:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NUIT ET BROUILLARD
NUIT ET BROUILLARD
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-10-26
FILM
Nuit Et Brouillard ofte Night And Fog is een 30 minuten durende documentaire van de hand van de Franse cineast Alain Resnais. Ondanks de toch wel erg korte speelduur blijft deze documentaire ook 50 jaar later nog essentieel en uitermate actueel. Toen deze documentaire in 1955 in de zalen werd vertoond waren de wonden van de oorlog nog veel verser dan anno 2006 maar toch heeft deze mokerslag niets aan impact verloren. Zelden slaagde een regisseur erin om op een meer pertinente wijze over te brengen tot welke wandaden individuen en (totalitaire) maatschappijen in staat zijn. De combinatie van (vaak erg gruwelijke) zwart-wit archiefbeelden (gemaakt voor en tijdens WO II) en de in 1955 in kleur gedraaide beelden, die een desolate blik werpen op de verlaten kampen Auschwitz en Madjanek, is uiterst beklijvend, een effect dat nog versterkt wordt door de lijzig vertelstem van Michel Bouquet en de door Hanns Eisler gecomponeerde muziek. Met dit meesterwerk waarschuwt Resnais niet alleen dat de geschiedenis zich kan herhalen, hij slaagt er ook in om de 'wir habben es nicht gewusst' theorie' sterk te relativeren.

Nuit Et Brouillard maakt samen met Hiroshima Mon Amour en Muriel Ou Le Temps D'Un Retour deel uit van de Alain Resnais-box.

BEELD EN GELUID
We krijgen Nuit Et Brouillard in het originele 1.33.1-formaat. Gezien deze documentaire voor een groot stuk geconstrueerd werd uit archiefmateriaal (dat zeker niet in optimale omstandigheden werd opgenomen of bewaard) zal het niet verbazen dat de kwaliteit wisselvallig is. Hoef het gezegd dat de printbeschadigingen, die soms erg duidelijk te zien zijn, niet de minste afbreuk doen aan de impact van deze film. De Franstalige Dolby Digital 1.0-monotrack klinkt glashelder, ruis of andere beschadigingen komen niet voor.

EXTRA'S
Heel jammer maar we moeten het volledig zonder extra's stellen.

CONCLUSIE
Nuit Et Brouillard is zonder twijfel één van de belangrijkste documentaires ooit. Een absolute aanrader.


cover
Studio: A-Film

Regie: Alain Resnais
Met: Michel Bouquet (verteller)

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1955

Leeftijd:
16

Speelduur:
32 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 1.0 Mono

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij