:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CHEF! - DE COMPLETE SERIE 2
CHEF! - DE COMPLETE SERIE 2
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2006-12-29
SERIE
Ah, Derek. Let me explain the order of things for you. There's the aristocracy, the upper class, middle class, working class, dumb animals, waiters, creeping things, head lice, people who eat packet soup, and then you."

Aan het woord: Gareth Blackstock, England's meest verbaal getalenteerde meesterkok en tevens eigenaar van het culinaire hoogtepunt 'Le Château Anglais'. Gareth (rol op het lijf geschreven van de sublieme komie Lenny Henry) is een perfectionist als het op z'n kookkunsten aankomt, en spaart daarvoor kost nog moeite. Jammer genoeg voldoet zelfs het beste personeel bijlange niet aan zijn kwalitatieve eisen waardoor hij geregeld in een scheldtirade onsteekt die z'n gelijke niet kent. Kelners, sommeliers, koks, sous-chefs, ja zelfs de klanten moeten het ontgelden wanneer ze volgens Blackstock schromelijk over de schreef gaan. O wee als je als gast in het Château het zout durft te vragen om daarmee Gareth's meesterwerk te onteren, een verbale waterval van beledigingen zal je deel zijn.

Alvorens je Chef! bekijkt als de serie over een kok die enkel beledigingen uit, laat ons alvast stellen dat deze show véél meer in z'n mars heeft. Henry bezit immers het schaarse talent om een zodanig hatelijk, onuitstaanbaar karakter toch de nodige positieve menselijke karaktertrekken mee te geven. Waarlijk een 'chef you love to hate'. Vooral z'n sidekick Everton krijgt het zwaar te verduren, je kan het nog het best vergelijken met een geupdate versie van het duo Fawlty-Manuel uit het legendarische Fawlty Towers. Er is slechts één persoon waarvoor Blackstock de duimen moet leggen, z'n ultieme tegengewicht die de schaal perfekt in balans brengt: z'n vrouw Janice (een ijskoele Caroline Lee Johnson). Want ook al speelt hij de tiranieke über-chef, buiten z'n restaurant is hij een hopelijk klein vogeltje dat onder de vleugels dient genomen te worden door z'n echtgenote. Het toevoegen van dat stukje kwetsbaarheid aan het Blackstock-karakter was opnieuw één van show's sterke punten.

Het geheel wordt dus zonder moeite gedragen door Lenny Henry, een Britse komiek die begin de jaren '90 zodanig succesvol was dat hij de overstap waagde naar de States om daar volledige te floppen. Het zou zowat het beste zijn wat hem kon overkomen, want nadat hij met hangende pootjes terugkeerde naar England schreef hij voor zichzelf deze prachtrol van de arrogante chef-kok: een meesterzet. De serie hield het jammer genoeg slechts 3 seizoenen vol.

Deze tweede serie is kwalitatief vrijwel even hoogstaand als het eerste, doch het nieuwe was er een beetje af. Henry is echter nog steeds even energiek en verbaal ingenieus waardoor je héél wat zal aflachen met de beledigingen gericht aan z'n voetvolk. Z'n medewerkers trekken er zich nog steeds niks van aan, er wordt een enorm hygiënisch extra personeelslid aangeworven, de gezondheidsinspecteurs vallen binnen en Gareth verschijnt op tv, met alle gevolgen van dien.

AFLEVERINGEN
Dit tweede seizoen bevat 7 afleveringen met de volgende titels:

1. A River Runs Thru It
2. Time Flies
3. Do The Right Thing
4. Masterchef
5. A Diploma Of Miseries
6. Private Lives
7. England Expects

BEELD EN GELUID
Alhoewel iets beter dan het vorige seizoen is het nog steeds huilen met de pet op. De vuiltjes zijn ontelbaar en grain is nog steeds aanwezig. Het beeld is echter iets scherper dan het eerste seizoen. Een doodnormale surroundtrack zonder veel wow-effecten, maar alles perfekt verstaanbaar en dit op een aanvaardbaar volume. De nadruk ligt op het de frontspeakers en het stereo-effect zonder sprake van enige spreiding van het geluidsbeeld.

EXTRA'S
Geen

CONCLUSIE
Liefhebbers van Britse comedy mogen dit aanschaffen met hun ogen dicht. Deze tweede serie van Chef! is op z'n minst even amusant als de eerste, alhoewel het nieuwe er een beetje af is. Technisch is het aan de magere kant en bonusmateriaal is er niet te vinden. Je kan dit exemplaar uit het Comedy Collection-label van Warner dan ook aanschaffen tegen een zacht prijsje.


cover
Studio: Warner

Regie: John Birkin
Met: Lenny Henry, Caroline Lee-Johnson, Roger Griffiths, Claire Skinner

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1994

Leeftijd:
AL

Speelduur:
210 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 niet-anamorfische PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij