:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LOIS & CLARK - THE NEW ADVENTURES OF SUPERMAN - SEIZOEN 4
LOIS & CLARK - THE NEW ADVENTURES OF SUPERMAN - SEIZOEN 4
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2006-12-03
SERIE
Een interessante versie van de in alle bestaande media reeds tot in den treure herhaalde Superman-saga is ongetwijfeld de televisieversie uit het begin van de jaren '90. Het was toen inmiddels alweer van in de sixties geleden dat de man met de rode cape (toen nog de zwart-witte cape) nog eens over het kleine scherm was komen aanvliegen, en de vertaling van alle jaren zestig-nostalgia naar een eigentijdse versie was zeker en vast een interessant experiment. Lois & Clark, een bruisende cocktail van actie, humor en romantiek, scheerde redelijk hoge toppen en kon rekenen op een solide fanbasis, maar zelfs op een succesformule als die van Jerry Sigel en John Shuster komt vroeg of laat sleet. Na het vierde seizoen besloot Warner dat het welletjes was geweest, en na 87 afleveringen mocht Superman zijn cape aan de haak hangen en zijn geliefde Lois definitief in zijn armen sluiten.



Voor het laatste seizoen van Lois & Clark, The New Adventures Of Superman trekt Warner nog één keer de registers open. Vorig seizoen zagen we nog hoe Lois (Teri Hatcher) achter het geheime alter ego van haar partner Clark (Dean Cain) kwam, en waren we getuige van de turbulente verloving van het kersverse paar. Tot een huwelijk kwam het echter niet, maar de makers bleven met hun welles-nietes-spelletje een seizoen lang aardig met onze voeten rammelen. Geheugenverlies, een vijandige kloon, en tot overmaat van ramp werd Clark - of moeten we zeggen prins Kal-El? - door de overlevenden van zijn planeet Krypton terug hun midden opgenomen, wat meteen voor een cliffhanger van formaat zorgde. Enfin, om een lang verhaal kort te maken: het huwelijk werd uitgesteld en uiteindelijk afgesteld.



Om voor seizoen 4 toch nog enigszins een originele invalshoek te vinden, is het op het begin van dit jaargang dan toch eindelijk zo ver: na een dubbelaflevering waarin Clark terugkeert naar de Aarde om de mensheid te behoeden van de kwade intenties van één van zijn planeetgenoten, blijft hij nu voorgoed op Aarde, en redelijk vroeg op het seizoen wordt eindelijk de knoop aangetrokken: vanaf nu gaan Lois en Clark door het leven als mijnheer en mevrouw Kent. De voltrekking van het huwelijk van Lois en Clark was overigens voor deze reeks een primeur - in de oude Supermanfilms is het nooit zover gekomen - en deze heugelijke gebeurtenis werd ook in de stripreeks quasi tegelijkertijd voltrokken. En we zien volop hoe het het jong getrouwde paar vergaat: hun huwelijksreis, hun eerste keer van daddem, hun eerste echtelijke ruzie, de inrichting van hun nieuw huis... met één klein verschil ten opzichte van andere koppels: Clark moet er op tijd en stond zonodig weer even van door om als Superman de wereld te redden. Seizoen 4 is nog een welkome afsluiter waarmee de reeks nog net op tijd stopt vooraleer de formule waarschijnlijk uitgemolken zou zijn. Nu al duikt er bij de schier eindeloze selectie aan booswichten telkens een déjà-vu gevoel op, ongeacht wat voor vreselijke wapens ze elke keer weer uit hun mouw schudden. En ook het aantal parallelle realiteiten, tijdsparadoxen, klonen, dubbelgangers en valse, echte, echte valse of valse echte zonen van Supermans reeds twee keer verslagen aartsvijand Lex Luthor is niet meer bij te houden. Toch vinden de scenaristen hier en daar nog eens een niet eerder gebruikte invalshoek, zoals in afleveringen als AKA Superman, waarin één van de twee door elkaar geweven verhaallijnen de ziekelijke adoratie van een Supermanfan verhaalt, die zich echter schromelijk heeft vergist in de identiteit van de Man van Staal.



Enkele nevenfiguren worden een klein beetje naar het voorplan geschoven om wat variatie in het spel te brengen. Zo zien we in ongeveer één aflevering op twee Kenneth Kimmins als de excentrieke dokter Peterson Klein, die als het hoofd van Star Labs Superman technische ondersteuning biedt. Naast oudgedienden Jonathan (Eddie Jones) en Martha (K. Callan) Kent, de pleegouders van Clark, worden ook Sam (Harve Presnell) en Ellen (Beverly Garland) Lane, de kibbelende echtgescheiden ouders van Lois, semi-vaste karakters in de show. Verder keert onder meer Lane Davies nog driemaal terug als Tempus, met aan zijn zijde de twee (!) acteurs die SF-auteur H.G. Wells incarneren, Terry Kiser en Hamilton Camp. Eén van de opmerkelijkste bijrollen wordt nochtans vertolkt door de voor niet-kenners waarschijnlijk onbekende acteur Jack Larson, die in de jaren '50-versie van The Adventures Of Superman Jimmy Olsen speelde, en in de aflevering Brutal Youth zijn rol nog eens éénmalig herneemt als "verouderde" Jimmy. Daarnaast zien we ook nog op de credits de namen van Tom Wilson (Back To The Future), Justine Bateman (Family Ties), comedy-presentator Drew Carey en Terminatrix Kristanna Loken passeren. Dé show wordt echter nog steeds gestolen door het kibbelende koppel. Voor Teri Hatcher werd de reeks een springplank van formaat naar een succesvolle acteurscarrière; we dienen er eerlijkheidshalve wel bij te vermelden dat Dean Cain weliswaar zeer goed gecast was voor zijn rol als Superman/Clark Kent, maar voor de rest een CV heeft waar elke beschaafde acteur zich zou voor moeten schamen.

AFLEVERINGEN
Disc 1:
66. Lord Of The Flys (1)
Terwijl Clark / Superman / Kal-El zijn rechtmatige plaats op de troon naast Zara (Justine Bateman) opneemt, is zijn aartsrivaal, Lord Nor (Simon Templeman) met zijn vertrouwelingen op weg naar de Aarde. De kennis dat de Kryptonianen daar onoverwinnelijk zijn, is voor hem een uitgelezen kans om zich door de aardbewoners als een god te laten vereren. Zijn eerste daad is om het dorpje waar Superman ooit zijn eerste voet op Aarde zette, Smallville, in te nemen, en tenzij de wereldleiders hem onvoorwaardelijk de macht overdragen, brengt hij elke dag twee inwoners om zeep.

67. Battleground Earth (2)
Lois en Clark zijn aan de genade van Lord Nor overgeleverd. Tijdens een schijnproces wordt Clark door de makkelijk beïnvloedbare oudere, Trey (J.G. Hertzler), ter dood veroordeeld wegens hoogverraad. Ching (Mark Kiely) diept echter nog een oude Kryptoniaanse wet op waarin Clark recht heeft op een duel op leven en dood met Nor. De voorraad kryptoniet, het enige wat de Kryptonianen kan doden, blijkt intussen uit Star Labs verdwenen te zijn.

68. Swear To God, This Time We're Not Kidding
Ditmaal geen klonen, geheugenverlies, manipulatieve psychiaters of ongewilde reizen naar een andere planeet meer! Lois en Clark gaan eindelijk de grote stap zetten. Dat wil zeggen, als de "Wedding Destroyer", Myrtle Beech (Delta Burke), een vrouw die er een sadistisch genoegen in schept andermans huwelijk naar de knoppen te helpen, er geen stokje voor steekt...

69. Soul Mates
De huwelijksnacht van Lois en Clark wordt bruusk verstoord door H.G. Wells (Terry Kiser), die hen waarschuwt dat er lang geleden in een vorige incarnatie een vloek over hun verbintenis is uitgesproken: telkens ze hun huwelijk euh, "consumeren", betekent dat voor Loïs het doodvonnis. Ze moeten terug in de tijd reizen om de vloek te verbreken, en daar kruist hun pad dat van een schimmige voorvader van Tempus (Lane Davies).

Disc 2:
70. Brutal Youth
Een kennis van Jimmy Olsen, Benny Rockland (Don Keefer), strompelt het kantoor van de Daily Planet binnen, alvorens dood te vallen van de ouderdom. Alleen was de Benny die Jimmy kende maar 22 jaar. Het snelle verouderingsproces is het gevolg van enkele mislukte experimenten van dr. Veda Doodson (Caroline McWilliams), die haar research ondergeschikt heeft gemaakt aan de wraakgevoelens die ze heeft gekregen toen haar man er met een jong ding vandoor gegaan is. Samen met ontsnapte gevangene Connor Schenk (John D'Aquino/Sandy Ward), die ook wel een verjongingskuur ziet zitten, nemen ze Jimmy gevangen als volgend proefkonijn. Lois moet intussen in het reine komen met het idee dat Superman haar naar alle waarschijnlijkheid zal overleven.

71. The People Vs. Lois Lane (1)
Lois wordt betrapt bij het neerschieten van één van haar informanten, Elroy Sykes (Peter Spellos). Haar bewering dat de kogel vanzelf is afgevuurd, is geen match tegenover het videomateriaal dat een "toevallige" passant, Sheila Danko (Kim Tavares), van haar heeft geschoten. Superman neemt publiek de verdediging van Lois op zich, maar Lois wil niet dat hij van favoritisme beschuldigd kan worden, en wil dat het recht zijn loop krijgt. Ze wordt echter danig in de tang genomen door procureur Clemmons (Granville Van Dusen), die haar veroordeling als een opstapje ziet naar zijn carrière als gouverneur, en een misnoegde wetenschapper, Jefferson Cole (Alan Rachins), die door haar toedoen uit Star Labs is ontslagen en in de cel gezeten heeft.

72. Dead Lois Walking (2)
Lois is ter dood veroordeeld voor de moord op Elroy Sykes, mee door de belastende verklaringen van Perry White, die zich echter niets meer over zijn getuigenis herinnert. Tegen beter weten in laat Superman haar uit de gevangenis uitbreken. Samen op de vlucht proberen ze de ware toedracht te achterhalen, terwijl Jefferson Cole Metropolis wil vernietingen door een regen van kryptoniet.

73. Bob And Carol And Lois And Clark
Eindelijk slaagt het drukbezette koppel Lois en Clark erin om vrienden te maken: Bob (Antonio Sabàto jr.) en Carol (Sydney Walsh) Stanford lijken in vele opzichten op hen. Ze lezen dezelfde boeken, bezoek dezelfde restaurants en sportclubs... en Bob heeft net als Clark een geheime identiteit. Alleen is die van Bob minder fraai: hij is de gevreesde moordenaar Deathstroke, die mensen kan doodbliksemen door de elektromagnetische velden die hij op kan wekken na een laboratorium-ongeluk te hebben overleefd.



Disc 3:
74. Ghosts
Vastgoed-sjoemelaar Herbie Stax (Drew Carey) verjaagt mensen uit hun huis door er voor spook te gaan spelen, om ze dan op te kopen en door te verkopen aan de maffia. Omdat de maffia een "opknapper", Mink Mahoney (Richard Zavaglia), heeft gestuurd om hem onder druk te zetten, moet Stax een tandje bijsteken wanneer hij Lois en Clark uit hun huis wil jagen. Per ongeluk roept hij daarbij een écht spook op, de geest van Katie Banks (Kathy Kinney), die tien jaar geleden in het huis van Lois en Clark is vermoord.

75. Stop The Presses
Perry wordt in de raad van bestuur van de Daily Planet opgenomen, waardoor Lois tijdelijk hoofdredacteur wordt. Dit zorgt voor de eerste echtelijke spanningen bij het echtpaar Kent-Lane, want Clark is het niet eens met Lois' beslissing dat Clarks reportage over een ontvoerde computerhacker, Eric Press (Jeff Juday) naar de achtergrond wordt geschoven. Erics broer Ethan (Charles Esten) wil, geïnspireerd door de nagedachtenis van Lex Luthor, met een nieuw wapen testen of het mogelijk is Superman te vernietigen door hem te vermoeien.

76. 'Twas The Night Before Mxymas
Een kwelduiveltje uit een andere dimensie, Mr. Mxyzptlk (Howie Mandel), heeft er zijn zinnen op gezet om zich in de derde dimensie te settelen, en om zich ervan te verzekeren dat Superman hem niet voor de voeten loopt, laat hij hem de dag voor Kerstmis telkens opnieuw beleven, terwijl de hoop van de mensheid zienderogen afneemt. De enige manier om de lus in de tijd te doorbreken is dat Superman ingaat op de krankzinnige eisen van Mxyzptlk.

77. Lethal Weapon
Superman wordt een gevaar voor zichzelf en zijn omgeving wanneer hij zijn krachten niet langer onder controle heeft. Jerry White (André Nemec), de net uit de gevangenis ontslagen zoon van Perry, heeft, in tegenstelling tot wat hij beweert, toch zijn leven niet gebeterd. Integendeel: hij beschikt over een blok rode kryptoniet, en leent die tegen betaling uit aan misdadigers die liever niet hebben dat Superman hen voor de voeten loopt. Zo is er de voormalige tv-ster Mr.Gadget (John Spencer), die ermee dreigt om met zijn schokgolf-generator alle gebouwen van Metropolis in te laten zakken als kaartenhuisjes als hij geen miljard krijgt. Gezien Supermans labiele toestand heeft de burgemeester (Nancy Dussault) hem gedwongen op non-actief gezet, terwijl dr. Klein (Kenneth Kimmins) probeert om een remedie te vinden om Superman de controle over zijn gaven te laten terugvinden.

Disc 4:
78. Sex, Lies And Videotape
Superman krijgt de Nobelprijs voor de Vrede, en dat steekt de ogen uit van selfmade-filantroop Randy Goode (Jack Wagner), die er als tweede naast grijpt. Maar niet getreurd: hij is nog altijd hoofdredacteur van een rioolkrant, en hij stuurt zijn sterreporter Samantha (Downtown Julie Brown) er op uit om zo veel mogelijk smeer over de Man van Staal uit de beerput te trekken. En of ze iets vindt: Superman heeft een affaire... nog wel met Lois Lane, de vrouw van zijn beste vriend Clark Kent! De campagne kon niet op een slechter moment komen, want Superman is net aan het onderhandelen om twee oorlogsvoerende staten uit elkaars haren te houden.

79. Meet John Doe (1)
De komst van Andrus (William Christopher) uit de toekomstwereld Utopia, die een uitleveringsverzoek voor de interdimensionale crimineel Tempus (Lane Davies) op zak heeft, kan niet verhinderen dat die laatste de benen neemt, en met behulp van een hersenspoelapparaat uit de 25ste eeuw massaal de kiezers brainwasht om op hem te stemmen. Onder zijn alter ego "John Doe" wordt hij met een massale meerderheid verkozen; alleen Lois en Clark beseffen dat hij massaal kiesfraude heeft gepleegd.

80. Lois And Clarks (2)
Clark is door een vortex in een als maar kleiner wordende ruimte gezogen, van waaruit hij onmogelijk op eigen houtje kan terugkeren naar zijn eigen tijd. Gelukkig arriveert H.G. Wells (Hamilton Camp) in Metropolis, nadat hij gemerkt heeft dat er iets loos is met het tijd-ruimtecontinuüm. Om weerwerk te bieden aan Tempus haalt hij een Clark Kent uit een parallelle dimensie, die voorlopig maar even moet dienen als Superman-ad-interim, om de plannen van Tempus te dwarsbomen. Lois' gevoelens voor de "andere" Clark zijn op zijn minst gezegd ambigu...

81. AKA Superman
Superman heeft weer wat aan zijn fiets hangen: een wanhopige vrouwelijke fan, Penny Barnes (Kristanna Loken, yup, de Terminatrix), is niet alleen wanhopig verliefd op de Man van Staal, ze heeft ook zijn geheime identiteit achterhaald. Of dat denkt ze toch, want ze is er rotsvast van overtuigd dat Jimmy Olsen Superman is. Jimmy laat zich de aandacht van de dame welgevallen, maar ze wordt ontvoerd door een conglomeraat van zakenlieden die een oude afgedankte satelliet met een dodende straal weer in werking willen stellen en daarna just for the fun of it een staat van de USA willen doen verdampen.



Disc 5:
82. Faster Than A Speeding Vixen (1)
Superman heeft een concurrente: superheldin Vixen (Lori Fetrick), die echter niet de gewoonte heeft om de justitie af te wachten, en zelf politieagent, rechter én beul speelt voor de criminelen. Om haar in de val te lokken stelt de nieuwe eigenaar van de Daily Planet, mogul Leslie Luckabee (Patrick Cassidy) voor om een vals bericht in de pers te laten lekken als zou hij in een miljoenencorruptie verwikkeld zijn. Vixen trapt in de list, maar er staat veel meer op het spel.

83. Shadow Of A Doubt (2)
Leslie Luckabee en zijn handlanger, "Mr. Smith" (Keith Brunsmann), proberen het zakenimperium van Lex Luthor terug te verenigen. Intussen zijn ze bezig systematisch alle betrokkenen in de Vixen-zaak te liquideren, en ze gebruiken daarvoor de hulp van Edward Hanson (Matt Roe), die na een freak accident met radioactieve isotopen een schaduw is geworden voor wie een gesloten deur geenszins een hindernis is. Leslie stuurt Lois en Clark naar een conferentie voor journalisten, en probeert een wig tussen hen te drijven door Lois te trachten te versieren.

84. Voice From The Past (3)
In de ruïnes waar Lex ooit zijn leven heeft gelaten, vinden Leslie en Mr. Smith een bandopname waarin die de ware identiteit van Superman onthult. Leslie geeft publiekelijk toe dat hij de zoon van Lex Luthor is, en dat hij zich tot doel heeft gesteld om alle onheil die Lex heeft veroorzaakt terug ongedaan te maken. Mr. Smith doet zijn uiterste best om Lois en Clark uit elkaar te houden, en houdt Lois aan het lijntje door middel van een apparaatje waarmee hij haar desnoods uit elkaar kan laten spatten van de hoofdpijn.

85. I've Got You Under My Skin
Crimineel Woody Samms (Tim Thomerson) staat bovenaan de lijst uit te schakelen doelen van maffiabaas Little Tony (Howard George). De Indiër Asabi (Shaun Toub) heeft hem geleerd hoe hij met iemand van lichaam kan verwisselen, en Samms wil op die manier met reporter Clark Kent van plaats wisselen, die een exclusief interview met Tony heeft. Hij ondervindt echter tot zijn grote verbazing dat Kent onder zijn normale kleren een maillot draagt...

Disc 6:
86. Toy Story
Een kierewiete speelgoedfabrikant (Grant Shaud) heeft een reeks kinderen gekidnapt die in zijn geheime bergplaats zijn speelgoed moeten proefkonijnen. Ooit aan de deur gezet bij Star Labs is hij echter ook nog vooral uit op wraak, en met behulp van zijn speelgoedgadgets heeft hij dr. Klein (Kenneth Kimmins) gekidnapt om zijn nieuwste uitvinding, een transportatie-toestel, te vervolledigen.

87. The Family Hour
Dr. Klein's rapport brengt aan het licht dat de fysiologie van Superman en die van aardse vrouwen incompatibel is. Wat in de praktijk wil zeggen dat Lois en Clark geen kinderen kunnen krijgen. Er is echter nog één hoop, en dat is de hulp inschakelen van een fantastische wetenschapper die op gebied van genetica baanbrekend werk heeft geleverd: dr. Sam Lane, Lois' vader. Dit betekent wel dat het koppel hun Grote Geheim aan hem moeten opbiechten, liefst op een zodanige manier dat Lois' halfneurotische moeder het niet te weten komt. Intussen moet Superman achter een vervroegd vrijgelaten gevangene, dr. Klaus Mensa (Harry Anderson) aan, die tijdens zijn gevangenschap zijn brein zodanig heeft ontwikkeld dat hij telekinetische gaven heeft gekregen.


BEELD EN GELUID

De stijgende tendens in beeldkwaliteit ten overstaan van de vorige seizoenen zet zich door. Het beeld is nét iets beter dan in seizoen 3, de openingcredits worden duidelijk minder geplaagd door compressie-artefacts, en afgezien van een paar kleine witte puntjes op de beeldband, ziet de transfer er behoorlijk uit. De kleuren zijn natuurlijk, de scherpte redelijk, zeker in vergelijking met de vorige seizoenen, en de zwarttinten voldoende diep, maar we zien toch nog altijd een klein beetje aliasing en in sommige afleveringen wat milde ruis. Op gebied van geluid had er met een reeks als Superman wel wat meer gedaan mogen worden dan een gewone Dolby Surround 2.0-track, maar essentieel is daar niks mis mee, en we mogen de ouderdom van de reeks, die dateert van vóór de dvd-gekte, niet uit het oog verliezen.



EXTRA'S
Waar er de vorige seizoenen nog een beetje opsmukwerk werd verricht en er toch nog een paar extra's te bespeuren waren, was voor dit afsluitend seizoen de pot blijkbaar al helemaal opgelepeld. Enkel op de eerste disc start er vooraf een trailer die ons informeert dat ongeveer alle Superman-versies nu op dvd te koop zijn. Een zware rode kaart moeten we trekken voor de teksten op de hoezen, die vol character coding-fouten staan.



CONCLUSIE
Seizoen 4 van Lois & Clark: The New Adventures Of Superman is een waardige afsluiter van een interessante versie van de Superman-saga, maar na vier seizoenen is zowat alles verteld wat er te vertellen was. De plots zijn redelijk lineair zonder echte verrassingen, maar garanderen daarom niet minder amusement.



cover



Studio: Warner

Regie: Philip Sgriccia, Michael Lange, Richard Friedman, David Grossman, Robert Ginty, Chris Long, Oz Scott, Peter Ellis, Mike Vejar, Jim Charleston, Jim Pohl, Neal Ahern, Eugenie Ross-Leming
Met: Dean Cain, Teri Hatcher, Lane Smith, John Shea, Eddie Jones, K Callan, Justin Whalin

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996-97

Leeftijd:
6

Speelduur:
968 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931813396


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Deens, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Cross-promotionele trailer

Andere recente releases van deze maatschappij