:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SUPERGIRL
SUPERGIRL
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2007-02-12
FILM
Na de vernietiging van Krypton heeft een groepje overlevenden zich verzameld in Argo City. Wanneer een buitenaardse bol - de krachtbron van Argo City - op aarde terechtkomt, besluit Kara (Helen Slater) erachteraan te gaan. Op aarde doet Kara zich voor als Linda Lee, een normale scholiere, terwijl ze tussen de lessen door op zoek gaat naar de bol. Maar dan blijkt dat een boosaardige tovenares Selena (Faye Dunaway) de bal in haar bezit heeft gekregen, met alle nadelige gevolgen van dien. Kan Supergirl de aarde redden van de totale ondergang?

"Adventure Runs In The Family!"

Na de tegenvallende resultaten van Richard Lesters Superman III ging producent Ilya Salkind op zoek naar een manier om de franchise terug het nodige leven in te blazen. Al snel kwamen ze uit op Kara, het nichtje van Clark Kent met dezelfde superkrachten. David Odell, die eerder vooral bekend was voor zijn scenario van The Dark Crystal ('82), schreef het script en Jeannot Szwarc werd aangeduid om het ambitieuze project in goede banen te leiden. Net als bij de Superman-films werden kosten noch moeite gespaard om de grootste namen aan te trekken. Zo werden achtereenvolgens Faye Dunaway, Peter O'Toole, Mia Farrow en Hart Bochner aangetrokken. En om de connectie met de Superman-films te onderlijnen werd ook acteur Marc "Jimmy Olsen" McClure bij de film betrokken.

Maar het belangrijkste castlid was daarmee nog steeds niet gevonden. Want wie o wie zou "The Girl of Steel" gaan spelen op het grote zilveren scherm? Ondanks ze één van de eerste meisjes was die enige impressie maakte, duurde het nog enkele maanden voor de jonge Helen Slater gecast werd als het titelpersonage. Voor goedkeuring ging ze een praatje slaan met Christopher Reeve en deze gaf zijn zege. Na een kleine zeven maand was Supergirl: The Movie ingeblikt, voorzien van de nodige speciale effecten en overgoten met een herkenbare theme van "the king of soundtracks" wijlen Jerry Goldsmith, zodat op 25 november 1984 de fel geanticipeerde superheldenfilm in premiëre kon gaan.

Ondanks dat de critici het er unaniem over eens waren dat Helen Slater perfect was in de rol van Kara, waren de reacties uitermate verdeeld over de prent. Supergirl: The Movie brak dan ook geen potten in de bioscopen, maar groeide over de jaren heen wel uit tot een culthitje. Het was dan ook een enorm fijn weerzien met de sexy doch fragiel ogende Slater! Toegegeven, de speciale effecten ogen ondertussen wat gedateerd en het verhaaltje is niet veel bijzonders ("Total world domination moehahaha!"), maar het jeugdige enthousiasme waarmee Szwarc zijn film heeft ingeblikt en het goede acteren van O'Toole en co hebben nog steeds niet aan charme ingeboet. Voor de fans van het Superman-universum is dit dan ook een must-have, al wat was het maar om de collectie compleet te maken!

BEELD EN GELUID
De internationale versie van Supergirl staat in zijn originele 2.35:1 beeldformaat op het schijfje en is zoals het hoort anamorfisch weergegeven. Het beeld is voldoende scherp, met door het soms opduiken van wat filmgrain wat softe momenten. Contrast, schaduwdetail en zwartniveau zijn verder voldoende, met heldere doch wat gedateerde kleuren. De gebruikte filmprint ziet er buiten hier en daar eens een klein vuiltje proper uit. Edge-enhancement lijkt hier en daar wel toegepast en soms steekt er wat beeldruis de kop op. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt spijtig genoeg aan de fletse kant, met weinig dynamiek en ruimte. De subwoofer krijgt eveneens weinig om handen. De dialogen worden dan weer wel goed en helder weergegeven. Ruis en andere dramatische storingen hebben we gelukkig niet opgemerkt.

EXTRA'S
Het siert Warner dat ze voor zelfs een oudere en minder succesvolle titel als Supergirl toch nog enkele extra's hebben toegevoegd. Allereerst hebben we de bioscooptrailer en verder ook nog een informatief stukje audiocommentaar waarin een interviewer regisseur Jeannot Szwarc de kleren van het lijf vraagt.

CONCLUSIE
Supergirl wordt dikwijls gezien als het stiefkindje in de Superman-franchise, maar feit is wel dat dit stukje nostalgie zich stukken beter heeft kunnen handhaven dan bijvoorbeeld Superman IV: The Quest For Peace! Warner brengt een behoorlijk verzorgde dvd uit, met een voldoende beeld- en geluidskwaliteit en een tweetal waardevolle extra's.


cover
Studio: Warner

Regie: Jeannot Szwarc
Met: Faye Dunaway, Peter O'Toole, Helen Slater, Marc McClure, Mia Farrow, Hart Bochner

Film:
6,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1984

Leeftijd:
6

Speelduur:
119 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Spaand Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer,
• Audiocommentaar

Andere recente releases van deze maatschappij