:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DOUBLE AGENT 73
DOUBLE AGENT 73
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-11-17
FILM
Yeah baby yeah! Wie dacht dat James Bond, Austin Powers of Matt Helm het summum waren van spy cool: think again want hier is Agent 73!

Jane alias Secret Agent 73 (Chesty Morgan) krijgt tijdens haar vakantie te horen dat ze onmiddellijk dient terug te keren om een opdracht uit te voeren. Tijdens zijn onderzoek naar de crimineel Ivan Toplar (Frank Silvano), een duister sujet dat Amerika overspoelt met slechte heroïne, komt Agent 99 om het leven. Net voor zijn heengaan kan hij de omstanders nog net de woorden Toplar en scar (litteken) toefluisteren. Jane krijgt de opdracht om Toplar op te sporen en foto's te nemen van zijn handlangers: ze kreeg hiertoe een XL-17 fototoestel (met flits!) ingeplant in haar linkerborst... (Q, eat your heart out!)

Op 90-jarige leeftijd, als vrouw dan nog, een film draaien met de titel Dildo Heaven, je moet het maar doen. Doris Wishman, beste lezers, is een naam die u nooit meer zal vergeten eens u werd blootgesteld aan één van haar films. Sinds kort zijn twee van haar meest bekende films, deze Double Agent 73 en Deadly Weapons uitgebracht door Dutch Filmworks in de Benelux. We kunnen niet duidelijk genoeg zijn: zowel Double Agent 73 als Deadly Weapons zijn Kunst met een grote, uhm Cult met een grote C en derhalve films die slechts een klein nichepubliek zullen kunnen aanspreken. Wansmaak liefhebbers, cult en pulp freaks zullen, in die mate dat ze deze klassiekers nog niet in hun bezit hebben, maar al te blij zijn met deze releases. Double Agent 73 bezit zowat alle ingrediënten om een heel slechte film toch erg genietbaar te maken: een jazzy theme song die swingt als een tiet (pun intented), heerlijk ridicule dialogen, ultra pijnlijk acteerwerk, belabberde actiescènes en bloot, veel bloot. Wanneer een actrice zowat de ganse film met blote borsten rondloopt dan werd ze hoogstwaarschijnlijk niet zozeer gecast puur op basis van acteer talent, iets wat nog maar eens bewezen wordt door Chesty Morgan in Double Agent 73. Chesty, echte naam Liliana Wilczkowska, is één van de meest beperkte actrices ooit, en dan hebben we het voor alle duidelijkheid over haar 3 gelaatsuitdrukkingen en niet over haar monsterachtige borst omvang. Het feit dat Chesty voor geen meter kan acteren doet echter geen afbreuk aan Double Agent 73, integendeel, het maakt er de film enkel grappiger en surrealistischer op.

Zowel inhoudelijk als visueel gaat Wishman nogal eens de surrealistische tour op. Het aantal whisky drinkende vrouwen in onze kennissenkring is eerlijk gezegd nogal beperkt maar het lijkt ons toch eerder straf dat de gemiddelde vrouw of spionne zou thuiskomen van een lastige werkdag, zichzelf een whisky met ijs inschenkt, blouse en bh uittrekt om met ontblote borsten in de sofa te gaan zitten. In Double Agent 73 kwamen de ontblote borsten op dat moment trouwens goed van pas gezien Jane, momenten later, overvallen zou worden door een niet al te pientere bad guy. Nadat Jane, dankbaar gebruik makend van diens verwarring omtrent de borsten, hem kan overmeesteren, kan ze hem voor altijd het zwijgen opleggen door hem te verstikken met drie ijsblokjes, we kid you not!

Double Agent 73 is een erg slechte film maar wij hadden in ieder geval in tijden zo niet meer gelachen. Een aanrader!

BEELD EN GELUID
Double Agent 73 werd in het originele 1.33.1 formaat op dvd gezet. De beelkwaliteit is naar pulp en cult normen redelijk te noemen. Wie het cultgenre echter niet kent en zich stoort aan grain, krassen, vuil, onscherpte en verkleuring moeten we deze release afraden. De Engelse Dolby Surround 2.0 track bevat bij momenten wat ruis maar niet in die mate dat het door ons als storend werd ervaren. De dialogen en de jazzy soundtrack klinken grotendeels helder.

EXTRA'S
De extra's worden geopend door de weinig interessante kortfilm The Big Big Bust (7.30 minuten) en afgesloten met trailers voor Blood Feast, 2000 Maniacs, Deadly Weapons en Double Agent 73.

CONCLUSIE
In een parallel cult film universum verdient deze Double Agent 73 zonder twijfel een 7,5 op 10. Lezers die zichzelf als redelijk normaal beschouwen of niet weten wat te verwachten, blijven echter best zo ver mogelijk van deze pulpklassieker verwijderd.


coverStudio: Dutch FilmWorks

Regie: Doris Wishman
Met: Chesty Morgan, Frank Silvano, Peter Savage, Saul Meth

Film:
7,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
5,5/10

Beeld:
5,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1974

Leeftijd:
16

Speelduur:
73 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8715664039151


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers
• Featurette

Andere recente releases van deze maatschappij