:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ROBERTA
ROBERTA
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2006-12-15
FILM
Musicals en uitgediepte verhalen horen niet bij elkaar. Hoe zwaarder immers de plot, hoe minder frivool de zang- en dansnummers zullen overkomen. En dus houden de meeste musicals het bij variaties op jongen-wordt-verliefd-op-meisje. Roberta, een zwierige RKO-film uit 1935, vormt geen uitzondering op de regel. Er zijn dit keer zelfs twee jongens en twee meisjes in het spel. Ex-footballer John Kent wordt immers hopeloos verliefd op Stephanie, creatief assistente van een chic modehuis in Parijs, terwijl zijn beste vriend en orkestleider Huck Haines zijn oude vlam Lizzie tegen het lijf loopt in de Franse hoofdstad. Alleen laat ze zich nu gravin Scharwenka noemen en gedraagt ze zich hautainer dan vroeger. Wanneer de eigenares van het modehuis – het titulaire personage – sterft, laat ze haar bedrijf over aan haar neef John. Het lijkt een godsgeschenk, maar blijkt al snel een wig te drijven tussen beide koppels.

Het mag duidelijk zijn: voor het verhaal hoef je Roberta niet in huis te halen. De film is gebaseerd op een populair Broadwaystuk en doet weinig moeite om de theatrale origine naar de zevende kunst te vertalen, wat resulteert in knullige dialogen, veel opgeklopt drama en geforceerde humor. De personages laten zich bovendien vooral leiden door de grillen van de scenaristen i.p.v. door de logica van hun karakter. Een romantische breuk is er bijgevolg in een vingerknip, een verzoening geschiedt zonder veel emotionele zielenroerselen. En dat is jammer, want de personages op zich zijn zeer geslaagd, niet in het minst omdat het gemakkelijk is hen te vereenzelvigen met de acteurs die de rollen spelen.



In de eerste plaats geldt dat voor Fred Astaire en Ginger Rogers. Roberta was de derde film van het dynamische duo en de chemie tussen de twee vormt hét hoogtepunt van de film. Telkens Fred en Ginger het scherm delen, schiet je betrokkenheid als kijker de hoogte in. De romantische blikken tussen de twee, de perfect gechoreografeerde bewegingen, het vleugje ironie dat beide in hun acteerspel leggen: allen dragen ze bij tot wat zonder discussie de beste scènes van de film zijn. Maar écht schijnen doen Astaire en Rogers natuurlijk in hun zang- en dansnummers. Smoke Gets in Your Eyes is een heerlijk nummer, zwierig gedanst en in beeld gebracht. En solonummer I Won’t Dance hoort thuis in de eregalerij van de musical dankzij een verbluffende choreografie en de elegantie van Astaire. In contrast is de chemie tussen het andere koppel, Irene Dunne en Randolph Scott, zo goed als onbestaande. Scott trekt zich nog het beste uit de slag met een vertolking die diepgang mist maar die charme te over heeft. Dunne lijkt zich echter in een heel andere film te bevinden. Haar zangstem is prachtig, maar te klassiek en stijf voor een Hollywoodmusical. Een identieke kritiek kan je uiten over haar acteerstijl, die de gaten in de plot extra in de verf zet.

Roberta is daardoor een erg onevenwichtige film geworden. Interessant en energiek het ene moment, saai en voorspelbaar het andere. Aan de regie van William Seiter ligt het nochtans niet: die is uitstekend. Hij heeft bovendien een oog voor visuele tierlantijntjes. Zo is een klavier van mannenhandschoenen, bespeeld door Astaire, een prachtig moment in de openingssequentie en vormt een kraanbeweging die een lift volgt van het gelijkvloers naar de tweede verdieping een triomfantelijk terugkerend motief. Ook set design en kostuums – een wonderlijke mix tussen art déco en 19de-eeuwse grandeur – zijn uiteraard een lust voor het oog. De orkestratie van Max Steiner geeft de eenvoudig mee te fluiten deuntjes bovendien een extra duwtje in de rug.

En dus is het uiteindelijk niet de technische vakkunde die Roberta de das omdoet, maar het al te simplistische, ongeloofwaardige verhaaltje en de miscasting van topliner Irene Dunne. Eenvoud siert de meeste musicals, maar Roberta draagt de eigenschap als een zware last. Spoel door naar de muzikale intermezzo’s met Astaire en Rogers en laat die je humeur in een oogopslag opbeuren, maar laat de rest van de film je vooral niet in slaap wiegen, zou ik aanraden.



BEELD EN GELUID
Roberta dateert uit 1935, maar dat zou je niet zeggen als je naar deze dvd kijkt. De transfer oogt behoorlijk scherp, met mooie contrasten en de print is ook relatief zuinig op krassen en vuiltjes. Wel een probleem vormt soms de hoeveelheid grain, maar dat is te verwachten van een film die nog maar net de kaap van 70 jaar rondde. Het originele monogeluid kenmerkt zich door goed verstaanbare dialogen en een heldere weergave van de muziek. Achtergrondruis is wel permanent aanwezig en dringt zich in stillere scènes soms op.

EXTRA'S
Naar goede gewoonte schotelt Warner ons weer een soort Night at the Movies voor door de inclusie van een kortfilm en een cartoon. De muzikale kortfilm, Starlit Days at the Lido (18 min.) is een two-reeler uit het releasejaar van Roberta, gefilmd in grlorieuze 3-strip Technicolor. De cartoon, The Calico Dragon (8 min.), stamt eveneens uit 1935, vertelt het verhaal van een 'lapjesdraak' en profiteert visueel van het nostalgische 2-strip Technicolor procédé. Ook in de bonussectie vinden we een van krassen vergeven en ongeïnspireerde Trailer (3 min.) terug, evenals een radiopromo met de titel Hollywood on the Air, waarin audiofragmenten uit de prent met de luisteraar gedeeld worden.



CONCLUSIE
Roberta bevat enkele heerlijke dansnummers met het gouden duo Fred Astaire en Ginger Rogers, maar deze hoogtepunten worden omringd met voorspelbare plotlijnen en een te simplistisch verhaal. Op technisch vlak valt de prent niets aan te wrijven, maar een kloppend hart duikt te weinig op. Beeld en geluid ogen en klinken zeer degelijk voor een film uit 1935 en de bonussectie is klein maar fijn.


cover



Studio: Warner

Regie: William A. Seiter
Met: Fred Astaire, Ginger Rogers, Irene Dunne, Randolph Scott, Helen Westley, Victor Varconi, Claire Dodd

Film:
6,5/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Musical

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1935

Leeftijd:
AL

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321932679915


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Muzikale kortfilm
• Cartoon
• Radio Promotiespot
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij