:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WIRE, THE - SEIZOEN 3
WIRE, THE - SEIZOEN 3
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2007-01-22
SERIE
SPOILERS VOOR WIE HET TWEEDE SEIZOEN NOG NIET GEZIEN HEEFT

De spanning stijgt ten top in Baltimore want het gaat de verkeerde kant uit met de war on drugs. De "bodycount" loopt hoog op en de burgemeester wil efficiënte maatregelen teneinde zijn kansen op een volgende ambtstermijn gaaf te houden. De dealers zijn echter nog voorzichtiger en sluwer geworden waardoor de "wire taps", de observaties en de invallen vaak helemaal niets opleveren. Hoe McNulty en zijn collega's ook hun best doen, vaak lijken ze achter de feiten aan te hollen...

Ondanks het feit dat dit derde seizoen van The Wire wederom subliem, fantastisch en ongelooflijk is, waren we eerlijkheidshalve nog iets meer onder de indruk van het nog meer gevarieerde tweede seizoen. Terwijl het eerste seizoen zich vooral toespitste op het onderzoek naar de bende van Avon Barksdale en Stringer Bell kregen we in het tweede seizoen een nieuwe "hoofd"-verhaallijn met betrekking tot The Port (de haven) terwijl ook de strijd om de drugshandel in Baltimore een belangrijke rol bleef spelen. De personages uit het haven gedeelte waren stuk voor stuk fantastisch (denken we maar aan Ziggy, The Greek, Frank en Nick Sobotka) maar jammer genoeg / logisch genoeg komen ze niet meer aan bod in het derde seizoen (ofwel zijn ze dood ofwel zijn ze op de vlucht). Het derde seizoen, dat ongeveer zes maanden na het einde van seizoen 2 begint, spitst zich terug toe op de strijd tussen The Street (de dealers) en The Law (de politie) in de West Side van Baltimore waardoor dit seizoen opnieuw meer gemeen heeft met het eerste seizoen. The Wire zou echter The Wire niet zijn zonder nieuwe verhaallijn: The Hall (de politiek, het stadhuis), waarin we ondermeer de gevolgen van politieke machinaties te zien krijgen, in dit geval, de gevolgen voor de "war on drugs". De drie belangrijkste nieuwe personages met betrekking tot dit onderdeel van het verhaal zijn Councilman Thomas "Tommy" Carcetti (Aidan Gillen), Mayor Clarence Royce (Glynn Thurman) en Theresa D'Agostino (Brandy Burre) die niet alleen instaat voor de campagne van Carcetti maar ook interesse vertoont voor McNulty. Bij The law zijn (op wat mutaties tussen de diverse diensten na) weinig veranderingen op te merken tenzij de grote rol die ditmaal weggelegd is voor het Howard "Bunny" Colman (Robert Wisdom). Nieuwe "street" personages zijn ondermeer Dennis "Cutty" Wise (Chad L. Coleman), Marlo Stanfield (die de strijd om de meest lucratieve straathoeken aangaat met Avon en Stringer) en Slim Charles (Anwan Glover). Naast de nieuwkomers telt The Wire nog steeds tientallen (ja, u leest het goed) super-interessante personages uit de voorbije twee seizoenen. Fans zullen zich zeker nog Kima, Herc, Bunk, Lester, Lieutenant Daniels, Rawls, Omar, Bubbles, Bodie en Brother Mouzone herinneren. Ook bij dit derde seizoen zijn zowel de personages als het acteerwerk over de ganse lijn subliem. De recensent van De Standaard merkte in zijn bespreking van dit derde seizoen meer dan terecht op dat "The Wire laat zien dat de waarheid nooit zwart of wit is, maar altijd grijs. De waarheid ligt in The Wire altijd ergens in het midden." De personages van The Wire zijn geen halve superhelden stijl Jack Bauer of Michael Scofield maar mensen van vlees en bloed met hun gebreken en gaven.

The Wire is geen lichtverteerbare kost, het is integendeel, nog steeds een serie die een inspanning vraagt van de kijker, niet in het minst door de weelde aan personages, maar ook door de vele verhaallijnen die worden geschreven door een aantal van de meest vooraanstaande misdaadauteurs. Terwijl series als Aspe en Flikken vermoedelijk worden geschreven door een aantal uit Planckendael geleende bonobo's, vindt men bij The Wire schoon volk als George Pelecanos, Denis Lehane (Mystic River) en Richard Price (Clockers, Mad Dog And Glory). Ongetwijfeld zullen zij ons bij seizoen 4 (nieuwe verhaallijn rond "The School") en seizoen 5 (volgens de geruchten een bijkomende verhaallijn over de rol van de massamedia) weer aangenaam weten te verrassen. Het wordt alvast lang aftellen tot de release van seizoen 4 dat volgens de Amerikaanse media het beste seizoen tot nu toe is, en dat van de beste serie ooit. Niet voor niets behaalde seizoen 4 van The Wire op Metacritic (een site die de recensies en scores uit de belangrijkste Amerikaanse kranten en tijdschriften verzamelt) de monsterscore van maar liefst 98 op 100. Ondanks dit alles liet ondermeer de VRT een tijdje geleden in Focus Knack weten geen interesse te hebben voor The Wire. Op een mindere dag zouden we erdoor wellicht zin krijgen om te roepen: "doe jullie ogen open bende..." (vul zelf in: amateurs, nitwits of imbecielen)

AFLEVERINGEN
We krijgen in deze box 5 dvds met daarop de volgende 12 afleveringen van telkens ongeveer 58 minuten:

3.1. Time After Time
3.2. All Due Respect
3.3. Dead Soldiers
3.4. Amsterdam
3.5. Straight And True
3.6. Homecoming
3.7. Back Burners
3.8. Moral Midgetry
3.9. Slapstick
3.10. Reformation
3.11. Middle Ground
3.12. Mission Accomplished


BEELD EN GELUID
Wat betreft het beeld en het geluid konden we geen grote verschillen opmerken in vergelijking met de twee vorige seizoenen: het derde seizoen van The Wire werd net als de vorige in het originele 1.33.1 formaat op dvd gezet. We krijgen opnieuw rijke kleuren met een goed zwartniveau, de nodige scherpte en slechts een minieme hoeveelheid "aliasing". De Dolby Digital 5.1 track lost de verwachtingen moeiteloos in. De dialogen klinken kristalhelder, de occasionele omgevingsgeluiden krijgen een goede spreiding mee.

EXTRA'S
Driewerf hoera voor de extra's die we krijgen bij het derde seizoen van The Wire. We beginnen de extra's met vier goede commentaartracks: David Simon en Nina K. Noble voor aflevering 1, Richard Price voor aflevering 2, Georges Pelecanos en Joe Chappelle voor aflevering 11, David Simon en Karen L. Thorson voor aflevering 12. Daarnaast krijgen we een zeer interessante extra van ongeveer een uur: de Q & A (vragensessie) met David Simon en een deel van de cast voor het Museum of Television and Radio en het wederom interessante "Politics, Journalism and Commercial Art: A Master Class on HBO's The Wire" met David Simon (ongeveer 30 minuten) op het Eugene Lang College.

CONCLUSIE
Ondanks het feit dat dit derde seizoen een heel klein beetje minder subliem is dan het tweede (The Port verhaallijn in seizoen 2 was erg verfrissend, de nieuwe personages kunnen de "port" personages niet volledig doen vergeten) hebben we alvast deze box ingevuld in ons eindejaarslijstje. The Wire is en blijft de beste tv-serie ooit. Essentieel, u moest al op weg zijn naar de winkel!


coverStudio: Warner

Regie: Ed Bianchi, Steve Shill, Rob Bailey, Ernest Dickerson, Dan Attias, Leslie Libman, Tim Van Patten, Agnieszka Holland, Alex Zakrzewski, Christine Moore, Joe Chappelle
Met: Dominic West, Lance Reddick, Wendell Pierce, Sonja Sohn, John Doman, Idris Elba, Michael K. Williams, Andre Royo, Wood Harris, Jim True-Frost, Aidan Gillen, Robert Wisdom

Film:
9,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
16

Speelduur:
720 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321906825690


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Hongaars, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar
• Q&A

Andere recente releases van deze maatschappij