Six Degrees of Inner Turbulence klinkt filmisch op een bedje van strijkers, hoorns en getokkelde cello's en violen. De sfeer is Star Wars-achtig met dreigend pauken en jankende gitaren. Vervolgens zet de band in en verdrinkt het orkest in een zee van drums en gierend gitaarwerk. Vacant, tegen een achtergrond van breekbare klassieke tonen en een rustig verhalende stem, is een betere poging tot samenwerking. The Answer Lies Within voor elektrische piano en stem, begint veelbelovend, maar ook hier verdwijnt het tapijt van strijkers uiteindelijk achter een muur van drums en gitaren. Sacrificed Sons met korrelig beeld van de instortende Twin Towers, een eerbetoon aan de helden die hun leven gaven, krijgt een mid-tempo ritme, piano-intro en commentaar van Labrie. Octavarium is een nummer voor keyboards, met een speciale plaats voor het continuüm fingerboard, een toetseninstrument geïnspireerd op de piano, maar met glijdende toetsen waarmee aparte effecten worden bereikt. Metropolis maakt opnieuw veel ruimte voor het orkest. Toch is het experiment met het grote klassieke orkest geen onverdeeld succes voor wie had gehoopt op een evenwicht tussen elektrisch en akoestisch instrumentarium.



TRACKLIST
The Root Of All Evil
I Walk Beside You
Another Won
Afterlife
Under A Glass Moon
Innocence Faded
Raise The Knife
The Spirit Carries On

Met het Octavarium Orchestra:
Six Degrees Of Inner Turbulence
Vacant
The Answer Lies Within
Sacrificed Sons
Octavarium
Metropolis

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van deze live-registraties is behoorlijk, zij het dat er sprake is van een lichte vertroebeling omdat Warner voor een NTSC-versie heeft gekozen voor deze internationale release. U controleert best vooraf of uw materiaal compatibel is! Het beeld staat in 1.78:1 anamorfisch. Contrast en kleuren zijn goed met een aannemelijk verlies in de donkere gedeelten van de opname. Het geluid staat in een 5.1-versie met een breed ruimtelijk spectrum. U kan ook kiezen voor een meer klassieke PCM stereo-track. Het publiek is zeer aanwezig tijdens de uitvoering en dat verhoogt het live-effect aanzienlijk. De instrumenten klinken uitstekend en zijn goed te onderscheiden. Naast de stem van James Labrie vooraan, zijn gitaren, drums en toetsen mooi over de beschikbare breedte verdeeld. De op de hoes vermelde Nederlandse ondertitels zijn niet aanwezig.



EXTRA'S
Bijna 90 minuten extra's op disc 2. De kijker/luisteraar wordt verwend: The Score So Far is een geslaagde poging om via een bundeling van interviews en gesprekken met de huidige en de voormalige leden van de groep een beeld op te hangen van 20 jaar Dream Theater. De makers hebben nooit eerder gebruikte footage aangewend om het verhaal te stofferen en het resultaat mag er best zijn. De kwaliteit is niet altijd even goed, maar dat verwacht je ook niet. Octavarium Animation is een kort animatiefilmpje (3 minuten), Another Day – Live in Tokio is de live-registratie van de Dream Theater-song in 1993 in Japan, The Great Debate – Live in Bucarest is opgenomen in 2002, Honor Thy Father – Live in Chicago dateert uit 2005. De beeldkwaliteit van de live-registraties is niet altijd goed en één keer zelfs ondermaats. Het beeldmateriaal heeft een verhouding van 1.33:1. Het geluid, telkens in 5.1 en PCM Stereo, klinkt af en toe vrij dof, haperend en rommelig. Ook hier geen Nederlandse ondertitels.

CONCLUSIE
Dream Theater – Score, 20th Anniversary World Tour zal de fans zeker niet ontgoochelen. De concertregistratie op Disc 1 is uitstekend, de samenwerking met het Octavarium Orkest eerder een curiosum. Disc 2 bevat een zeer goed gemaakte documentaire over Dream Theater sinds de oprichting. De rest van het live-materiaal is een toetje voor de echte liefhebbers. Beeld en geluid van disc 1 zijn helemaal in orde, disc 2 heeft de bekende mankementen van archiefmateriaal. Maar laat dat de pret niet bederven!


cover




Studio: Warner Music Vision

Regie: Mike Portnoy/Luis Lopez
Met: James LaBrie, John Myung, John Petrucci, Mike Portnoy, Jordan Rudess, The Octavarium Orchestra

Film:
7/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
0

Genre:
Muziek

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2006

Leeftijd:
AL

Speelduur:
164 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
0603497161928


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch NTSC

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels PCM Stereo


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees
Extra's:
• Documentary (56 minuten)
• Bonus Performances (28 minuten)
• Octavarium Animation (3 minuten)

Andere recente releases van deze maatschappij