:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AMORES PERROS
AMORES PERROS
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-12-30
FILM
Het regiedebuut van de Mexicaanse regisseur Alejandro González Iñárritu is er eentje dat kan tellen. Het sterke Amores Perros bracht hem in 2000 veel lof met een Oscarnominatie in de categorie Beste niet-Engelstalige Film tot gevolg, en terecht. De prent doet het verhaal over drie mensen wier levens zich kruisen tijdens een tragisch auto-ongeluk. Eerst leren we Octavio kennen. Hij woont met zijn gewelddadige en opvliegende broer Ramiro en diens vrouw Susana in een armtierig appartementje. Met de regelmaat van de klok raakt Ramiro overhit en vliegt hij uit; geld voor de verzorging van hun baby is er ook al niet. Wanneer Octavio stilaan verliefd wordt op zijn schoonzus, besluiten ze er samen vandoor te gaan. Hij verzamelt het nodige geld door zijn hond Cofi bij clandestiene hondengevechten in te zetten. Het geld stroomt binnen maar de zaken lopen niet echt zoals verwacht.

Vervolgens maken we kennis met de rijke en succesvolle uitgever Daniel die zijn gezin verlaat om met het jonge en knappe fotomodel Valeria samen te wonen. Wanneer zij aangereden wordt en in een rolstoel belandt, neemt hun leven een wending waarover ze geen controle hebben. Bij Daniel rijst de vraag of het wel de moeite waard was om zijn gezin te verlaten.

Het derde verhaal gaat over El Chivo. Twintig jaar geleden gaf hij zijn familieleven op om zich aan te sluiten bij de revolutionaire guerilla. Nu leeft hij als zwerver in de stad, omringd door zijn trouwe honden, en verdient hij regelmatig wat bij als huurmoordenaar. Maar het verleden knaagt aan zijn geweten en beetje bij beetje tracht hij opnieuw contact te leggen met zijn dochter.

Drie verhalen vertelt Iñárritu, drie verhalen die niet los van elkaar staan. Het auto-ongeluk is de sleutel waardoor de personages elkaars pad kruisen; we krijgen het vanuit drie verschillende oogpunten te zien. De drie verhalen tonen drie verschillende sociale milieus: enerzijds verhaal één en drie waarin personages centraal staan die onderaan de maatschappelijk ladder staan en die elke dag geconfronteerd worden met criminaliteit, agressie en jaloezie, en anderzijds het middelste verhaal met de glamour en de glitter van televisie, media, de modellenwereld, dure appartementen... de wereld van de schone schijn. Filmisch gezien is het eerste deel het meest interessante; vanaf deel twee laat Iñárritu het hoge tempo wat zakken en visueel gaat het er wat rustiger aan toe, wat tot gevolg heeft dat het soms allemaal wat te lang duurt. Dat is ook het enige minpunt aan deze prent.

BEELD EN GELUID
Amores Perros heeft een anamorfisch 1.85:1-beeldformaat. De beeldkwaliteit is over het algemeen vrij goed waarbij het kleurenpalet perfect is aangepast aan de verschillende verhalen en volop tot zijn recht komt. Het geluid is slechts Dolby Digital Surround maar klinkt voldoende open en ruimtelijk zodat de actiegetinte scènes redelijk ondersteund zijn. De dialogen zijn helder en perfect verstaanbaar. De Nederlandse ondertitels zijn optioneel inschakelbaar.

EXTRA'S
Het bonusmateriaal op deze dvd is zeer beperkt: we krijgen een teasertrailer, een bioscooptrailer en drie muziekclips. Interviews met cast en crew hadden zo veel interessanter kunnen zijn. Jammer.

CONCLUSIE
Alejandro González Inárritu brengt met Amores Perros een geslaagde en bijzonder boeiende vertelling over mensen en hun relatie met honden. De presentatie op dvd is in orde waarbij de extra's wat ons betreft gerust uitgebreider mochten.


cover
Studio: Filmfreaks

Regie: Alejandro González Iñárritu
Met: Emilio Echeverria, Goya Toledo, Gaël García Bernal, Alvaro Guerrero

Film:
8,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
16

Speelduur:
153 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789058490490


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Teaser en trailer
• Drie videoclips

Andere recente releases van deze maatschappij