:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CHINESE GHOST STORY TRILOGY, A
CHINESE GHOST STORY TRILOGY, A
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2006-10-29
FILMS
Distributeur Dutch Filmworks brengt de eerder apart uitgebrachte A Chinese Ghost Story trilogie nu uit in een collector box, die de drie films uit de reeks bevat.

A Chinese Ghost Story
De sullige inner van belastingen Ling Choi Sin (Leslie Cheung) besluit om een nachtje door te brengen in een verlaten tempel. Midden in de nacht ziet hij plots een uitermate knappe vrouw en vanaf dan is hij op slag verliefd. Wanneer Ling Choi Sin ontdekt dat ze een geest is, probeert hij haar te helpen. Maar de kwade krachten in het bos laten haar niet zomaar gaan...

A Chinese Ghost Story is een waar festijn voor de liefhebbers van Aziatische fantasy-horror à la Close Encounters Of The Spooky Kind en uiteraard het fantastische Zu: Warriors From The Magic Mountain. De meesterlijk gechoreagrafeerde vechtscènes volgen elkaar in sneltempo op, dit alles neergepland in prachtige sets en dito kostumms. De acteerprestaties zijn prima, maar het is vooral het bijna buitenaardse charisma van actrice Joey Wong (God Of Gamblers, City Hunter) dat de meeste aandacht weet op te eisen. Ze is perfect gecast in het tragische hoofdpersonage van Lit Sin Seen. De film werd ingeblikt door actie-choreograaf annex regisseur Siu-Tung Ching (Naked Weapon, Belly Of The Beast), maar draagt ontegensprekelijk de stempel van superproducent Tsui Hark, bekend van onder andere Once Upon A Time In China en Black Mask.

A Chinese Ghost Story 2
Na uit de gevangenis te zijn ontsnapt, komt de onhandige belastingsinspecteur Ling Choi Sin (Leslie Cheung) opnieuw in aanraking met de wereld van het bovennatuurlijke. Wanneer hij het pad kruist van een dubbelgangster van zijn grote liefde uit de vorige film gaan de poppen pas echt goed aan het dansen! Samen met de Taoïstische zwaardvechter Chi Chau (Jacky Cheung) moet Ling Choi Sin het opnemen tegen diverse creaturen uit de duistere onderwereld...

A Chinese Ghost Story werd in '87 een kaskraker van jewelste en groeide over de jaren heen uit tot een klassieker. Dat er uiteindelijk een vervolg zou komen dat was zo klaar als pompwater, maar toch zou het drie jaar duren eer A Chinese Ghost Story 2 te zien was op het grote scherm. Ook de tweede werd geproduceerd door Hark en geregisseerd door Siu-Tung Ching. De belangrijkste castleden zoals Leslie Cheung, Joey Wong en Wu Ma zijn opnieuw van de partij en krijgen dit keer versterking van talenten als Michelle Reis, Jacky Cheung en Waise Lee. Over het acteerwerk kunnen we dan ook niet klagen! Maar tot daar het goede nieuws, want de sequel komt over als een plat doorslagje van het origineel en kan ondanks de grote hoeveelheid speciale effecten nergens echt overtuigen. De effecten variëren overigens van lekker old-style kitsch tot erbarmelijk, met de twee beschamend slecht getrukeerde monsters op kop! Deze lijken eerder gestolen uit een antiek pretpark dan serieus bedoelde creaturen en deze halen dan ook niet verwonderlijk de vaart uit de prent. Kortom een teleurstellend vervolg!

A Chinese Ghost Story 3
Monnik Fong (Tony Leung Chiu Wai) en zijn meester trekken de aandacht van enkele boeven, omdat ze een groot, gouden boeddha beeld meedragen. De booswichten volgen hen tot aan de Ochideeën-tempel, die berucht is om het feit dat het er zou spoken. Al gauw worden Fung en de rest belaagd door de kwaadaardige boomduivel en zijn legertje demonen...

Het slotakkoord uit de trilogie opent gewelddadig, gekruid met wat sexualiteit. Maar ondanks dat regisseur Siu-Tung Ching deze kaart trekt, bevat A Chinese Ghost Story 3 meer humor dan zijn twee voorgangers. Hoewel we niet altijd te vinden zijn voor de dikwijls flauwe humor die de Chinezen hanteren, moeten we toegeven dat het in deze film werkt. De prent wint er zelfs wat extra vaart mee! Ondanks de aanwezigheid van Jacky Cheung en Joey Wong is het geen directe sequel op deel twee. De wire-fu en de speciale effecten zijn dit keer terug beter gerealiseerd. In de laatste act verliest A Chinese Ghost Story 3 wat van zijn kracht, maar over het algemeen is het resultaat te pruimen.

BEELD EN GELUID
A Chinese Ghost Story staat in zijn originele beeldformaat van 1.85:1 op de DVD en is zoals het hoort netjes anamorfisch uitgevoerd. Diepte en detail zijn behoorlijk, met hier en daar redelijke hoeveelheden filmgrain. Het contrast en het zwartniveau zijn dik in orde. De kleuren zien er op hun beurt prima uit. De gebruikte print oogt proper. Wel zijn er hier en daar digitale compressiefouten waar te nemen. De Cantonese Dolby Digital 5.1-track is een op de voorste kanalen gerichte soundtrack, met goed verstaanbare dialogen die mooi uit de centerspeaker komen. Het geluid klinkt helder, zonder opvallende geluidsstoringen.

Het anamorfische beeld van A Chinese Ghost Story 2 is bevredigend scherp, met een voldoende contrast en dito zwartniveau. Ook het schaduwdetail is dik in orde! De kleuren zien er degelijk uit en ogen natuurlijk. De gebruikte filmprint oogt proper, met af en toe wat vuiltjes en beschadigingen. Het beeld heeft ook regelmatig last van redelijke hoeveelheden filmgrain en tevens hebben we op enkele momenten verticale beeldlijnen opgemerkt! Digitale compressiefouten blijven dan weer beperkt. De Cantonese Dolby Digital 5.1- track is net als bij de eerste film vooral gericht op de voorste kanalen. De dialogen klinken behoorlijk, maar dat neemt niet weg dat het geluidspoor teleurstelt! Voor de liefhebbers voegde DFW ook een Cantonese Dolby Surround 2.0-track toe. Pittig detail: Op een gegeven moment is er een belangrijk liedje in de film niet ondertiteld! Door deze slordigheid mis je als kijker toch wel iets van het verhaal.

De beeldkwaliteit van A Chinese Ghost Story 3 is vergelijkbaar met die van het tweede deel. Dus scherpte, contrast, kleuren, diepte en detail zijn allen bevredigend. De nachtscènes worden wel extra geplaagd door redelijk wat filmgrain. Bovendien zijn er hier en daar enkele opvallende compressiefouten op te merken! De Cantonese Dolby Digital 5.1-track klinkt helder, doch onnatuurlijk! Zoals bij enkele eerdere DFW Asian-uitgaves komt er uit de vijf speakers hetzelfde geluid. Komt daar nog bij dat we soms wat gezoem konden horen. Een slordige en teleurstellende geluidskwaliteit! De Cantonese 2.0-track klinkt eveneens plat, maar komt er toch iets beter vanaf.

EXTRA'S
Over het bonusmateriaal kunnen we behoorlijk kort zijn. Buiten de bioscooptrailer op het eerste schijfje is er niets, maar dan ook helemaal geen fluit te beleven! Een mooie extra had de toevoeging geweest van de animatiefilm van A Chinese Ghost Story uit '97. Een gemiste kans!

CONCLUSIE
Voor een uitermate zacht prijsje heb je nu in één keer de drie films uit de populaire fantasy-trilogie! De beeldkwaliteit is degelijk en het geluid is net voldoende. Extra's zijn spijtig genoeg afwezig.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Siu-Tung Ching
Met: Leslie Cheung, Joey Wong, Wu Ma, Michelle Reis, Jacky Cheung, Waise Lee, Tony Leung Chiu Wai

Film:
7/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
5,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
87 - 90 - 91

Leeftijd:
12

Speelduur:
297 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8715664031605


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Cantonees Dolby Digital 5.1 (1, 2 & 3)
Cantonees Dolby Surround 2.0 (2 & 3)

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
A Chinese Ghost Story
• Bioscooptrailer

A Chinese Ghost Story 2 & 3
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij