:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SLITHER
SLITHER
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2006-10-22
FILM
Een meteoor slaat in op een klein rustig Amerikaans stadje. Wanneer Grant Grant (Michael Rooker) in aanraking komt met het ding, gaan de poppen aan het dansen! Hij verandert stilaan in een afzichtelijk monster en heeft een onstuitbare drang om vrouwen zwanger te maken van 'zijn' nakomelingen. Zijn vrouw, Starla Grant (Elizabeth Banks), heeft al vlug door dat er iets goed fout zit en roept de hulp in van sheriff Bill Pardy (Nathan Fillion). Het stadje lijkt al gauw onder invasie van verschillende bizarre creaturen, waaronder bloeddorstige zombies. Maar Starla, Bill en enkele overgebleven inwoners zijn vastbesloten om het slijmerige kwaad tegen te houden...

James Gunn werd bij het grote publiek vooral bekend door zijn scenario's van de onnozele Scooby Doo live-action films, maar bouwde erg veel krediet op door het script van Dawn Of The Dead 2004. De remake werd zowel aan de boxoffice als voor de critici een enorme hit. Gunn heeft een enorme affiniteit met het horrorgenre en dankzij zijn werk bij de Troma studio's, waar hij diverse regisseurwerkjes mocht proberen, liet Universal hem toe om een nieuwe horrorprent te maken. Het resultaat is een erg vermakelijke terugkeer naar de slijmerige horror uit de jaren tachtig à la The Deadly Spawn ('83), Night Of The Creeps ('86), The Hidden ('87) en The Blob remake ('88).

Gun brengt het er goed vanaf als regisseur en vind een gulden middenweg tussen humor en horror, zonder het een hysterische farcé te laten worden. Terwijl de slijmerige speciale effecten sommige kijkers zullen overdonderen (doch op elk moment weten te overtuigen dankzij het gebruik van klassieke make-up, nepbloed en veel rubber, met een tikkeltje CGI), is de droge humor van Fillion en Henry het perfecte tegengewicht. Horrorfans zullen er ongetwijfeld ook het nodige plezier in vinden om alle referenties naar andere horrorklassiekers te vangen. Let zeker op de cameo's van Troma-opperhoofd Lloyd Kaufman!

Slither werd ondanks de eerste positieve reacties van critici en liefhebbers geen kassucces. En dat is dan in feite nog erg licht uitgedrukt! De 15 miljoen $ kostende horrorprent haalde wereldwijd nog geen 13 miljoen $ binnen. Maar laat dit allemaal de pret niet drukken, want Slither is een plezante horrorkomedie met een sterke cast en geslaagde speciale effecten, die de potentie heeft om uit te groeien tot een cultfilm. Dus sit back and enjoy the slimy ride!

BEELD EN GELUID
Het originele bioscoopformaat van Slither is 1.85:1 en de amusante horrorprent staat op deze DVD in het 1.78:1 beeldformaat, maar daar gaan we niet over muggenziften.
Het anamorfische uitgevoerde beeld oogt scherp, met een goed contrast en prima schaduwdetail. Diepte en detail is dik in orde en de kleuren ogen op hun beurt helder en realistisch. Het gaat hier om een recente productie dus vuiltjes en beschadigingen zijn niet aan de orde. Er is wel soms wat minimale filmgrain en moiré zichtbaar, maar dit neemt nergens onrustwekkende vormen aan. Ook digitale compressiefoutjes blijven beperkt tot een minimum. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm en dynamisch, met een open geluidsbeeld, goede plaatsing van de geluidseffecten en verstaanbare dialogen. De subwoofer zorgt voor de nodige ondersteuning. Naar goede gewoonte voegde DFW een Engelse DTS-track toe, welke een tikkeltje meer detail biedt dan zijn Dolby Digital 5.1-collega.

EXTRA'S
Op de eerste DVD zijn er alleen enkele promotietrailers te vinden. Maar geen paniek! Want op de tweede disc kunnen we terecht voor de echte extra's zoals twee originele bioscooptrailers, enkele pagina’s met Nederlandstalige achtergrondinformatie over de film, de beruchte en totaal nutteloze Tv clips, een blikje achter de schermen volgens het weinigzeggende 'B-Roll'-principe, een photo gallery en bijna een half uur aan interviews met de belangrijkste cast- & crewleden. Verder treffen we ook nog enkele korte featurettes aan zoals "Welcome To The Set Of Slither" (2 min.), "Recipe For Blood" (3 min.), "The Effects Of Slither" (19 min.), "Making Of Slither" (10 min.) en "Fillion Set Tour" (5 min.), waar de kijker telkens een amusant kijkje krijgt op de set. Er wordt uiteraard eveneens een blik gegund in de keuken van de speciale effecten! Voor wie de film te snel voorbij was, kan zich nu sussen met een viertal uitgebreide scènes (8 min.). In LLoyd Kaufman’s Video Diary (9 min.) zijn we getuige van de ervaringen op de set van het opperhoofd van de onafhankelijke genrestudio Troma en afsluiten doen we met - opnieuw - een resem cross-promotional trailers.

CONCLUSIE
Slither is een heerlijke horrorkomedie van de schrijver van Dawn Of The Dead 2004, die spijtig genoeg niet zijn publiek vond in de bioscoop. DFW komt nu op de proppen met een knappe steelbook uitgave, met een goede beeld- en geluidskwaliteit. De extra's zijn niet allemaal even interessant, maar laat dat de pret niet drukken. Aanbevolen!


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: James Gunn
Met: Nathan Fillion, Elizabeth Banks, Gregg Henry, Michael Rooker

Film:
8/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
16

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664037508


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• 2 Bioscooptrailer
• Liner notes
• Tv clips
• B-Roll
• Interviews
• 5 featurettes
• Extended scenes
• Lloyd Kaufman's video diary
• Photo gallery
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij