:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ALIEN PLANET - LIMITED 2-DISC EDITION
ALIEN PLANET - LIMITED 2-DISC EDITION
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2006-11-23
FILM
Na redelijk succes met een computergeanimeerde documentaire over het dagelijkse leven van dinosauriërs (When Dinosaurs Roamed America), richten de makers hun computermuizen op de ruimte. Ze stellen zich de vraag wat het zou betekenen als er een planeet werd ontdekt met gelijksoortige levensvoorwaarden als Moeder Aarde. Om wat geloofwaardigheid toe te voegen aan het geheel, draven een aantal wetenschappers op om hun mening te spuien over deze Alien Planet. Na de ontdekking van een planeet met een atmosfeer zoals op aarde, stuurt men een onbemande sonde naar de nieuwe wereld met als missie een teken van leven op te sporen. Omdat het meer dan 40 jaar duurt om de ruimte te doorkruisen, zijn robots met hun eigen artificiële intelligentie de ontdekkingsreizigers van dienst. Ike en Leo – zo heten de robots – verwachten zich in het beste geval aan micro-organismen, maar in plaats daarvan worden ze geconfronteerd met dinosaurusachtige rovers, bewegende planten zo groot als kantoorgebouwen, een zee die geëvolueerd is tot een gigantische levensvorm en nog andere verrassingen.

Er lopen twee lijnen door Alien Planet. Ten eerste is er het verhaal van de robots en alles wat ze tijdens hun bezoek tegenkomen. Ten tweede zijn er interviews met echte wetenschappers die speculeren over de oorsprong van de wereld en zijn bewoners. Over de vraag of de aanwezigheid van de wetenschappers bijdraagt tot de geloofwaardigheid valt evenwel te discussiëren. Wanneer je een alien ziet rondrennen en er vervolgens een bioloog opduikt met een uitleg over de evolutie van zo’n schepsel, dan durven de woorden “stop met zeveren” hier en daar wel eens opduiken. Toegegeven, het geanimeerde deel is bijzonder knap en biedt tal van vreemde schepsels en omgevingen ter ontdekking aan. De makers baseerden zich trouwens op een boek van schrijver/illustrator Wayne Barlow. Omwille van die fictieve basis werkt Alien Planet niet echt als “documentaire”. Ook het fictieve gedeelte heeft zijn beperkingen. Robots zijn immers geprogrammeerde machines en dat laat per definitie weinig drama toe. Deze televisiefilm had misschien meer succes kunnen oogsten als videospel waarbij de speler de controle heeft over een van de robots en zo zelf de wereld kan ontdekken.

BEELD EN GELUID
House Of Knowledge oftewel Dutch FilmWorks neemt hier naar slechte gewoonte weer een loopje met het beeldformaat. Alien Planet zou oorspronkelijk zijn opgenomen in 1.78:1-formaat en wordt op deze dvd gepresenteerd met een 4:3-fullframetransfer. Het is een misstap die we ondertussen al gewend zijn van deze maatschappij, maar dat betekent niet dat we het goedpraten. We moeten wel toegeven dat deze transfer op zowat alle vlakken een aantrekkelijk plaatje biedt. De Dolby Digital 5.1-track presenteert een heldere weergave van de voice-over, interviews en vreemde geluidseffecten.

EXTRA'S
Deze uitgave van Alien Planet is verpakt in een steelbook en wordt vergezeld van een tweede dvd met daarop twee extra documentaires. Eerst is er UFO's vs. The Government (46 min.). Deze documentaire laat mensen aan het woord die ervan overtuigd zijn een UFO te hebben gezien. Hun woorden worden hier en daar bijgetreden door een aantal wetenschappers, maar er zijn ook critische stemmen. De tweede documentaire draagt de titel UFO's Testing The Evidence (44 min.). Ook hierin komen voor- en tegenstanders van de verhalen over UFO's aan bod.

CONCLUSIE
Alien Planet biedt niet meer dan een hypothese over hoe het zou zijn om een nieuwe wereld te ontdekken en over hoe het leven van de wezens op die planeet er uit zou zien. Je moet deze "documentaire" dan ook niet te realistisch benaderen. Wat wel een feit is, is dat de makers er werk van gemaakt hebben om hun hypothese te presenteren. Dit is dan ook een audiovisueel festijn voor de liefhebbers van het genre. De dvd heeft een goede beeld- en geluidskwaliteit en is bovendien voorzien van een tweede dvd met documentaires die zich op het fenomeen UFO's concentreren. We moeten helaas wel vaststellen dat Dutch FilmWorks opnieuw het originele beeldformaat aan zijn laars lapt.


coverStudio: House Of Knowledge

Regie: Pierre de Lespinois
Met: Wayne D. Barlowe, Curtis Clark, James Garvin, George Lucas, Stephen Hawking

Film:
6,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
4/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
6

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• UFO's Vs. The Government
• UFO's Testing The Evidence

Andere recente releases van deze maatschappij