:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GREY'S ANATOMY - SEIZOEN 1
GREY'S ANATOMY - SEIZOEN 1
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2007-01-01
SERIE
Bij ziekenhuisseries dienen we steeds te denken aan het onvermijdelijke E.R en consoorten. Het soort medische shows waar de overgedramatiseerde verhaallijnen menig vrouw, kind, grootmoeder en ja, zelfs de doorgewinterde man, doen huilen als een baby.
Met andere woorden, niks voor ons. Daarom ook dat we deze Grey's Anatomy in eerste instantie geruisloos aan ons lieten voorbijgaan. Tot we door een kennis op het hart gedrukt werden dat deze serie anders is dan het doordeweekse hospitaaldrama. Jonge, getalenteerde acteurs die een frisse wind door het genre blazen. Ok, de overgedramatiseerde verhaallijnen zijn nog steeds aanwezig, maar deze keer weet men je week na week mee te zuigen met de 6 aspirant-chirurgen die met vallen en opstaan van het echte werk mogen proeven.

De titel van de show verwijst naar het hoofdkarakter: Meredith Grey (de bloodmooie Ellen Pompeo). Zij is één van de 6 aspirant-chirurgen en ontdekt bij het begin van de serie dat de man met wie ze vorige nacht een hemelse romance beleefde in feite haar nieuwe baas is: dokter Derek Shepherd (Patrick Dempsey). Als dat geen klepper is om een serie te lanceren. Op een subliem hoofkarakter alleen kan een serie niet teren, dus lopen er nog meer talentvolle jonge acteurs rond: Christina Yang is het slijmertje van de bende, Izzie Stevens (Katherine Heigl) het ex-model dat alle vooroordelen rond haar persoon probeert te ontkrachten, Alex Karev (Justin Chambers) speelt de alleswetende rotzak en ten slotte is er nog George O’Malley (T.R. Knight): de ietwat verlegen, stille jongen die in het geheim verliefd is op Meredith.

Zoals jullie wellicht reeds begrepen is er naast het medische dus ook een romantische en zelfs een komische noot aanwezig. Een ander sterk punt van de serie is trouwens het veelvuldig, maar nooit overdadig, gebruik maken van de medische ingrepen. Ze zijn er wel, we bevinden ons tenslotte in een ziekenhuis, maar ze overheersen gelukkig nooit. De jonge acteurs doen stuk voor stuk hun best, maar naast Ellen Pompeo is het TR Knight die met de pluimen gaat lopen. Een onbekende acteur die z'n kompanen met gemak van het doek speelt en hoogstwaarschijnlijk een mooie carrière mag verwachten.

Het is veelbelovend dat er nog eens een kwalitatief hoogstaande show op ons losgelaten wordt die niet uit de HBO-stal komt. ABC trok met dit moderne ziekenhuisdrama zo'n 20 miljoen kijkers per week en alhoewel seizoen 1 slechts 9 afleveringen telt, is het een perfekte intro tot het reilen en zeilen binnen het Seattle Grace Hospital.

AFLEVERINGEN
9 afleveringen van elk zo'n 40 minuten lang, met de volgende titels:

1. A Hard Day's Night
2. The First Cut is the Deepest
3. Winning a Battle, Losing the War
4. No Man's Land
5. Shake Your Groove Thing
6. If Tomorrow Never Comes
7. The Self Destruct Button
8. Save Me
9. Who's Zoomin' Who?

BEELD EN GELUID
De hedendaagse tv-reeks krijgt op dvd meestal een mooi anamorf 1.78:1-jasje aangegoten, en dit is voor Grey's Anatomy niet anders. Filmkwaliteit met levendige en heldere kleuren, weinig tot geen oneffenheden en een minimum aan grain. Alhoewel geluid aanwezig is in 5.1 zal het niet deze reeks zijn die je zal opzetten om je systeem te testen. Heldere dialogen, een goeie behandeling van de drukke muzikale omlijsting en subtiele maar des te meer effectieve achtergrondgeluiden geven deze surroundtrack toch de nodige meerwaarde.

EXTRA'S
De achter de schermen-featurette duurt zo'n goeie 11 minuten en kreeg als titel: Onder het mes. Hier krijgen we het obligatoire beeldmateriaal en een paar interviews voorgeschoteld waaruit het één en ander blijkt over de produktie, de casting en de hoofdacteurs zelf. 'Anatomie van een pilot' duurt opnieuw 11 minuten en bevat beeldmateriaal dat de pilot niet haalde. 'Grey's Anatomy ontleed: unieke scènes' bevat drie verwijderde scènes uit 'The First Cut is the Deepest' en één verwijderde scène uit 'No Man's Land'. De 'alternatieve titel' spreekt voor zich en laat je een andere versie zien van de begingeneriek.

CONCLUSIE
Een nieuwe wind blaast door het ziekenhuislandschap. U weze gewaarschuwd: de jonge, beloftevolle aspiranten van het Seattle Grace Hospital worden op u losgelaten en voor u het weet bent u hopeloos verslaafd aan deze Grey's Anatomy. Technisch zit het allemaal snor en er werd eveneens gedacht aan de fans van bonusmateriaal.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Sarah Pia Anderson, Scott Brazil, John David Coles, Adam Davidson, Tony Goldwyn, Peter Horton, Darnell Martin, Wendey Stanzler
Met: Ellen Pompeo, Sandra Oh, Katherine Heigl, Justin Chambers, T.R. Knight, Chandra Wilson, James Pickens Jr., Isaiah Washington, Patrick Dempsey

Film:
7,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
370 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418101190


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Deens, Zweeds, IJslands, Engels CC
Extra's:
• Alternatieve begingeneriek,
• 3 featurettes

Andere recente releases van deze maatschappij