:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BATTLESTAR GALACTICA - MINI-SERIES & SEIZOEN 1
BATTLESTAR GALACTICA - MINI-SERIES & SEIZOEN 1
Bespreking door: Ann - Geplaatst op: 2007-03-25
SERIE
De twaalf mensenkolonies zijn vrijwel helemaal vernietigd tijdens de oorlog met de Cylons. Het zijn president Roslin (Mary McDonnell) en Commander Adama (Edward James Olmos) die de nog in leven zijnde mensen moeten oppikken op de verschillende planeten op weg/zoek naar de aarde, een planeet waarvan men vermoedt de dertiende mensenkolonie te vinden.

"The world is over. The Fight is just beginning." Zo kondigt Battlestar Galactica anno 2003/2004 zich aan. Een 'catchy tagline' op een catchy dvd doos. Een blonde vamp die de aandacht naar zich toetrekt door die rode vonk in haar ogen. Een rode vonk zegt u? Welja, zoals die van de Cylons, die met hopen samengetroept staan achter haar. Je moet eigenlijk goed kijken, or you might miss them 'in the blink of an eye'! Voor de rest oogt de dvd verpakking niet bijzonder speciaal. Alles is glanzend, met een paar ruimteschepen hier en een planeet daar. Wat stills van de serie in kwestie die verraden dat er spanning en actie te rapen valt in deze reeks. De verwachtingen van deze serie zijn hooggespannen, al was het maar omdat we willen weten of de makers met deze reeks in de voetsporen kunnen treden van het origineel uit de jaren '70. Dus niet langer wachten, en eruit schuiven, die dvds! Wat je te zien krijgt is een mooi boekje en vijf discs om ongetwijfeld duimen en vingers bij af te likken. Ten minste, als we de achterflap mogen geloven toch: "scherper en heftiger dan zijn voorganger" en "actie, avontuur en drama in de overtreffende trap". Eén ding is gewijzigd (en dat kan de serie alleen maar interessanter maken): de cylons kunnen zich onherkenbaar onder de mensen begeven!

We kunnen u meedelen dat dit best boeiende televisie is. Vooral het gegeven dat de cylons het gedaante van de mens aan kunnen nemen, met die blonde vamp voorop, is een uitstekend uitgangspunt om Battlestar Galactica nieuw leven in te blazen. Die blonde vamp, Number Six zoals ze pleegt genoemd te worden, is in het echte leven Tricia Helfer. 'Some vitals'? Het kind werd geboren op 11 april 1974 en ze draagt een ring om haar vinger. Echtgenoot in kwestie is Jonathan Marschall, van wie niet echt veel bekend is buiten het feit dat hij als advocaat – of 'entertainment lawyer' – door het leven in Los Angeles gaat. Zelf heeft ze vooral haar strepen verdiend als model. En op basis hiervan heeft men haar ongetwijfeld gecast. Indrukwekkende verschijning, die Tricia. En ze doet het nog goed ook. Best overtuigend. Weet je wie er ook opduikt in de reeks? Een oude bekende. Hij lijkt nog geen haar veranderd: Edward James Olmos. Hij mag dan wel over het scherm huppelen als Commander William Adama, hij is en blijft vooral Lt. Martin Castillo. En met zoveel jaar Miami Vice in ons geheugen zal dat niet snel veranderen, vrezen we. Hij neemt opnieuw een autoritaire, dominante positie in, wat het loslaten van de politieserie uit de jaren '80 er niet gemakkelijker op maakt. Verder duikt ook Mary McDonnell op in de reeks. Als je haar ziet, heb je het gevoel dat je haar ergens van kent, maar vaag. Je kan haar niet meteen thuisbrengen. Ze is anders goed op dreef in Battlestar Galactica, als president Laura Roslin. Een vrouw met haar op haar tanden én ballen aan haar lijf. Ze laat niet met zich lachen, die Mary. Verder geen acteurs of actrices die onmiddellijk een belletje deden rinkelen. Maar toch! Voorwaar de acteerprestaties van onder meer Katee Sackhoff (Lt. Kara 'Starbuck' Thrace), Jamie Bamber (Captain Lee 'Apollo' Adama) en James Callis (Dr. Gaius Baltar), die het kwaliteitsniveau omhoog tillen tot een meer dan acceptabel en aangenaam niveau.

Als we informatie op het wereldwijde web mogen geloven, dateren plannen om de televisieserie te revampen van eind jaren '90. Richard Hatch (Capt. Apollo) trok aan de touwtjes en kwam op de proppen met een kortfilm, Battlestar Galactica, the Second Coming. Enkele jaren later werden plannen om de reeks te verfilmen op het laatste moment op de lange baan geschoven, tot uiteindelijk werk gemaakt werd van de mini-series en het eerste seizoen 'in the new era'. Niet zozeer een remake van het origineel, maar wel een hedendaags Battlestar Galactica met subtiele en vanzelfsprekende referenties naar de seventies.

AFLEVERINGEN
Disc 1:
Battlestar Galactica: Mini-series
Gedreven door wraak duikt veertig jaar na de Cylon oorlogen de dodelijkste vijand van de mensheid weer op. In een plotselinge, vernietigende nucleaire aanval schakelen de Cylon robots – die nu menselijke vorm hebben aangenomen – miljarden mensen uit. Slechts een handjevol aan Koloniale strijdkrachten moet de overlevenden in veiligheid brengen. Commander William Adama, de hoogste militaire officier die nog in leven is, reactiveert de Battlestar Gallactica om nogmaals de confrontatie aan te gaan met de grootste aartsvijand van de mensheid.

In de minderheid en met beduidend minder wapens moet Adama met tegenzin toegeven dat de nieuw ingestelde President Laura Roslin gelijk heeft – deze slag was verloren voordat hij begon. Met geen andere oplossing dan op de vlucht slaan begint de bij elkaar geraapte vloot van overlevenden aan een zoektoch met als enige hoop voor de mensheid om de mythische 13de Kolonie van Kobol te vinden… een legendarische planeet die bekend staat als de Aarde.

Disc 2:
1. 33
In een dodelijk spel van kat en muis probeert een bij elkaar geraapte vloot van mensen wanhopig te ontsnappen aan de Cylon achtervolgers, die hen iedere 33 minuten aanvallen. Wanneer een uitgeputte Adama ontdekt dat hij vlakbij een passagierschip kans heeft gezien om onbeschadigd te passeren, vreest hij dat er een verrader aan boord is die mogelijk de vernietiging van de totale vloot plant.

2. Water
Wanneer een mysterieuze explosie het grootste deel van de watervoorraad van de Galactica vernietigt, proberen Adama en President Roslin de daaropvolgende rellen onder controle te houden. Ondertussen gaat Baltar op zoek naar Cylons die mogelijk geïnfiltreerd zijn binnen de bemanning.

3. Bastille Day
Een ijsplaneet vormt mogelijk de oplossing voor de snel slinkende watervoorraad maar wanneer Lee een gevangenistransport bezoekt op zoek naar 'vrijwilligers' voor de missie veroorzaakt hij zonder te weten een politieke rel.

4. Act Of Contrition
Nadat bij een ongeluk op het vliegdek dertien van de beste piloten omkomen, geeft Adama Kara het bevel om een nieuw squadron te trainen. Hierdoor wordt zij geconfronteerd met de pijnlijke herinneringen aan de dood van de zoon van de commander.

Disc 3:
5. You Can't Go Home Again
Wanneer Kara vermist wordt na een aanvaring met een vijandige Cylon patrouille tijdens een trainingsmissie, stellen Adama en Lee alles in het werk om hun beste piloot terug te krijgen.

6. Litmus
De Cylon Doral weet aan boord van de Galactica te glippen en blaast zichzelf op waardoor Commander Adama en President Roslin gedwongen worden het vreselijke geheim openbaar te maken dat Cylons eruit zien als mensen. Adama stelt een onafhankelijke tribunaal in om het gat in de beveiliging te onderzoeken en wijst Sgt. Hadrian aan als hoofd van het onderzoek. Hadrian ontdekt dat het toegangsluik open gelaten werd en richt het onderzoek op Chief Tyrol. Tyrol's crew dekt hem. Hadrian wil het onderzoek voortzetten maar de commander heft het tribunaal op.

7. Six Degrees Of Separation
Number Six verschijnt op mysterieuze wijze ineens in menselijke gedaante op de brug van de Galactica. Maar wanneer zij een disc presenteert die Baltar veroordeelt voor een complot met de Cylons tegen de mensheid moet Adama beslissen of hij deze adembenemende vreemdeling wel of niet moet geloven.

Disc 4:
8. Flesh And Bone
Een Cylon met de naam Leobon gaat een dodelijke psychologische strijd aan met Kara en President Roslin wanneer hij laat weten dat hij aan boord van één van de schepen een nucleair explosief heeft verborgen.

9. Tigh Me Up, Tigh Me Down
President Roslin verdenkt Adama ervan dat hij in werkelijkheid een Cylon is wanneer ze ontdekt dat hij in het geheim radioberichten verstuurt. Adama keert terug naar het schip met Tigh's verleidelijke echtgenote, van wie hij al tijden gescheiden leeft maar nu op zoek is naar verzoening. Maar bij Adamas terugkeer worden er persoonlijke en politieke scheidslijnen getrokken onder de overgebleven bemanning.

10. The Hand Of God
Er wordt een asteroide ontdekt die rijk is aan tylium maar wordt bezet door Cylons. Kara stelt een riskant plan voor dat er voor kan zorgen dat de Cylons vast komen te zitten in het heelal wanneer het plan slaagt. Maar het plan kan ook al het leven aan boord in gevaar brengen.

Disc 5:
11. Colonial Day
De politiek neemt een onfrisse wending tijdens het Interim Quorum van de 12 Kolonies wanneer er een moordenaar opduikt tijdens de verkiezing van de vice-president. President Roslyn ziet zich gedwongen om een onwaarschijnlijke kandidaat te benoemen als assistent in haar verkiezingstrijd.

12. Kobol's Last Gleaming, Part 1
Een bevoorradingsteam bereikt een planeet die eruit ziet alsof hij menselijk leven kan herbergen. De bemanning van de Galactica hoopt dat zij Kobol heeft bereikt, het legendarische "thuis van de Goden". Voordat ze echter de oppervlakte kunnen bereiken moeten ze eerst de enorme Cylon basisster vernietigen die hun laatste kans op overleving bewaakt.

13. Kobol's Last Gleaming, Part 2
Er broeit een burgeroorlog onder de bemanning van de vloot wanneer Adama erachter komt dat Kara op bevel van President Roslin zijn bevelen niet heeft opgevolgd. Terwijl de klok tikt, brengt een onverwachte piloot een dodelijke slag toe aan een Cylon basisster en geeft daarmee voor altijd een nieuwe wending aan het lot van iedereen aan boord van de Galactica.

BEELD EN GELUID
De verschillende afleveringen staan in het beeldformaat 1.77:1 op de dvd. Het beeld is van een uitstekende kwaliteit. Het beeld is met opzet korrelig, maar de kleuren zijn vrij helder en het contrast en de scherpte zijn redelijk ok. Er werd vaak geopteerd voor een handheld camera wat maakt dat sommige scènes een schokkerig effect met zich meekrijgen. Op de dvd is een Engelse Dolby Digital 5.1-track aanwezig. Een prima keuze zo blijkt. De dialogen zijn goed te volgen en de geluiden van de special effects worden mooi verspreid over de verschillende kanalen. Ruis is afwezig.

EXTRA'S
Op disc 1 vinden we naast de mini-series tevens een uitgebreide 'behind the scenes special' terug. Alle crewleden van Battlestar Galactica komen aan het woord en lichten toe hoe dit ambitieuze project tot stand kwam. De mini-series die we terugvinden op de eerste disc van de Battlestar Galactica-box vormt als het ware de pilootaflevering van deze nieuwe reeks en vormt dus een brug tussen de serie uit de jaren '70 en deze van vandaag.

CONCLUSIE
De acteerprestaties zijn er dus, net als uitermate boeiende verhaallijnen (die de kijker op een rustig en niet overhaast tempo kan beleven), indrukwekkende sets en goede cameravoering. En het aangename is dat bij aanvang van de reeks het hele opzet uit de doeken gedaan wordt, zodat ook kijkers die de serie net ontdekken, volop kunnen genieten zonder verloren te lopen in deze wereld.


cover
Studio: Universal

Regie: Michael Rymer
Met: Edward James Olmos, Mary McDonnell, Katee Sackhoff, Jamie Bamber, James Callis, Tricia Helfer

Film:
8/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
720 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5050582452198


Beeldformaat:
1.77:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Battlestar Galactica: The Lowdown

Andere recente releases van deze maatschappij