:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ICE AGE 2 - THE MELTDOWN
ICE AGE 2 - THE MELTDOWN
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2006-11-19
FILM
"Prepare for the Ice Age... again!" Alhoewel "prepare for the global warming" een betere tag line zou geweest zijn. Onze drie vrienden uit het eerste deel, de luiaard Sid (John Leguizamo), mammoet Manny (Ray Romano) en sabeltandtijger Diego (Denis Leary) hebben hun Dal der Beloften bereikt, en leven er van melk en honing (eerder van vis en water met ijsblokjes, maar kom) in iets wat op een ijstijd-versie van een subtropisch zwembad lijkt. Uiteraard kan de pret niet blijven duren - anders zou er geen reden zijn voor een sequel - en de onheilstijding komt ditmaal van een gier (Will Arnett) die voorspelt dat door de globale opwarming de grote ijsdam die het water uit de vallei houdt, op het punt staat door te breken. Maar er is ook goed nieuws! Hoe meer dieren er omkomen, hoe'n feestelijker maaltijd hem te wachten staat (Hey! Hij had niet gezegd dat het goed nieuws voor de valleibewoners was!)



Er is echter nog een laatste reddingsmiddel voorhanden: aan de andere kant van de vallei ligt er een erg op de Ark van Noë lijkend gigantisch stuk boomschors dat ruim voldoende moet zijn om alle valleibewoners de fatale vloedgolf te doen overleven. Why the fuck uitgerekend de gier dit moet verraden, is ons een raadsel, maar soit: de karavaan zet zich in beweging. Vooral Manny ziet er het nut allemaal niet zo meer van in. Tijdens zijn verblijf in de vallei is hij tot de conclusie gekomen dat hij wel eens de laatste van zijn soort zou kunnen zijn, en dat idee stemt hem niet echt vrolijk - zeker niet als Sid het constant in zijn slurf loopt te wrijven ("If your species will continue, clap your hands." - *clap clap*). Totdat Manny ontdekt dat in de karavaan er nog een wijfjesmammoet, Ellie (Queen Latifah) meereist... Ellie is er echter stellig van overtuigd dat ze een buidelrat is, en dat is niet in het minst te danken aan haar twee hyperkinetische "broers" Crash (Seann William Scott) en Eddie (Josh Peck), die haar één en ander hebben wijsgemaakt omdat ze in de buurt van haar kolossale massa redelijk veilig zijn voor roofdieren allerlei. En over roofdieren gesproken: door de opwarming in de vallei zijn er twee prehistorische vissen/krokodillen/whatever na jarenlang diepvries ontdooid, en ze hebben na zo'n lange pauze wel zin in een stukje zoogdier... Een mammoetbiefstuk zou ideaal zijn, maar bij gebrek daaraan is een escalope van sabeltandtijger of zelfs een luiaard-kroket ook al voldoende...



En compleet ongerelateerd met het hoofdverhaal (alhoewel...) volgen we tussendoor weer de onfortuinlijke belevenissen van de knuffelbare lelijkerd Scrat, die alweer een heroïsche strijd aangaat om zijn eikeltje te bergen, en hierbij onder meer een mama- en baby-gier, een school piranha's en diverse onbuigzame wetten van de fysika het hoofd biedt.



Als er dan toch animatiesequels moeten gemaakt worden, dan hebben we liever dat een studio als Blue Sky ineens zich de moeite getroost om een volwaardige bioscoopfilm te brengen, zoals Dreamworks met Shrek en Pixar met Toy Story deden. Dit in tegenstelling tot de mediocre Disney-crapquels die niet alleen spuuglelijk getekend zijn, maar ook nog eens scenariogewijs allemaal van dezelfde smakeloze eenheidsworstenmachine zijn afgedraaid. Maar daar hebben we onze gal al verschillende keren over mogen spuwen. Ice Age 2 dus, van Carlos Saldanha (Chris Wedge gaf voor deze film verstek, behalve dan om het gekreun en gepiep van Scrat te voicen), behoort overduidelijk tot de categorie "betere sequels", alhoewel het natuurlijk elke logica tart dat de protagonisten uit de eerste film lang genoeg zouden leven om zowel het begin van de ijstijd als het einde ervan mee te maken. Maar met de logica wordt er al wel eens meer een loopje genomen, want als we ons goed herinneren eindigde Scrat op het einde van de vorige film in een ijsblok en ontdooide pas tienduizenden jaren later op een tropisch eiland, terwijl hij hier weer volle bak partij geeft. Saldanha heeft lessen geleerd uit zijn eerste film, en offert bewust zaken zoals een consistente plot op aan visuele gags en snedige dialogen, net de sterke punten van de film. Zo krijgen we in deze tweede installment veel meer van publiekslieveling Scrat te zien; zowat tussen elke twee van de scènes die de andere, wél sprekende dieren, beleven, zijn we getuige van zijn volgende tot falen gedoemde poging om zijn felbegeerde eikel in de armen te kunnen sluiten, waarbij hem in onvervalste Wile E. Coyote-stijl (uit de Roadrunner-tekenfilms) elke keer weer iets overkomt waar normaal gezien de dierenbescherming op haar achterste poten zou door gaan staan. Het cartooneske is ook zeer erg terug te vinden in het design van de vele prehistorische dieren - piranha's die meer tanden in hun mond hebben dan er mogelijk in kunnen wanneer ze hun wafel dicht houden en zo - en ook lijkt het zeer vreemd dat een kwetsbaar en op zijn zachtst gezegd erg als prooi geliefd dier als Sid zodanig geconcipieerd is dat zijn ogen bijna buiten zijn hoofd staan - goed rond kunnen kijken is één ding, maar deze zweven bijna in thin air rond. Net als Manny's asociaal gedrag en Diego die eindelijk zijn watervrees overwint, krijgen we een prachtig Sid-moment in deze film wanneer die, op zoek naar eindelijk wat respect, door een hoop soortgenootjes beschouwd wordt als hun nieuwe god... met alle gevolgen vandien.



Het niet-verbale aspect is overigens het sterkste punt aan deze film, want de love interest tussen Manny en zijn geliefde-tegen-wil-en-dank Ellie - het aantal mogelijke partnerkeuzes voor een mammoet is redelijk beperkt - staat bol van de clichés die we in zowat elke animatiefilm, CGI of niet, tegenkomen, waarbij de twee outcasts elkaar uiteindelijk toch op het pad der liefde vinden. Ook de stereotiepe vijanden hebben hun stemmen ingeruild voor een meer non-verbale dreiging: waren in de vorige film nog enkele verraderlijke vrienden van Diego de voornaamste slechteriken, ditmaal zijn het twee naamloze, prehistorische vissen die drijven op hun primaire instincten die naast de onvermijdelijke natuurkrachten - de instortende dam, weet U wel? - de voornaamste problemen veroorzaken. Ook in tegenstelling tot andere CGI-films steunt Ice Age beduidend minder op referenties naar populaire cultuur, en dat spreekt in belangrijke mate vóór de film, want dat bewijst dat de scenaristen dergelijke kapstokken niet nodig hebben om er hun verhaal aan op te hangen. Toch horen we onder meer een mediafiguur als Jay Leno terug als de gladde praatjesverkoper Tony. Een evenwichtig scenario met niet al te veel nevenvertakkingen en vrij van dode momenten is nog altijd iets broodnodigs om een animatiefilm gaande te houden, en Ice Age 2 kan op dit vlak de ambities van de makers zonder problemen waarmaken. De puristen onder ons die wars zijn van veel eerder op een volwassen publiek gerichte dubbele bodems en seksuele innuendo, kunnen met deze film alvast op beide oren slapen: Ice Age 2 bewandelt de gulden middenweg van een aardige alle leeftijden-familiefilm vol knuffelbare dieren voor de kleintjes en toch nog voldoende grappige verwikkelingen om de aandacht van de volwassenen aan te trekken.



De computeranimatie is tenslotte weliswaar met de tijd mee-geëvolueerd, maar realisme is nog altijd ver te zoeken, wat bij een film die teert op eerder cartoonesk uitgewerkte karakters écht geen gebrek is. Ice Age 2: The Meltdown kan de verwachtingen na de eerste film niet overtreffen, maar evenaart ze toch met gemak, en dat is bij een sequel op een animatiefilm eigenlijk al een prestatie op zich. We zullen in onze kwotering van de film het Salomonsoordeel vellen, en deze even veel punten toekennen als deel 1.



BEELD EN GELUID
Net als de Extreme Coole Editie van de eerste film, worden we hier getrakteerd op een dubbeldisc-versie die bewijst dat (lezen jullie dit, Disney?) een Engelse DTS-track, een Engelse Dolby Digital 5.1, track, en dan nog eens een aparte Vlaamse en Nederlandse 5.1-track perfect verenigbaar zijn zonder dat er noodzakelijk moet worden ingeboet op de beeldkwaliteit. Alhoewel we uit persoonlijk standpunt de Vlaamse versie niet te pruimen vinden, en de vermelding "stemmenregie is in handen van niemand minder dan Jan Eelen (In De Gloria, Het Eiland)" eerder als een minpunt beschouwen, zeker gezien de manier waarop er in de pers weer eens breed wordt uitgepakt met de "prestatie" van de Vlaamse stemmencast, terwijl het toevoegen van een anderstalige dubbing aan een animatiefilm waar zoveel werk is in gestoken ongeveer het werkvloer-equivalent moet zijn van de toiletten kuisen in het VN-gebouw na een marathonzitting. Bon, de Engelse audiotrack, dus. De DTS-track bewijst zijn meerwaarde ongeveer de hele film lang: het zware gerommel van instortende gletsjers, een kanjer van een dreun wanneer blijkt dat een verlebberde boom toch niet het gewicht van een 9 ton zware "buidelrat" kan ophouden... het komt er op de DTS-track allemaal net nog een beetje gepronoceerder uit. De split-surrounds zijn erg goed gericht, vooral in de vele scènes waarin Scrat zichzelf nog maar eens voor de verandering in de richting van zijn eikeltje laat katapulteren. De soundtrack van John Powell brengt nergens de dialogen in het gedrang, en deze dialogen zijn helder afgelijnd. Wat de beeldkwaliteit betreft, kunnen we, zoals bij de meeste CGI-films, bijzonder kort zijn: daar scheelt niets, maar dan ook werkelijk niets, aan.

EXTRA'S
Disc 1:
Op de eerste disc vinden we reeds een paar leuke toevoegingen, netjes in geanimeerde menu's gegoten:

Audiocommentaartracks
Deze versie bevat niet één, maar twee audiocommentaren. In de eerste maakt regisseur Carlos Saldanha opnieuw zijn opwachting, en zijn gevarieerde uitleg omvat onder meer al wat je bij deze film verwacht: de anticipatie op een sequel, de uitwerking van de personages, de inbreng van den voice actors, maar ook enkele meer animatie-technische zaken. De tweede commentaartrack lijkt afschrikwekkend als we zien hoeveel deelnemers er aan participeren: naast producent Lori Forte ook nog elf andere animatoren en co-animatoren die afzonderlijk elk maar een kleine inbreng hadden in het technisch proces. Ondanks de vaak zeer technische inbreng van de deelnemers en het hoge aantal deelnemers, wat audiocommentaartracks bij seizoensboxen van The Simpsons) nogal eens eens verwarrende bedoeningen maakt, is dit toch al bij al nog een redelijk geordende track waarin de deelnemers elkaar opmerkelijk weinig onderbreken.

"No Time For Nuts" (7 min.)
Een Blue Sky-release zou niet volledig zijn als er geen nieuw Scrat-filmpje op te bewonderen was, en dat is ook nu weer het geval. Ditmaal vindt Scrat op zijn zoektocht naar zijn eikel onder het pakijs een tijdmachine (samen met een onfortuinlijke en schielijk overleden uitvinder ervan, doch dit terzijde), waarmee hij per ongeluk zijn prize possession mee naar een ander tijdvak flitst. Scrat gaat er echter zonder nadenken achteraan, en belandt in een hoop tijdvakken, telkens op een zucht van zijn eikel. Het gegeven lijkt vergezocht, maar in combinatie met de toch al surrealistische belevenissen van onze kleine harige vriend is dit alweer een uitstekende en hilarische cartoon, die weliswaar op geen enkel ogenblik bijdraagt aan de continuïteit van het geheel, maar daarom niet minder goed is. Andere taalversies zijn niet voorhanden, want naar goeie gewoonte hebben de Scrat-filmpjes geen dialogen. De op de hoes aangekondigde kortfilmpjes Bunny en Gone Nutty zijn nergens te bespeuren, maar waren reeds op de vorige release van Ice Age te vinden. We vermoeden dat dit een simpele copy-en paste-fout was bij het ontwerpen van de hoes.


Scrat


Simpsons: The Movie-preview (1 min.)
Hey, what happened to the colour? Niets, we zien gewoon een animatic-test van de in 2007 verwachte Simpsons-speelfilm. In dit fragment trekt Homer Simpson met een slede honden over een ijsvlakte, en laat ze eens goed van de zweep proeven.

The Ice Age Factoid Meltdown
Een spelletje in drie niveaus waarin je vragen moet beantwoorden over de film.

Trailer (1 min.)
Cross-promotionele trailer voor Garfield 2.


Scrat???


Disc 2:
Deze disc is in vier subsecties onderverdeeld, "Inside The Meltdown", "Lost Historical Films", "The Animation Director's Chair" en "Marketing Campaign". De eerste sectie bevat een hoop korte filmpjes van zeer uiteenlopende aard. Een soort van play all-functie zou handig geweest zijn; de presentatie naast elkaar is ordelijk, maar het is wat een allegaartje geworden. Waarom de drie laatste secties er apart op staan, is ons een raadsel. We overlopen even alle secties voor U.

Crash & Eddie Stunts (1 min.)
De twee buidelratten halen in 3 filmpjes van 20 seconden nog een paar rare streken uit.

Meet Crash & Eddie (2 min.)
De crew leert ons kennis maken met de twee opossums....

Meet Ellie (2 min.)
... en hun aan overgewicht lijdende zus.

Outtake prank (15 sec.)
Zelfs bij CGI-films kunnen er bloopers voorkomen, ongelofelijk maar waar!

Silly Sid (4 min.)
Een handjevol animatoren toont ons hun affectie voor hun favoriete luiaard.


SCRAT!!!


Sloth Dancing To Sid's Sing Along (4 min.)
John Leguziamo toont ons vol overgave hoe we het liedje (én bijhorend dansje) moeten uitvoeren dat de luiaards voor Sid doen wanneer ze denken dat hij hun "fire-king" is.

Meet The Modeler (8 min.)
Conceptueel artiest Shaun Gusick toont ons hoe hij in een soort klei de 3D-beeldjes maakt van de personages.

Music Video (2 min.)
Videoclip van Lee Ryan's nummer "Real love"

Smackdown Sound Effects Lab (5x 30 sec.)
De scène waarin Scrat het opneemt tegen de piranha's, telkens van een ander stel geluidseffecten voorzien (over rijdende auto's tot doorspoelende WC-potten...)

TV Special (23 min.)
Een televisiespecial van erg promotionele aard, voornamelijk bedoeld om volk naar de cinemazaal te lokken.

Breaking Story (2 min.)
Een bijzonder mooi gemaakte nep-trailer die eerst aan een B-horrorfilm doet denken, maar uiteindelijk een trailer van Ice Age blijkt te zijn.

News Report (2 min.)
Een filmpje dat erg veel analogieën met het vorige vertoont. Ditmaal komen enkele "experts" over paleo-biologie met een breed uitgestreken gezicht op het nieuws vertellen wat de mogelijke uitbraak van een miljoenen jaar oud zoogdier kan betekenen...

Music Montage (1 min.)
Niet erg interessant: een reeks beelden van de stemacteurs op het werk en half afgewerkte computer animaties op muziek van de onvermijdelijke Vanilla Ice.

Scrat: From Head To Toe (8 min.)
Na deze featurette kunnen liefhebbers van Scrat moeilijk nog langer beweren dat ze op deze DVD niet op hun wenken bediend werden... De computeranimatoren en Chris Wedge gunnen ons een blik achter de digitale schermen waar Scrat tot leven wordt gewekt.

Fox Movie Channel Presents: Making A Scene (9 min.)
Een promotionele spot voor het Fox-netwerk; desondanks inhoudelijk toch een interessante uiteenzetting over het omzetten van kleimodellen naar CGI-animatie.

Ice Age Arcade
Drie spelletjes: Sid die penalty's trapt met een dodo in de goal. Een Who's Your Buddy character-match. "If you like someone, how do you get them to notice you?" - antwoord c) "Show them your acorn" is een weggevertje... En tot slot: een geheugenspelletje, feitelijk een verkapt stuk reclame voor het Ice Age videospelletje


Scrat Scrat...


Lost Historical Films
Hier vinden we zes nep-zwartwit documentairefilmpjes terug over de verschillende dieren in het ijstijdperk. Achtereenvolgens passeren de revue: Sid de luiaard, Manny de mammoet, Scrat the... whatever, Diego de sabeltandtijger, de gier en de buidelratten. De filmpjes, elk ongeveer 1 tot 2 minuten, bestaan voornamelijk uit fragmenten uit de hoofdfilm, voorzien van wat alternatieve commentaar; de toegevoegde waarde is eerder beperkt.

The Animation Director's Chair
Zes fragmenten uit de film waarbij je met de multi angle-optie kan switchen tussen de verschillende stadia van afwerking, van storyboards over animatics tot finale versie, alsook drie afwerkingsstadia in kleinere beelden naast elkaar.

Marketing Campaign
Drie trailers en een TV-spot, samen 5 minuten.

Kort samengevat: met 15 eerder luchtige filmpjes en 4 ernstigere kleine documentaires heeft de uitgebreide extra's-sectie wat minder gewicht. Toch doen de commentaartrack en de TV-special de balans nog net doorslaan naar een score die het predikaat "top-dvd" niet in de weg staat. Natuurlijk heeft het hoge Scrat-gehalte de zaak vooruit geholpen.

Bij keuze van Vlaamse of Nederlandse extra's, komt er op het tweede scherm van de "Inside the Meltdown"-sectie nog een extra bij om de Vlaamse (5 min.) of Nederlandse (7 min.) stemmencast aan het werk te zien. Dat de taalkeuze al dan niet aan de kijker wordt overgelaten, is een goeie zaak. Toch even melden dat de vertalingen van de menuschermen slordig gedaan zijn. "More" wordt vertaald als "meere" in plaats van "meer", de spelletjes heten plots "gallerij" en zo meer.


Scrat, dus...


CONCLUSIE
Ice Age 2: The Meltdown is, in tegenstelling tot de eerste film, waarbij er eerst een 1 disc-versie zonder DTS en dan pas een 2 disc-versie met DTS op de markt kwam, ineens in twee DTS-uitvoeringen op de markt gebracht. De goeie beeld-en geluidskwaliteit rechtvaardigen het top-dvd label, maar - en da's belangrijker - ook inhoudelijk is dit een goeie animatiefilm. In tegenstelling tot Over The Hedge is de tweede disc zijn geld waard.



cover




Studio: Fox

Regie: Carlos Saldanha
Met: Ray Romano, John Leguizamo, Denis Leary, Queen Latifah, Seann William Scott, Josh Peck, Chris Wedge

Film:
8,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
6

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626024507


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Geanimeerde menu's
Disc 1:
• 2 audiocommentaartracks
• Promofilmpje "The Simpsons Movie"
• Bonusfilmpje "No Time For Nuts" met Scrat
• Spelletje
• Cross-promotionele trailer
Disc 2:
• 15 kortfilmpjes
• 4 making of-documentaires
• 6 multi angle-filmpjes
• Muziekvideo
• TV-special
• 3 spelletjes
• 3 trailers + TV-spot

Andere recente releases van deze maatschappij