:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MURIEL OU LE TEMPS D'UN RETOUR
MURIEL OU LE TEMPS D'UN RETOUR
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-12-10
FILM
Hélène Aughain (Delphine Seyrig), een vrouw van middelbare leeftijd, verkoopt antiek vanuit haar huis in Boulogne-sur-Mer. Ze deelt een appartement met Bernard (Jean-Baptiste Thiérré), de zoon van haar overleden man. Ondanks het feit dat ze een nieuwe vriend heeft besluit ze om haar oude vlam Alphonse Noyard (Jean-Pierre Kérien) op bezoek te laten komen. Alphonse heeft de laatste 15 jaar in Algerije doorgebracht en daagt op met zijn minnares Françoise (Nita Klein). Ook Bernard verbleef een tijdje in Algerije, inmiddels wordt hij getormenteerd door herinneringen aan Muriel, een vrouw die tijdens de Algerijnse oorlog werd gefolterd.

Muriel Ou Le Temps D'Un Retour is een redelijk oninteressant en ietwat pretentieus werkstuk over de subjectiviteit van ons geheugen / onze herinneringen dat deels werd opgehangen aan de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog, een oorlog die ten tijde van de opnamen diepe wonden had geslagen in de Franse maatschappij. Anno 2006 heeft Muriel Ou Le Temps D'Un Retour daardoor heel wat aan belang en impact verloren, des te meer gezien de film ook op visueel vlak (de jump cuts zijn eerder irritant dan interessant) vaak bitter weinig heeft te bieden. Het acteerwerk is redelijk goed te noemen met Delphine Seyrig (Le Charme Discret De La Bourgeoisie, Les Lèvres Rouges van Harry Kümel) als belangrijkste "attractie".

Muriel Ou Le Temps D' Un Retour maakt net als Hiroshima Mon Amour en Nuit Et Brouillard deel uit van de Alain Resnais box. Terwijl de twee overige films duidelijk hun plaatsje in deze box verdienen is dit voor Muriel Ou Le Temps D'Un Retour niet echt het geval, zelf hadden we in ieder geval veel liever L'Année Dernière À Marienbad als derde film gezien.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van de transfer is redelijk te noemen. Voornaamste punten van kritiek zijn de matige scherpte en contrast. Ook bevat het beeld bij momenten wat grain. De Franstalige Dolby Digital Mono 2.0-track voldoet voor een film als Muriel zonder ook maar één moment indruk te maken.

EXTRA'S
Naast trailers voor The Pianist, Masculin Feminin, Hiroshima Mon Amour en Muriel Ou Le Temps D'Un Retour krijgen we enkel een kort maar interessant interview (13.45 minuten) met François Thomas. Dit interview, genaamd Les Taches D'Encre werd in 2004 opgenomen voor Arte.

CONCLUSIE
Zonder twijfel de minst interessante film uit de Alain Resnais-box.


cover
Studio: A-Film

Regie: Alain Resnais
Met: Delphine Seyrig, Jean-Pierre Kérien, Jean-Baptiste Thiérré, Nita Klein

Film:
4/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1963

Leeftijd:
12

Speelduur:
116 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.66:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers,
• Featurette

Andere recente releases van deze maatschappij