:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BESTE UIT CHRIS EN CO, HET - DEEL 2
BESTE UIT CHRIS EN CO, HET - DEEL 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2006-12-10
REEKS
Hoera! Chris Van den Durpel leest onze pagina! Of toch minstens één van zijn medewerkers. Dat denken we toch. In de bespreking van deel 1 smeekte ik nog om het uitbrengen van enkele op de eerste box ontbrekende legendarsiche scènes, waarbij ik onder meer vernoemde: de Pulp Fiction-parodie, Sylvain bij de oudstrijders-reünie, meer Gerard Mommaerts, het interview van Marlène de Wouters met Bassie de Clown, Kevin op cruise, het triootje Witse-Huygebaert-Van In, Ingrid de Putter aan de coke, Kevin op de boekenbeurs, de Filip Mars-versies van Bohemian Rhapsody en Paradise By The Dashboard Light en véél, véél meer van marginale "Snelle" Eddy Truyens. En zie, bijna al mijn gebeden (alleen de cruise en Paradise... ontbreken) zijn verhoord met deze tweede compilatie, die op mijn dvd-schap een ereplaatsje krijgt naast zijn broertje. We hadden bij bovengenoemde bespreking reeds beloofd om de discs middels wat lovende commentaar een duwtje in de rug te geven, en dus zijn we moreel verplicht om dat bij deze nogmaals te herhalen.



Maar het is met veel plezier gedaan, want zo'n paar avonden nog eens opnieuw genieten van Van den Durpels (verbazend vele) hoogtepunten uit zijn VT4-periode is allerminst een straf, zelfs al gaat net zoals bij de eerste boxset de continuïteit van de humor wat verloren door het feit dat van sommige running jokes slechts een selectie werd gemaakt. Vier discs, telkens uit een andere periode van de show, vatten opnieuw enkele goeie grappen uit het oeuvre van Van Den Durpel samen, en door de chronologische aanpak is er zowaar evolutie in de sketches te merken: de filmpjes worden korter maar gevatter, Van Den Durpel werkt voortdurend zijn eigen formule bij en probeert sneller tot de kern te komen. Desalniettemin wordt een groot deel van de humor pas grappig in de herhaling, nadat een typetje aflevering na aflevering de revue passeert, en we mee mogen leven met de alsmaar in een neerwaartse spiraal verzeilende carrière van Ronny King (die om te beginnen al niet veel voorstelde), de weinige ups en vele downs in het liefdesleven van Snelle Eddy of de beangstigend gelijkende imitatie van de geschifte museumconservator Jan Hoet.



Een korte beschrijving van Van Den Durpels carrière als imitator kon U reeds in de bespreking van deel 1 lezen, en ik ga trachten niet in herhaling te vallen. Ook op deze dvd-compilatie ontbreekt wegens rechtenkwesties al het "oudere" materiaal van Chris Van Den Durpel, zoals de vele bijdragen voor de spelshow De Drie Wijzen en de slechts één seizoen lopende Typisch Chris-show, en beperkt de aangeboden selectie van fragmenten zich noodgedwongen tot het materiaal dat Van den Durpel voor VT4 onder de naam Chris & Co bracht, nu al acht seizoenen lang. Van Den Durpel is bovendien bij mijn weten de enige Vlaamse komiek die de overstap van de VRT-staatsomroep naar een commerciële zender maakte zonder noemenswaardig aan kwaliteit te moeten inboeten, uitgezonderd misschien het feit dat onvermijdelijk op VT4 de filmpjes voortdurend onderbroken worden voor reclame, maar dat is natuurlijk op dvd geen issue. We denken dan ook dat Chris Van Den Durpel bij het bespreken van zijn contract met VT4 spijkerharde garanties heeft gevraagd én gekregen aangaande de creatieve rechten op zijn werk, en dat blijkt op lange termijn te lonen. Recent nog werd zijn David Copperfield-imitatie Daniel Chesterfield door een Amerikaans automerk opgepikt voor een televisiereclame. Dit blijkt echter een éénmalige stunt geweest te zijn. Een echte internationale doorbraak zit er niet in, daarvoor is de humor ook te Vlaams verankerd. Als Ronny King Eliane Lieckendael-gewijs door de gangen van het gerechtsgebouw loopt, zal er buiten de Vlaamse landsgrenzen niet veel volk zijn dat de finesse van de grap begrijpt, en ook de persiflages op een ongelofelijk grote selectie aan kutprogramma's op het Vlaamse scherm zijn nog maar half zo grappig als men het origineel niet kent. Zelfs de gemiddelde Nederlander zal hier geen lol aan beleven, behalve dan als Van den Durpel nog eens een blik van de vleesgeworden Nederlandse arrogantie Bassie de Clown opentrekt, of Piet Römers commissaris De Cock imiteert.

Ik heb eerder dit jaar de man tijdens een opname van zijn nieuwe reeks shows live aan het werk mogen zien, en zowel zijn imitaties als zijn eigen bedenksels blijven nog altijd erg op de lachspieren werken (ik had wel de pech juist bij de opnamen geweest te zijn waarbij als centrale gast Nederlands grootste kwal, Frans Bauer, centrale gast was; niet voor herhaling vatbaar). Alhoewel ik niet al zijn typetjes even geslaagd vind, is Van den Durpels troef toch eens te meer zijn veelzijdigheid, én het feit dat hij over waarschijnlijk het beste team aan grimeurs in Vlaanderen beschikt. Én hij speelt nog eens gretig in op de media-acualiteit ook: er mag de echte prins Laurent niets overkomen, of het wordt prompt breed uitgesmeerd. En als de VRT uitpakt met een nieuwe politiereeks zoals Witse, dan staat Chris Van den Durpel quasi onmiddellijk klaar met een persiflage daarop, waarbij hij toch op korte tijd de tics van Hubert Damens personage heeft gekopieerd. Ook fenomenen zoals het soort debiele telefoonspelletjes, waar nota bene zijn broodheer VT4 zich in zeer hoge mate schuldig aan maakt, worden ongenadig belachelijk gemaakt. Van den Durpels universum is intussen bevolkt met een paar tientallen typetjes, zodanig dat voor elke gepaste situatie er wel één of andere neuroot uit het laatje kan gehaald worden, of het nu Filip Mars is met zijn versie van Bohemian Rhapsody, Jan Hoet die het één of ander kunstevenement moet becommentariëren, of televisiemonument La Esterella die haar commentaar mag geven over de talrijke comebacks die ze de afgelopen vijftig jaar heeft proberen uit haar mouw en haar stembanden te schudden: niemand is veilig als Van den Durpel één keer op dreef geraakt.



Deze compilatie heeft wel het nadeel dat het bronmateriaal niet erg logisch gemonteerd is. Zo zien we door enkele grappen de aftiteling van het programma lopen, zelfs al is de dvd nog niet in de helft, en bij één Gerard Mommaerts-sketch loopt er zelfs nog een banner door het beeld dat er een speciale nieuwsuitzending volgt na het programma. De manier waarop sommige sketches abrupt worden afgebroken is soms wel storend, en het is jammer dat daar bij de montage niet wat meer aandacht is aan besteed. Toch is de gekozen selectie aan filmpjes één waar we ons volledig in kunnen vinden: een gevarieerde afwisseling tussen originele personages en imitaties van bestaande mediafiguren. Van den Durpel is nu bezig met een langspeelfilm - na Oesje met Kamiel Spiessens zijn tweede alweer - over Firmin Crets; persoonlijk toch niet echt mijn favoriet, ik zou daarentegen méér dan de normale prijs betalen voor een langspeelfilm rond Snelle Eddy. Wat ons ook toch nog even doet herinneren om two thumbs up te hijsen voor actrice Nele Goossens, die nu al ettelijke jaargangen meedraait in de rol van Kelly, de bimbo-vriendin zonder hersens van Eddy - om omgang te hebben met een marginale crimineel als Eddy heb je inderdaad best niet te veel verstand op overschot.




AFLEVERINGEN
Nogmaals op verzoek van onze lezers een opsomming van alle in deze compilatie gebruikte sketches. De typetjes die Van den Durpel voor zijn rekening neemt, staan in vet.

Disc 1:
1. Sylvain - Ziekenhuis
Sylvain heeft te veel gegeten en moet naar het hospitaal...

2. Schampers - Musseeuw
Reportagemaker Paul Schampers heeft alweer een indringende reportage gepland over wielrenner Johan Museeuw.

3. Ronny - Popblaadje
Vlaamse zanger Willy Sommers krijgt hoogstpersoonlijk de eer om in Ronny King's aftandse autobus te worden geïnterviewd voor diens nieuwe succesvolle muziekblaadje, de King Parade.

4. HT&D
Een reeks belegen moppen waar bejaarden met hersenverkalking nog niet mee lachen, gepresenteerd door een panel geleid door Kamiel Spiessens, met daarin Firmin Crets, Berten Maillot, Jimmy B. en Sylvain Van Genechten.

5. Spiessens - Wonderjaren
Kamiel vertelt aan een jongetje dat op school gepest wordt hoe hij aan zijn gebroken tand en zijn warrig haar is geraakt.

6. Sylvain - Blind Date
Sylvain ziet het wel zitten om met zijn blind date op restaurant te gaan. De dame in kwestie denkt dat Sylvain een rijke gigolo is, Sylvain denkt dat zij de rekening van het restaurant gaat betalen...

7. Wie Van De Drie?
Een panel, bestaande uit Ronny King, Paul Schampers en Kamiel Spiessens moet onder toezicht van Gerty Christoffels de échte rij-instructeur Jos Van Overloop onderscheiden van Gerard Mommaerts en Firmin Crets, alhoewel dat laatste niet echt moeilijk is...

8. Ronny - Plagiaat
Ronny King moet voor de rechtbank verschijnen omdat hij een nummer van Sergio heeft geplagieerd. De jury doet echter een merkwaardige uitspraak.

9. Schampers - Filip Mars
Paul Schampers maakt een indringende reportage over Filip Mars; vijfendertig, alleen, algerisch tegen tomatensaus en onder de sloef bij zijn moeke.

10. Spiessens - Voetbal
Kamiel Spiessens traint een miniemenploegje, maar kent zelf geen bal van voetbal.

11. Sylvain - Oudstrijders
Deze classic moet U gezien hebben: Sylvain woont samen met een Engelse oudstrijder uit '40-'45, die voor hem vier jaar in een concentratiekamp gezete heeft omdat hij achter de Duitse linies een blikje cornedbeef was gaan pikken, een herdenking bij.

12. Schampers - Tavernier
Paul Schampers vaart mee met een Oostendse haringvisser, Tavernier, die zijn laatste boottocht gaat.

13. Tien Voor Taal
In deze oh zo sympathieke sportieve taalstrijd jureren Marcel Vanthilt en Anita Witsier tussen een Vlaamse ploeg, bestaande uit Paul Schampers, Herman Brusselmans en Ronny King tegen drie arrogante klere-Hollanders waaronder Bassie de clown.

14. Sylvain - Zondagsmis
Sylvain gaat op zondag ter kerke, en vindt uiteraard de hosties véél te klein.

15. Spiessens - Heterdaad
Kamiel Spiessens wordt na zijn marktbezoek gearresteerd door Gilda De Bal en Ben Van Ostade uit Heterdaad, omdat ze hem - onterecht uiteraard - voor de beruchte "seriehandtasdief" houden.



Disc 2:
1. De Multimiljonair Is Bankroet
Filip Mars uit Schilde is verslaafd aan het programma Wie Wordt Multimiljonair?

2. Gerty's Brio
Gerty Christoffels maakt reclame voor een merk van yoghurt dat de natuurlijke "afgang" bevordert.

3. Gerard Mommaerts - Frans
De leerlingen in een school weten niet wat hen overkomt als hun nieuwe leraar Gerard Mommaerts een compleet chaotische les Frans geeft.

4. Ronny King - Tiri...
Alweer een persiflage op een bekende reclamespot, ditmaal met Ronny King als functionele idioot (daar is niet echt veel voor nodig...)

5. Commissaris Huyghebaert - Oproep 2020
Commissaris Huyghebaert en Ingrid De Putter presenteren het bekende VTM-misdaadopsporingsprogramma, en zoeken onder meer de eigenaar van een koffer met een verdacht poeder en een Mexicaanse crimineel.

6. De babbelbox
Man Bijt Hond heeft zijn babbelbox opgesteld in het Shoppingcentrum van Wijnegem; onder meer Kamiel Spiessens, Ronny King, Sylvain Van Genechten en Snelle Eddy hebben iets wereldkundig te maken.

7. Snelle Eddy - Eddy slikt
Snelle Eddy gaat een avondje stappen, het flesje amfetamines binnen handbereik. De pillen schijnen hem echter niks te doen, dus slikt hij nog maar wat bij. Zijn belevingswereld verschilt echter nogal wat van de realiteit.

8. Firmin Crets - De Postzegel
Firmin slaagt er maar niet in een brief te frankeren.

9. Commissaris Huyghebaert - Zie Uit
De rijkswacht - uw vriend - wijst ons op de gevaren van het gebruik van de GSM. Niet alleen voor de chauffeurs echter, maar eerder voor iedereen die in de buurt van de filmploeg komt.

10. Marlene Inclusief
Een eerste absoluut hoogtepunt van deze dvd-set. Marlène De Wouters heeft een exclusief gesprek met niemand minder dan één van Nederlands geliefdste entertainers, Bassie de Clown.

11. Ronny King - Star Trek
Euh... "space... the final frontier..."

12. Jan Hoet - Kleuters
Kunstpaus Jan Hoet brengt een bezoek aan een kleuterschool, en geeft zijn zoals immer gefundeerde commentaar op de artistieke creaties van de allerjongsten.

13. Gerard Mommaerts - Dictee
Tijd voor een dictee in de klas van Gerard; en zelfs daarbij heeft onze leerkracht er weer wat op gevonden om de leerlingen voor zijn persoonlijk benefiet in te zetten.

14. Firmin Crets - De Deur
Firmin Crets vergeet zijn sleutels aan de binnenkant van de deur.

15. Laurent Flashback
Ditmaal gaat Marlène De Wouters op bezoek bij de prins-te-veel uit de Belgische koninkljke familie, Laurent, die voor de gelegenheid een doos filmpjes uit de oude doos bovenhaalt.

16. Het Leven Volgens Gregory
We krijgen een indringend portret van ene Gregory, cultuurpraesens van de één of andere studentenclub van economie. Zuipen kan hij als de beste, verder dan de eerste kandidatuur is hij niet geraakt... en hij is al 35 jaar! En natuurlijk heeft hij over alles een mening!

17. Schampers Aan Zee
Paul Schampers gaat met zijn Pascale een weekeindje de grote mijnheer uithangen in een hotel aan de Belgische kust. Achter de balie van het hotel staat redder Berten Maillot, die altijd wel te vinden is om met Paul een "grapstjen" uit te halen.

18. Immo Hoet
Jan Hoet schuimt met een immo-makelaar de vastgoedmarkt af. Wanneer hij eindelijk een huis heeft gevonden dat hem schijnt aan te staan, wil hij natuurlijk eerst zien of hij er enkele artistieke verbeteringen aan kan brengen.

19. Kevin - Mister Belgium
Ons aller favoriete duikelnicht Kevin doet mee aan de Mister Belgium-verkiezing, maar is toch niet echt uit het goede hout gesneden...

20. Snelle Eddy - Slotmachines
Eddy beproeft zijn geluk op de gokautomaten, maar krijgt al snel een gebrek aan kleingeld. Dat hij moet gaan rapen waar het te rapen valt.

21. Firmin Crets - Night Of The Proms
Een avondje muziek met Firmin aan het slagwerk.

22. Piet Van Eeckhaut - Piet Is Pleite
Eén van Vlaanderens meest beruchte assisenpleiters, Piet Van Eeckhaut is de steun en toeverlaat van criminelen en tuig van de richel in donkere dagen...

23. Ronny King - Klinieclown
Nog zo'n classic. Ronny King gaat clini-clown spelen in een ziekenhuis, wat bijzonder wrevel opwekt bij de patiënten voor wie het leven zó al geen lolletje is.

24. Filip & Irma - The Final Revenge
Filip Mars wil per sé meespelen in Chris & Co en geeft zich uit voor imitator. Vooral de manier waarop Van den Durpel in deze sketch zijn eigen imitaties imiteert, getuigt toch wel van veelzijdigheid.

25. Slappe Eddy
Eddy - oeps, we bedoelen: een vriend van Eddy - krijgt hem niet meer omhoog, dit tot ongenoegen van Kelly. De dokter schrijft hem Viagra voor, dit tot ongenoegen van Kelly. Het is ook nooit goed.

26. Firmin Opgepakt
Is Firmin Crets een viervoudige moordenaar, of een eenvoudige kluns?

27. Ronny King - Dag Van De Klant
Ronny King laat zich op de dag van de klant door een gewiekste electronica-verkoper behoorlijk afzetten.

28. Bart Peeters - De Nationale Sextest
Bart Peeters presenteert een televisie-enquête over onze bedgewoontes. Een nietsvermoedende biljarter krijgt daardoor de insinuatie op zijn brood als zou hij zijn vrouw bedriegen.

29. Wat Eddy Denkt
Eddy ziet in zijn stamcafé een heet poepke waar hij bij denkt te scoren, maar zoals gewoonlijk zijn zijn inschattingen niet echt accuraat, zijn versiertrucs boertig, en eindigt hij bij het huisvuil.

30. Sylvain - Pulp Fiction
Nog een filmpje waar de DVD-set alleen al zijn geld voor waard is. Twee Amerikaanse criminelen die erg op John Travolta en Samuel L. Jackson lijken, zitten een potje te zeiken over het feit dat de Belgen mayonaise op hun frieten doen. Op hun achterbank zit er echter een expert in sausen en snacks van het frituur: Sylvain.

31. Kevin Trouwt
Is hij dan toch géén homo? Of juist wel? In elk geval, Kevin gaat trouwen, met een vrouw nog wel! Of is het toch alleen maar voor de boekskes?

32. Firmin Crets - MGM
The end...



Disc 3:
1. Marlene - Etiquette
Marlène De Wouters heeft een boek geschreven met daarin een handleiding voor tafelmanieren conform de etiquette. Om te bewijzen dat het boek zijn nut heeft, plukt ze twee "toevallige" voorbijgangers van de straat die eens op kosten van VT4 mogen gaan eten in een chique restaurant: Eddy en Kelly.

2. Firmin - Bad
Firmin krijgt rimpels van te lang in bad te zitten.

3. Moord In Een Villa
In een chique herenhuis wordt een moord gepleegd. Commissaris Huyghebaert en zijn team sappen de plek van de misdaad af, en vernietigen daarbij zowat alle bewijsmateriaal.

4. Kamiel Lost Het Op: Jonge Ouders
Vanuit zijn schuur lost Kamiel Spiessens vragen van de kijkers op, Vandaag: hoe kunnen jonge ouders toch nog wat tijd vrijmaken voor zichzelf?

5. Kevin - Homejacking
Groot alarm in medialand: Kevin en zijn Geena zijn gehomejackt, maar we kunnen ons terecht de vraag stellen of één en ander niet in scène is gezet om in "de boekskes" te kunnen komen.

6. Brusselmans - Wassalon
Fuck. Alweer een boeiende momentopname uit het leven van een schrijver...

7. Happy Birthday Eddy
Kelly heeft een reeks verrassingen voorbereid voor Eddy's verjaardag, maar alhoewel ze overloopt van de goede intenties, kan Eddy haar enthousiasme maar matig apprecieren.

8. Laurent - Hondenschool
Prins Woef, pardon, Laurent gaat met zijn hond, Fabi, naar de hondenschool, want het beest luistert voor geen meter.

9. Sylvain - IJsje
Sylvain probeert in een museum een ijsje te eten, maar dat mag natuurlijk niet...

10. Brusselmans En De Teef
Herman Brusselmans scoort alweer niet bij de vrouwtjes...

11. Hoet - Rotary
De plaatselijke Rotary-club heeft kunstpaus Jan Hoet uitgenodigd om enkele stukken te komen schatten, ten voordele van een benefietactie. Hoet zou natuurlijk Hoet niet zijn als hij zijn gefundeerde gal niet kon spuwen op de aangeboden kunstwerken.

12. De Babbelbox - Snelly Eddy
Kelly heeft de babbelbox van Man Bijt Hond in huis staan, op wat alweer een gênant ogenblik voor Eddy blijkt te zijn.

13. Trailer Schampers Magazine
De medewerkers van sterreporter-met-een-godcomplex Paul Schampers hebben tijdens zijn afwezigheid weer een paar reportages voorbereid, op aangeven van de altijd voor een grapstjen te vinden Berten Mailot.

14. Kevin - Baby
Kevin is zwanger! Euh... hij bedoelt natuurlijk, Geena is zwanger van Kevin. En het lijkt niet dat hij een goeie vader belooft te worden.

15. Saids Succes
De Pakistaanse bloemenverkoper Said werkt zich naar de top van het Belgische bedrijfsleven.

16. Huyghebaert - Zakje
Commissaris Huyghebaert bindt de strijd aan tegen de zware criminaliteit: ditmaal heeft hij in het vizier de hondenbezitters wiens beest op de openbare weg... euh... dinges...

17. Kurt & Burt
Een vrouw blijkt tweemaal getrouwd te zijn - nog wel met een identieke tweeling!

18. Fastfood Sylvain
Sylvain Van Genechten bevoorraadt zich met de resten van wat de klanten van de hamburgertent niet meer opeten.

19. Mommaerts - Video Kunst
Gerard Mommaerts is met zijn Myriam en een videocamera naar het Zwin getrokken om er te vogelen, euh, een paar vogels te filmen.

20. Firmin - Tuinhuisje
Firmin heeft een tuinhuisje gekocht, maar hij heeft er nog geen ideale plek voor gevonden.

21. Eddy & Sacha
Beslist ook één van de memorabelste filmpjes! Eddy komt op straat zijn oude klaskameraad Sacha tegen, die duidelijk een andere seksuele oriëntatie heeft dan onze dekhengst. Iedereen schijnt dit door te hebben, behalve Eddy dan.

22. Kamiel - Scherpenheuvel 2
Kamiel Spiessens is nog altijd op weg te voet naar Scherpenheuvel, en ondervindt op zijn tocht dat het leven als een doosje chocolaatjes is.

23. Thuis: Veel Meegemaakt
Drie personages uit de soap Thuis, waaronder Ann Petersen, zijn tegen elkaar op aan het zeuren wie er van hun er het ergst aan toe is.

24. Praktijkexamen
Ra ra, wie is er gezakt voor zijn rijexamen?

25. Laurent Spreekt: Snel Rijden
Prins Laurent wordt door de pers op de korrel genomen over zijn zware voet.

26. Firmin - Ikeo
Firmin heeft in een bekende meubelzaak een kastje gekocht, maar worstelt met het montageplan.

27. Chileentje - Luc & Anita
Het gefrustreerde koppel Luc en Anita wil graag een kindje adopteren, maar het is al een paar keer lelijk mislukt...

28. Hoet Proeft
Jan Hoet kent niet alleen alles van kunst, hij doet ook nog alsof hij iets van wijn afweet.

29. Schampers En De Foorkamer
Paul Schampers maakte alweer een indringende reportage over een foorkramer met een kleine maar hinderlijke handicap.

30. Laurent Spreekt: Monogamie
Prins Laurent wordt door de pers op de korrel genomen (nee, ze laten hem echt niet gerust) over zijn liefdesleven.

31. Zonder handen
Achtereenvolgens mogen het programma afsluiten, met een vette knipoog naar Man Bijt Hond: Eddy die een pintje gaat pakken met Kelly in zijn nek, MC Joel en zijn makkers van de Kortessem-Beringen Connection, wiens muzikaal talent zienderogen vermindert, en Filip Mars die gaat vuurspuwen.



Disc 4:
1. Bo Coolsaet - Het Potlood Der Verlangen
De bekende TV-uroloog Bo Coolsaet helpt een patiënt met erectieproblemen...

2. Snelle Eddy - Geheim
Snelle Eddy heeft een geheim dat zijn macho-imago niet echt goed zou doen schitteren, mocht het ooit uitkomen...

3. Roze Loper - Eddy De Mey
Jimmy B. interviewt de VTM-weerman Eddy De Mey naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek... laten we hopen dat het niet alleen het eerste, maar ook meteen het laatste is.

4. Eddy - Belastingen
Eddy is betrapt bij het zwartwerken, en mag het bij zijn lokale belastingscontroleur komen uitleggen.

5.La Esterella - 50 jaar TV 1
De Antwerpse evenknie Bianca Castafiore, La Esterella, bij benadering 118 jaar, haalt bij acteur Bob De Moor herinneringen op aan haar rijkgevulde carrière...

6. Commissaris Huyghebaert- PV
Commissaris Huyghebaert handelt de schade af na een ongeval.

7. La Esterella - 50 jaar TV 2

8. Taxi Roger
De onbeschofte taxichauffeur Roger krijgt Bart Peeters in zijn taxi.

9. La Esterella - 50 jaar TV 3

10. Witse Op Uitkijk
Commissaris Witse en een domme blonde collega die erg veel op Broitt Michiels uit Flikken lijkt, houden de wacht bij een woning van een verdachte.

11. Snelle Eddy Gelift
Snelle Eddy neemt geen mannelijke lifters mee, alleen knappe grieten. Maar of dat ook zo verstandig is.

12. De Marstrix - Filip & Irma
Filip Mars zit tot een kot in de nacht computerspelletjes te spelen, en waant zich plots in de wereld van The Matrix

13. Commissaris - doodoorzaak
Na alweer een dodelijk ongeval op het Belgische wegennet moet Commissaris Huyghebaert de doodsoorzaak van een slachtoffer bepalen.

14. Firmin Kijkt In De Pot: Kalkoen
Firmin Crets verblijdt ons met een recept voor een heerlijke gevulde kalkoen.

15. Eddy - Trappenscene
Is Snelle Eddy de nieuwe Kevin Costner uit The Untouchables?

16. Witse - Scenariomoorden 2
Weer één van de meest memorabele sketches: commissaris Witse en zijn domme blonde assistente onderzoeken de plek waar een seriemoordenaar alle scenaristen van Vlaamse politiereeksen heeft afgeslacht. Gelukkig zijn er nog een paar scenaristen in reserve, zij het dat ze in een iets ander genre actief zijn.

17. Toeters & Bellen - Firmin 1
Firmin Crets presenteert een woordspelletje op TV, maar heeft zelf amper door waar het over gaat.

18. Brusselmans - Vriendinnetje
Ongelofelijk maar waar: een lelijkaard als Herman Brusselmans heeft een vriendin, en ze schrijft nog zijn teksten ook!

19. Toeters & Bellen - Firmin 2

20. Was Je Maar Zo Getrouwd: Oud IJzer
Persiflage op de hoogst onleuke home-videoprogramma's waarin pasgetrouwde vrolijke stelletjes enkele minder vrolijke dodelijke ongelukken meemaken.

21. Toeters & Bellen - Firmin 3

22. Eddy - Flitspalen 1
Snelle Eddy is het beu dat hij voor de zeventiende keer geflitst is door dezelfde paal. Ditmaal zweert hij wraak, maar Eddy kennende stelt dat niet zoveel voor.

23. De Welnesskliniek Afl. 2
Dokter Jef Hoeyberghs staat weer klaar om een paar patiënten te opereren, en ze intussen een flink potje te kleineren voor de camera.

24. Eddy - Flitspalen 2

25. Firmin - Supermarkt
Firmin Crets demonstreert hoe de snelkassa werkt.

26. Eddy - Flitspalen 3

27. Toeters & Bellen - Redder Berten
Ditmaal is het Berten Maillot die met het televisiespelletje met als doelpubliek hoofdzakelijk debielen het niet onaardige sommetje van 380 miljoen euro mag weggeven. Raad eens wie er zo dom is om te geloven dat hij dit bedrag écht kan winnen? Juist, Paul Schampers.

28. Eddy - Flitspalen 4

29. De Witse Van Sichem
Een unieke trailer voor de allereerste heimat-politiereeks ooit!

30. De Welnesskliniek Afl. 3
Jef Hoeyberghs krijgt een patiënt met een buitengewoon grote neus op consultatie.

31. Cyriel - Veel Afgezien
Bob De Moor interviewt de oud-coureur Cyriel Vervecken, die nog de Ronde van Frankrijk reed toen zoiets nog een hachelijke onderneming was, niet voor de watjes van tegenwoordig.

32. The Bachelor
Reality-soap waarin een rijke vrijgezel een lief zoekt tussen tien dames, voor de regisseur is het format echter niet flitsend en eigentijds genoeg.

33. Firmin Kijkt In De Pot: Snelkookpan
Speciaal voor de tweeverdieners toont Firmin hoe je met behulp van een snelkookpan het eten véél sneller op tafel kan krijgen.

34. Hoet U Voor Panamarenko
Ook een memorabele sketch. Als er in de kunstwereld nog één grotere zot rondloopt dan kunstpaus Jan Hoet, dan is het wel de Antwerpse kunstenaar Panamarenko, die van élke aankoop in de Brico wel een nieuw meesterwerk weet te maken.

35. Eddy - Sinterklaas
Snelle Eddy en één van zijn criminele vriendjes beroven een gezin waar de ouders even niet thuis van zijn, verkleed als Sinterklaas en Zwarte Piet.

36. De Positivo
Een iets minder geslaagde scène is die van Willy, een onverbeterlijke optimist die zelfs blijft lachen bij de grootste tegenslagen.

37. Het Leven Zoals Het Was: Crematie
Dezelfde sensatiezuchtige regisseur als enkele sketches hiervoor wil per sé een reality-programma maken over crematies, maar de plechtigheid is al begonnen vooraleer de camera draait...

38. De Policiers
En als afsluiter krijgen we Witse, De Cock-met-cee-oo-cee-kaa en inspecteur Van In te zien, die een potje elkaar gaan staan afzeiken wanneer ze bij een moord alledrie het onderzoek willen leiden, en elkaar uit pure armoede maar gaan aftroeven met wie er al het meeste boeken en dvd's uit heeft...



BEELD EN GELUID
Ook op deze 4-discversie staan de filmpjes weer min of meer chronologisch gerangschikt per één of twee seizoenen, wat betekent dat de eerste drie discs zijn uitgevoerd in 1.33:1 en de vierde in anamorfisch 1.78:1. Dit stelt enkel een probleem bij de laatste bonustrack van disc 4, waarbij de Bohemian Rhapsody-clip met Filip Mars uit een vorig seizoen afkomstig was, en er mogelijk, afhankelijk van uw televisietoestel, niet automatisch naar het juiste beeldformaat wordt overgeschakeld. De televisieuitzendingen zien er redelijk goed uit, alhoewel snel bewegende beelden, zoals in de Matrix-persiflage toch nogal eens wat ghosting oplevert. Er is in elk geval wat extra plaats op de schijf vrijgekomen door ditmaal geen ongecomprimeerde PCM-track meer te gebruiken, maar een gewone Dolby Surround 2.0-track, die méér dan goed genoeg is voor deze reeks.

EXTRA'S
De verschillende fragmentjes zijn ditmaal gelukkig niet als titels, maar als chapters geïndexeerd (met uitzondering van de muzieknummers), wat de navigatie ervan vergemakkelijkt. Uiteraard heeft elke disc een play all-functie. Van elk seizoen zijn er ook nog eens twee muzikale nummers van Van den Durpels typetjes tot op deze compilatieset doorgedrongen. Disc 1 bevat de videoclips van het nummer Scooter met Kevin, coryfee van de gelukkig ter ziele gegane boysband Stay Steady, en Doefen en toeken van Firmin Crets. Op disc 2 rapt MC Joel Lovegame bij elkaar, en spuwt Gerard Mommaerts zijn gal over de plannen van toenmalig onderwijsminister Vanderpoorten over de afschaffing van de vervroegde uitstapregeling voor leerkrachten in zijn Pensioensong. Disc 3 toont ons Snelle Eddy en Kelly die een Hobokense versie van een Grease-medley brengen, en MC Joel maakt promotie voor een streekprodukt: de Limburgse Vlaai. Op disc 4 tenslotte doet Jean Pierre Van Rossem zijn beklag dat geen van zijn criminele vriendjes hem ooit in de gevangenis zijn komen opzoeken in een schitterende interpretatie van Min Moaten, en Filip en Irma Mars parodiëren het Queen-nummer Bohemian Rhapsody. Elke disc bevat daarnaast nog een portie bloopers.



CONCLUSIE
Deel 2 van Het Beste Uit Chris En Co vult een paar essentiële leemtes op die na het verschijnen van deel 1 nog uit waren blijven staan. Chris Van den Durpel is naar onze mening toch één van de beter komische talenten die ons klein landje rijk is, en die het zich kan permitteren met alles en iedereen te spotten zonder daarbij nodeloos grof te worden. Hopelijk volgt er hierna nog een dvd met de hoogtepunten uit het voorbije seizoen.



cover




Studio: Universal

Regie: Ludo Cox, David Ottenburgh
Met: Eddy Truyens en zijn marina-vriendin Kelly, Kamiel Spiessens, Paul Schampers, Firmin Crets, Ronny King, Prins Laurent, Herman Brusselmans, Jan Hoet, Sylvain Van Genechten, Filip en Irma Mars, La Esterella, Jimmy B., Kevin van Stay Steady, Gerard Mommaerts, Marlène De Wouters, Bassie de Clown

Film:
8,5/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998-2004

Leeftijd:
AL

Speelduur:
414 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582467215


Beeldformaat:
1.33:1 & 1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 8 videoclips
• Bloopers

Andere recente releases van deze maatschappij